Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

PMVPR se afla la a doua participare la Adunarea Generala a UEVP de cand a devenit membru observator in cea mai importanta sectiune din cadrul FVE. In acest an, Adunarea Generala a avut loc in Elvetia , la Basel. Adunarea Generala a avut loc in perioada 09-12.06.2010.

òÜ┐edinta UEVP s-a desfasurat in cladirea UBS Instrucion Center, din Basel. Pe ordinea de zi au fost urmatoarele puncte:

I.Prezentarea raportului de activitate al consiliului director
II.Prezentarea raportului de audit financiar
III.Prezentarea propunerilor de modificare a regulilor interne
IV.Prezentarea pachetului de legi pentru sanatate animala
V.Calificarea profesionala si recunoasterea competentelor pe plan European
VI.Circulatia medicamentului, autorizarea si inregistrarea unica a medicamentului in Europa
VII.Identificarea si transportul animalelor de companie
VIII.Sistemul de vizitare a fermelor
IX.Rolul veterinarilor in sanatatea publica si igiena
X.Feminizarea profesiei veterinare
XI.Primirea ca membru observator a Bulgariei si a unei noi organizatii din Frantauevp

Dezbateri aprinse s-au inregistrat pe tema recunoasterii profesionale pe plan European ╝╞Æi a sistemului de acreditare a diplomelor si competentelor. In timp ce FECAVA ╝╞Æi asociatiile din tarile cu traditie  in Europa sustin o inasprire a sistemului de evaluare ╝╞Æi acreditare, de sporire a implicatiei organizatiilor de profil in acest proces, organizatiile din tarile nou aderate, precum cele din Serbia, Slovenia, Lituania, Croatia au militat pentru crearea unui sistem minim de cunostinte, urmand ca apoi, pe fiecare competenta ╝╞Æi specializare sa se faca evaluari separate.
O alta problema  viu discutata a fost circulatia medicamentului de uz veterinar pe teritoriul UE ╝╞Æi necesitatea inregistrarii unice a medicamentului veterinar pe teritoriul UE. Practic, s-a sustinut ideea ca un medicament o data inregistrat intr-o tara membra a UE, sa poata circula fara a mai necesita inregistrari separate in fiecare tara membra( Conceptul 1-1-1). Reprezentantii Germaniei s-au aratat impotriva acestei idei sustinand ca o astfel de masura ar avantaja marii producatori de medicamente.


uevp_boardDe asemnea s-a discutat despre  necesitatea prescriptiei medicale pentru furajele medicamentate. O alta problema abordata in cadrul acestui subiect a fost circulatia medicamentului veterinar pe internet. S-a constatat ca aproape orice fel de medicament veterinar poate fi gasit pe  internet ╝╞Æi comandat. Chirstophe Buhot, vicepresedinte FVE si presedintele comisiei care se ocupa de medicamentul de uz veterinar a povestit cum a gasit si comandat de pe internet Fenilbutazona, medicament pentru care este nevoie de Sistemul de vizitare ╝╞Æi inspectie a fermelor de animale a fost un subiect de asemenea interesant, unde s-a discutat despre intentia CE de a schimba denumirea fermierior din producatori de animale in producatori de alimente. Acest lucru implica ╝╞Æi o supraveghere mult mai atenta a fermierilor, atat din punct de vedere veterinar, al asistentei ╝╞Æi al identificarii, cat ╝╞Æi din punct de vedere al igienei. Se  are in vedere implementarea unui sistem comun de supraveghere ╝╞Æi control comun al veterinarilor ╝╞Æi igieni╝╞Ætilor.
Procesul de feminizare a profesiei veterinare a fost un subiect prezentat la Adunarea Generala ca un fenomen accentuat in ultimii ani. Orientarea cu precadere a sexului frumos spre animalele de companie, schimbarea statutului social al femeii medic veterinar, relatia acesteia in societate ╝╞Æi cu familia, precum ╝╞Æi evitarea de catre femeile medic veterinar a sectorului de animale de renta, au fost subiecte dezbatute intens la acest congres.
Un subiect important pe ordinea de zi a fost primirea ca membru observator a Uniunii Veterinarilor din Bulgaria, organizatie reprezentativa a practicienilor din Bulgaria. Ace╝╞Ætia au fost votati in unanimitate ca membru observator al UEVP. PMVPR a stabilit deja contacte cu delegatia bulgara ╝╞Æi a  creionat o strategie comuna de consultari ╝╞Æi schimburi de informatii, avand in vedere problemele asemanatoare din cele doua tari.

La Adunarea Generala FVE s-au prezentat rapoartele de activitate ale celor patru sectiuni ale FVE, respectiv UEVP, EVRI, EASVO, UEVH. S-au prezentat si rapoartele de activitate ale consiliului director, bugetul, etc. Aceasta Adunare Generala a FVE s-a bucurat de o prezenta numeroasa, cea mai insemnata din istoria FVE, dupa declaratia Presedintelui FVE, Walter Wining, la acest congres inregistrandu-se peste 160 de delegati. Au fost invitati de marca din partea CE, reprezentantul pe politici agricole din cadrul UN, reprezentanti din cadrul WVA( World Veterinary Associations).

Romania a fost reprezentata la Adunarea Generala FVE de Colegiul Medicilor Veterinari din Romania din partea caruia au fost prezenti domnul Dr. Liviu Harbuz, presedintele Colegiului si domnul Dr. Vasile Campan, de Asociatia Generala a Medicilor Veterinari prin domnul Dr. Horatiu Olaru, pre╝╞Æedinte si de catre Patronatul Medicilor Veterinari Privati din Romania.

Delegatia PMVPR a fost compusa din:pmvpr
Dr. Bogdan Novenschi - presedinte
Dr. Ifteme C-tin. primvicepresedinte
Dr. Lefter Fanica - vicepresedinte
Dr. Dacian Vilcelean - vicepresedinte
Dr. Rebegel Gheorghe - vicepresedinte
Dr. Cimpoeru Vasile - presedinte sucursala Arges