
- Detalii
- Noutăți Medicale
Terapia prin radiații prelungește semnificativ viața câinilor cu meningiom, arată un studiu internațional
Câinii diagnosticați cu meningiom trăiesc, în medie, de două ori mai mult dacă sunt tratați prin radioterapie, în comparație cu cei care sunt supuși unei intervenții chirurgicale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences (VMBS), în colaborare cu clinici din Statele Unite, Regatul Unit și Japonia.
- :
⏱️ Durata estimată a lecturii: ~3 min
Câinii diagnosticați cu meningiom trăiesc, în medie, de două ori mai mult dacă sunt tratați prin radioterapie, în comparație cu cei care sunt supuși unei intervenții chirurgicale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences (VMBS), în colaborare cu clinici din Statele Unite, Regatul Unit și Japonia.
Studiul, publicat în Journal of Veterinary Internal Medicine, a analizat dosarele medicale ale 285 de câini de companie diagnosticați cu meningiom. Conform datelor, câinii tratați cu radioterapie au avut o durată medie de supraviețuire de aproape doi ani, în timp ce aceia operați chirurgical au trăit, în medie, aproximativ zece luni după tratament.
„Întrebarea dacă este mai eficientă operația sau radioterapia în cazul acestui tip de cancer la câini a fost dezbătută de ani de zile”, a declarat dr. Nick Jeffery, profesor de neurologie la Departamentul de Științe Clinice pentru Animale Mici din cadrul VMBS. „Deoarece costurile sunt ridicate și majoritatea proprietarilor nu își permit ambele tratamente, medicii veterinari trebuie să poată recomanda cea mai eficientă opțiune.”
Ce este meningiomul la câini
Meningioamele sunt tumori cerebrale care se dezvoltă din membrana ce căptușește interiorul craniului și, pe măsură ce cresc, exercită presiune asupra creierului. Simptomele diferă în funcție de localizarea tumorii, dar una dintre manifestările comune este apariția convulsiilor. Alte simptome pot include mersul în cerc, modificări de comportament și lipsa coordonării membrelor.
„Aceste tumori apar mai frecvent la câinii mai în vârstă, în special la rase precum Ciobănescul german, Golden retriever și boxer”, a precizat Jeffery.
Radioterapia presupune mai multe vizite la o clinică specializată, dar este, în general, bine tolerată de câini și provoacă puține efecte secundare. Fiind o metodă de tratament foarte precisă, aplicată strict asupra zonei afectate a creierului, radioterapia permite o reducere mai completă a tumorii și generează mai puține complicații post-tratament, cum ar fi pneumonia post-operatorie, un risc în cazul intervențiilor chirurgicale.
O nouă metodă de analiză a datelor clinice
Cercetarea a fost posibilă datorită utilizării unei tehnici statistice moderne, denumită estimare prin ponderare inversă a probabilității (inverse-probability weighting), care le-a permis cercetătorilor să compare eficiența celor două tipuri de tratament, luând în calcul o varietate de factori clinici.
„Cea mai bună metodă de a compara eficiența tratamentelor este un studiu clinic randomizat, dar în cazul câinilor cu meningiom, acest lucru este dificil din cauza costurilor ridicate”, a explicat Jeffery. „Folosind această metodă statistică, putem analiza date deja existente și compensa diferențele dintre cazuri pentru a oferi o comparație cât mai exactă a supraviețuirii în funcție de tratamentul administrat.”
Din fericire, prognosticul pentru majoritatea câinilor cu meningiom este pozitiv, mai ales atunci când beneficiază de tratamentul adecvat.
Jurnal: Rachel Geiger et al, Comparison of Survival After Treatment of Presumed Intracranial Meningioma by Radiotherapy or Surgery in 285 Dogs, Journal of Veterinary Internal Medicine (2025). DOI: 10.1111/jvim.70011
Sursa: phys.org
- Detalii
- Bianca Hrib
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
De la autoritate la colaborare - Reconfigurarea relației veterinar-client în era digitală
- Madalina Toma
De la incident la criză în organizații
- Madalina Toma
Prezența online de succes - Ghid practic pentru crearea și optimizarea unui website veterinar
- Madalina Toma
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma