Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Interviu cu dl. Doctor Calin Serdean cadru didactic la Disciplina de Reproductie, Obstetrica si Ginecologie din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara Timisoara pana in anul 2001. Povestea unei familii de medici veterinare care, cu eforturi financiare mari, a deschis in 2001 un cabinet veterinar, ce avea sa se transforme, sase ani mai tarziu, in binecunoscuta arca a sotilor Serdean, unul din cele mai mari spitale veterinare din tara. Nu-i usor nici acum sa fi proprietarul unei afaceri veterinare de succes, spun sotii Serdean, dar reteta reusitei in cazul familiei Serdean a fost sustinerea reciproca.

Cum a fost inceputul? Cum ati deschis cabinetul veterinar?

Inceputul, ca orice inceput a fost greu. Ne-am sacrificat apartamentul personal si l-am transformat intr-un cabinet fara sa avem cea mai mica idee despre ce ne asteapta, ce inseamna un plan de afaceri. Am avut un mare noroc ca acest lucru a functionat acum 10 ani.

Care a fost primul instrument medical care a fost cumparat si de ce? dar prima investitie serioasa?

Cand am deschis cabinetul am avut deja o minima dotare. Acum 10 ani, ca si azi, este aproape imposibil sa deschizi un cabinet si sa ai un singur instrument. Cu toate acestea, am vizitat in toti acesti ani mai multe cabinete si am observat ca multi medici veterinari se simt foarte comfortabil chiar daca nu au minimul necesar impus de Colegiul Medicilor Veterinari. Tot profitul nostru este investit si reinvestit continuu in dotari. Pentru ca in prezent am investit foarte multi bani, tot ultima investitie ramane cea mai serioasa. Dar, oricum nu ne oprim aici.

Povestiti-ne pe scurt istoria cabinetului medical dr. Calin Serdean sau a familiei Serdean.

In 2001 am reusit sa ne implinim visul sa deschidem propriul nostru cabinet veterinar. In 2004 am facut un up-grade de la cabinet la clinica veterinara. Dar, cea mai mare realizare am avut-o in 2007 cand ne-am mutat intr-un sediu nou si am avansat la statutul de spital veterinar. In prezent avem in derulare mai multe proiecte de investitii pentru urmatorii ani ca sa putem face utila toata suprafata de 2.000 m2.

Cum a fost ca universitar si de ce nu ati continuat?

Dupa absolvirea facultatii eu am ramas ca si preparator la disciplina de Reproductie, Obstetrica si Ginecologie sub indrumarea profesorului Horia Cernescu, iar sotia mea pe post de medic coordonator la Serviciul de Urgente.
La inceput a fost foarte frumos, colectivul era minunat, iar statutul de cadru universitar ne plasa mult deasupra celorlalti. Dar, dupa un timp ne-am dat seama ca sistemul  romanesc de invatamant a ramas agatat undeva pe la nivelul anilor 70, atat ca dotare, cat si ca mentalitate. Dupa atatea vizite in strainatate, schimburi de experienta nimeni nu a incercat sa schimbe nimic, parca timpul s-a oprit in loc. Un motiv de renuntare a fost managementul dezastruos al facultatii, iar un alt motiv a fost teza de doctorat, la care a trebuit sa renunt pentru ca tema era extrem de banala si nu ar fi adus nimic nou in medicina veterinara. in adancul sufletului mai avem un mic regret pentru ca am parasit facultatea, dar dupa 10 ani facand o comparatie la felul in care lucram si dotarea pe care o avem fata de facultatea de azi nu imi pare deloc rau.

Cum poate fi definit succesul in viata unui medic veterinar si ce inseamna sa fii implinit profesional?

Reteta succesului inseamna multa  vointa pentru ca altfel nu vei putea face nimic, perseverenta care este puterea vointei, creativitate care adauga un strop de originalitate in profesie, curaj, daruire, entuziasm si mult optimism.
La toate acestea se adauga multa instruire, atat practica cat si teoretica. Cel mai mare noroc este ca eu si sotia mea suntem medici veterinari si ne sprijinim unul pe celalalt in tot ceea ce facem, indiferent daca este zi sau noapte..

Acum cum este sa fii medic veterinar de succes? Va considerati un medic veterinar de succes?

Eu nu pot sa decid daca sunt sau nu un medic de succes. Poti sa fii un medic de succes si daca ai vanzari foarte mari pe partea de pet-shop, daca ai primit sume mari din contracte de concesionare de la statul roman, sau daca excelezi intr-un anumit domeniu. Momentan AGMVR sau CMVR nu dispune de nici un sistem de evaluare a medicilor veterinari practicieni sau a cabinetelor in care lucreaza acestia.

Daca ar fi sa o luati iar de la capat ce ati face?

Ce as face intr-o tara sufocata de taxe, in care fiecare este pe cont propriu, fara nici o protectie din partea autoritatilor sau chiar a forurilor care ne conduc? Probabil ca as opta tot pentru medic veterinar.

Ce recomandati unui tanar medic veterinar aflat la inceput de cariera?

Cariera unui medic veterinar nu ar trebui sa inceapa la absolvirea facultatii. La absolvire, pe langa experienta acumulata din facultate, trebuie sa aiba si experienta practica intr-un cabinet veterinar. Nu recomand nici unui proaspat absolvent sa isi deschida o clinica imediat. Esecurile lui vor da de lucru celorlalte clinici. De aceea, este recomandat sa se specializeze 2-3 ani intr-un cabinet veterinar.

Sunt cateva reguli care trebuie respectate intr-o clinica:

Sa nu fii liderul preturilor cele mai mici. Clientii atrasi de un pret mic nu va vor fi niciodata loiali pentru ca ei vor merge intotdeauna unde pretul este cel mai mic. Daca vreti sa va socati clientii este cel mai bine sa ii socati datorita unui pret mare si nu a unuia foarte mic. Oricum 1 sau 2 clienti din 10 vor avea obiectii la pret, dar un veterinar de succes devine imun la critici.

Nu faceti niciodata nimic pe gratis, daca nu aveti pregatita o anume strategie.

Dictati, nu negociati.

Sa nu va fie frica sa refuzati un client. Sunt foarte multi clienti care iti pot da o gramada de batai de cap si care sa-ti consume mult timp si energie. Este o zicala ca 20% din clienti iti asigura 80% din profit, iar restul de 80% iti dau 100% dureri de cap. O clinica gata formata are destui clienti asa ca renuntarea la unii nu va durea deloc.

Ca proprietar de clinica esti persoana cea mai importanta. Totul trebuie sa graviteze in jurul tau. Fara tine, clinica nu ar exista. Totusi, personalul unei clinici este foarte important si trebuie respectat pentru ca are o pondere foarte mare in dezvoltarea clinicii, in pastrarea clientelei si astfel in cresterea profitului.

Faceti ceva diferit de alte clinici.

Fiti mai apropiati de clienti.