Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Legea de modificarea Legii 160/1998 privind exercitarea profesiei de medic veterinar se afla pe masa presedintelui Romaniei pentru promulgare. Potrivit legii, promulgarea legii se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire, deci pana la finalul lunii octombrie ar trebui sa fie trimisa promulgata si apoi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial. Modificarile aduse legii sunt de natura s transpuna in legislatia romaneasca preveri ale legislatiei europene in materie si corecteaza unele masuri in vigoare, cu impact negativ asupra sanatatii publice. Prin modificarile ei, legea readuce in primul plan al protejarii sanatatii publice pe medicul veterinar, fiind cel mai in masura sa ofere si sa administreze tratamente si retete de medicamente de uz veterinar in urma consultatiilor de specialitate avute in cabinet sau pe teren. Circulatia medicamentului veterinar isi reia astfel fagasul normal, cel care asigura o buna trasabilitate si scade riscul populatiei de a consuma alimente cu reziduuri de antibiotice si antiparazitare. 

"Parte din prevederile legii corecteaza unele masuri cu impact negativ si major asupra sanatatii publice, introduse prin OUG 70/2017, act normativ emis fara avizul de legalitate din partea Ministerului Justitiei, care a dat posibilitatea infiintarii unei farmacii veterinare de catre orice persoana, indiferent de calificarea sa profesionala, punand interesul financiar al agentilor economici pe primul plan, in detrimentul protectiei sanatatii populatiei. Mai mult decat atat, acest act normativ, a dat posibilitatea vanzarii medicamentelor veterinare, in cadrul farmaciilor veterinare, de catre orice persoana, indiferent de pregatirea profesionala si a eliminat prevederea privind desfasurarea activitacii farmaciei veterinare doar in prezenta unui medic veterinari", a aratat Viorel Andronie intr-un comunicat de presa dupa adoptarea legii in majoritate de catre Camera Deputatilor.  

Noua lege care reglementeaza comercializarea medicamentelor administrate animalelor are rolul de a asigura protectia sanatatii populatiei si de a contribui la reducerea rezistentei la antibiotice, in conditiile in care acest aspect este unul dramatic in Romania, sustin reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV). 

Farmaciile veterinare aveau pana acum posibilitatea de a comercializa produse biologice nocive, dar si produse interzise prin legislatia europeana, cum ar fi hormonii, direct catre proprietarii de animale, pentru administrarea pe cont propriu.

Noua lege prevede masuri mult mai clare pentru a asigura o protectie mai buna a sanatatii publice, astfel infiintarea si functionarea farmaciilor veterinare se face doar prin intermediul medicilor veterinari, care cunosc modul corect de utilizare si administrare a produselor, si are ca scop preventia alterarii starii de sanatate a animalelor, dar si a omului. Legislatia prevede, de asemenea, si sanctiuni drastice in cazul incalcarii legislatiei privind comercializarea si utilizarea produselor medicinale veterinare.

Totodata, comercializarea si administrarea medicamentelor veterinare se va face doar in prezenta si sub supravegherea medicului veterinar. Potrivit CMV, proprietarii animalelor pot administra anumite categorii de produse care au fost prescrise de catre un medic veterinar si care nu necesita administrarea exclusiva de catre acesta sau de catre personalul de specialitate.

Se stabilesc prin noile modificari si atributiile si competentele tehnicienilor si asistentilor veterinari in cadrul actului medical veterinar. Astfel, exploatatiile comerciale vor putea angaja personal de specialitate cu studii medii care sa efectueze activitatile veterinare de baza, sub responsabilitatea sau supraveghere medicului veterinar cu care are exploatatia contract.

CMV mai subliniaza ca legea nu se aplica retroactiv, deci nu afecteaza farmaciile veterinare existente, ci produce efecte doar pentru viitor. De asemenea, legea vine in sprijinul fermierilor si nu ii afecteaza negativ in niciun fel, mai mult, vine in ajutorul lor prin asigurarea trasabilitatii medicamentului veterinar, dandu-le posibilitatea sa faca dovada certa a modului de utilizare a medicamentelor veterinare si sa garanteze vanzarea de produse alimentare sigure catre populatie

"Populatia trebuie sa fie informata corect si sa stie ca in acest moment viata a milioane de oameni este pusa in pericol pentru ca proprietarii animalelor cumpara din farmaciile veterinare, fara reteta, antibiotice, hormoni, antiinflamatorii, etc., aceste medicamente sunt administrate de persoane necalificate, dupa bunul lor plac, iar apoi carnea, laptele, ouale, sunt comercializate fara a se respecta timpii de asteptare pentru a fi eliminate reziduurile de medicamente. Legea are rolul de a asigura protectia sanatatii populatiei si va contribui la reducerea rezistentei la antibiotice, in conditiile in care acest aspect este unul dramatic in Romania". 

Forma trimisa spre pomulgare poate fi rasfoita mai jos.