
- Detalii
- Noutăți Medicale
Focar de pesta micilor rumegătoare la o fermă comercială din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială din localitatea Baia, județul Tulcea, care deține 49.091 de oi. Primele cazuri de îmbolnăvire au fost raportate pe 11 iulie 2024, fiind urmate de mortalități în zilele următoare. Medicii veterinari au suspectat inițial afecțiuni pulmonare de origine bacteriană, agravate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă.
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială din localitatea Baia, județul Tulcea, care deține 49.091 de oi. Primele cazuri de îmbolnăvire au fost raportate pe 11 iulie 2024, fiind urmate de mortalități în zilele următoare. Medicii veterinari au suspectat inițial afecțiuni pulmonare de origine bacteriană, agravate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă.
Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar pentru extinderea investigațiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezența virusului PMR. În data de 19.07.2024 a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.
Imediat a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor constituit la nivelul Instituției Prefectului Județului Tulcea, în care s-a prezentat planul de acțiune pentru combaterea bolii și măsurile de prevenire a extinderii acesteia cu stabilirea responsabilităților instituțiilor care vor colabora pentru îndeplinirea acestuia.
Conform legislație în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.
În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) și de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.
Au fost notificate județele limitrofe Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași, precum și Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.
ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.
ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine și al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.
La această oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile adoptate în cadrul CLCB pentru gestionarea unui focar de PRM și nu există posibilitatea afectării sănătății populației.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
„Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice și sălbatice, foarte contagioasă și cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70 %. Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră și tulburări generale, digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive și respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie. PMR a fost descrisă pentru prima dată în anul 1942 de L. Gargadennec și A. Lalanne în Coasta de Fildeș, care au sesizat că maladia studiată de ei prezenta unele diferenţe clinice și epidemiologice faţă de evoluţia pestei bovine la ovine, cu care se asemăna într-o oarecare măsură și cu care putea fi confundată. Studiile care au urmat s-au axat în special pe proprietăţile agentului etiologic, demonstrând că acesta este asemănător, dar nu identic, cu virusul pestei bovine, de care se deosebește genetic și antigenic. Este un virus ARN anvelopat, cu geometrie sferică, diametru de 150 nm și genom linear. Este foarte asemănător antigenic cu virusul pestei bovine. Are o rezistenţă relativ redusă la acţiunea agenţilor fizici și chimici, fiind distrus în 60 minute la 50°C, cu o perioadă de înjumătăţire de 2 ore la 37°C. Este distrus de ph-ul ≤4 sau ≥11. Este foarte sensibil la alcool, fenol și majoritatea substanţelor dezinfectante. Hidroxidul de sodiu 2% îl distruge în 24 de ore. Refrigerarea și congelarea îl conservă.
În Europa sunt confirmate acum mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia. PMR a fost semnalată prima dată pe continent, în anul 2018, când a fost diagnosticat primul focar în Bulgaria, în localitatea Bolyarova, aproape de graniţa cu Turcia.
sursa: ansvsa.ro
Pe veterinarul.ro avem un curs acreditat CMVRo cu 10 puncte pentru dosarul SNEC despre pesta rumegătoarelor mici.
Cursul poate fi achiziționat de aici.
Articole cu același subiect:
Articole similare
România face un nou pas spre reluarea exporturilor de ovine în Regatul Maroc
O delegație publică-privată din Regatul Maroc se află în România pentru a avansa reluarea exportului de ovine, într-un demers important pentru economia agricolă românească. Vizita survine la nici...
ANSVSA: Actualizare privind evoluția Pestei Micilor Rumegătoare în România - 56 de focare active în patru județe
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat prin care informează că în România sunt active 56 de focare de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR),...
Ultimele focare de pestă a rumegătoarelor mici, stinse în județul Tulcea
ANSVSA a anunțat stingerea ultimelor 17 focare de Pestă a Rumegătoarelor Mici (PRM) din județul Tulcea. Conform datelor din 4 octombrie 2024, în România mai sunt active doar 7 focare de PRM, toate...
Noi măsuri stricte pentru eradicarea pestei micilor rumegătoare: Ordin comun al ANSVSA, MAI și MADR
La începutul lunii septembrie 2024, a fost emis Ordinul nr. 155/143/347/2024 , publicat în Monitorul Oficial nr. 899 din 5 septembrie 2024, prin care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și...
Pesta rumegătoarelor mici: 47 de focare active în România. Autoritățile implementează măsuri stricte de control
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat de presă luni, 9 septembrie în care arată că, în România, mai sunt active 47 de focare de pestă...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro