
- Detalii
- Noutăți Medicale
Conf. dr. Alexandra Mureșan, de la USAMV Cluj-Napoca, primul Diplomat ECEIM din România în Medicina internă a cailor
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunță o realizare deosebită în domeniul medicinei veterinare: Conf. dr. Alexandra Nicoleta Mureșan, specialist în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, a obținut titulatura de Diplomat al Colegiului European de Medicină Internă Ecvină (ECEIM – European College of Equine Internal Medicine). Această certificare reprezintă o premieră pentru medicina veterinară din România.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunță o realizare deosebită în domeniul medicinei veterinare: Conf. dr. Alexandra Nicoleta Mureșan, specialist în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, a obținut titulatura de Diplomat al Colegiului European de Medicină Internă Ecvină (ECEIM – European College of Equine Internal Medicine). Această certificare reprezintă o premieră pentru medicina veterinară din România.
Conf. dr. Alexandra Nicoleta Mureșan a promovat examenele riguroase de certificare ale ECEIM și a devenit specialist EBVS (European Board of Veterinary Specialisation) în Medicina Internă a Ecvinelor, având competențe extinse în diagnosticul clinic, imagistic și de laborator pentru o varietate de patologii, inclusiv cardiologie, neurologie, endocrinologie, neonatologie și boli infecțioase.
Diploma de specialist recunoscută la nivel european a fost obținută de Conf. dr. Alexandra Mureșan în urma unui program de rezidențiat la VetMed Uni Viena (Austria), cu stagii internaționale în Nottingham (Marea Britanie), Koret Veterinary School (Israel) și Vetsuisse Berna (Elveția). De asemenea, a îndeplinit cerințele legate de activitatea de cercetare, publicare și diseminare, participând la examene de certificare extrem de exigente.
Conf. dr. Mureșan, specializată în patologia virală hepatică, conduce în prezent o echipă de cercetare dedicată medicinei măgarilor. Despre parcursul său profesional și despre impactul acestei reușite asupra viitorilor medici veterinari, ea a declarat:
„Am învățat enorm de la oameni al căror nume îl citeam cu admirație prin jurnale și manuale de căpătâi, am căpătat o viziune holistică asupra ceea ce înseamnă medicina și cercetarea în domeniul Internelor. Am învățat ce înseamnă un mânz prematur care trebuie resuscitat, responsabilitatea unui pacient de sute de mii de euro cu pneumonie…Și aceeași responsabilitate față de viața unui măgăruș salvat din adăpost care suferă de malnutriție. Am consultat boli pe care poate le voi vedea o dată în viață și am fondat împreună cu colegi din mai multe țări o echipă de cercetare care deschide drumuri în domeniul hepatologiei virale.
Mi-am îndeplinit visul de a aduce tot ce mi-a lipsit acum 20 de ani în studenție aproape de studenții mei de acum, care sunt de fapt obiectivul meu principal. Ei pot fi expuși unei gândiri europene, care se încadrează în standardele înalte la nivel mondial, pot beneficia de experiența căpătată, de rețeaua de cercetare și clinica pe care am construit-o în întreaga Europă. Mă bucur să pot să împărtășesc cu ei protocoale moderne, gândirea clinică bazată pe dovezi, să îi atrag în cercetare, deși uneori ea înseamnă să ne tăvălim prin noroaie în munți cu măgarii.
Îi susțin în a accesa programe de schimb de experiență și vreau să-i ghidez în viitoarea lor carieră, care poate merge mai departe de diploma de doctor medic veterinar. Medicina cailor în România este încă la început, dar a evoluat rapid în ultimii ani și va continua să o facă prin specialiștii formați și la Cluj-Napoca, alături de tehnica și aparaturile moderne. Pe termen lung, sper să pot acredita un Centru de rezidențiat ECEIM în facultatea noastră, pentru a da o șansă la noi acasă celor care doresc să pășească pe o potecă încă puțin bătută”, a declarat aceasta pentru website-ul universității.
Această realizare marchează un pas semnificativ în dezvoltarea medicinei ecvine din România și confirmă angajamentul USAMV Cluj-Napoca pentru excelență în educația și formarea medicilor veterinari la standarde internaționale.
Sursa: usamvcluj.ro
Articole cu același subiect:
Articole similare
USAMV Cluj-Napoca oferă vaccinare cu 50% reducere pentru 30 de câini adulți
Clinica de Boli Infecțioase a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca lansează o campanie specială pentru protecția animalelor de companie. În perioada 24-28...
USAMV Cluj găzduiește cea de-a 23-a ediție a Conferinței Internaționale „Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”
USAMV Cluj-Napoca va găzdui, între 26-28 septembrie 2024, cea de-a 23-a ediție a Conferinței Internaționale „Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”. Evenimentul va reuni peste 350 de...
Primul program de rezidențiat european în sănătatea animalelor sălbatice din Europa de Est, aprobat la USAMV Cluj-Napoca
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) marchează o premieră pentru Europa de Est și România prin aprobarea primului program de rezidențiat european în...
Examen medic veterinar primar 2025: data și metodologia au fost stabilite de CMVRo
Colegiul Medicilor Veterinari, în parteneriat cu Facultățile de Medicină Veterinară, organizează în perioada 28-29 aprilie 2025 examenul pentru atestarea gradului profesional de medic primar...
Profesorul Alecsandru Ioan Baba, o personalitate de referință a medicinei veterinare, s-a stins din viață
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a anunțat trecerea în neființă a Profesorului Dr. Alecsandru Ioan Baba, personalitate marcantă a Facultății de Medicină...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro