Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Importanta testului cu fluoresceina in diagnosticul si terapia corecta a afectiunilor corneene.

Corneea este un univers de structura histologica, fara vascularizatie proprie dar cu inervatie foarte bine reprezentata. Este alcatuita din 5 straturi reprezentate de: epiteliul anterior al corneei, membrana bazala, stroma corneeana, membrana Descemet si epiteliul posterior corneean.

Este alcatuita din 5 straturi reprezentate de: epiteliul anterior al corneei, membrana bazala, stroma corneeana, membrana Descemet si epiteliul posterior corneean

Foarte important de mentionat este faptul ca epiteliul posterior al corneei se continua cu epiteliul anterior al irisului facandu-se astfel legatura dintre o componenta avasculara (corneea) si tunica vasculara a ochiului (tractusul uveal sau uveea) ce va contribui la vindecarea leziunilor corneene prin vasele sanguine din structura uveei. Ca pozitie, corneea este expusa in permanenta traumatismelor, afectiunile acestei fiind frecvent intalnite.

In examinarea corneei foarte important este testul cu fluoresceina (solutie hidrofila colorata in verde intens). Corneea sanatoasa nu fixeaza fluoresceina (figura 1).

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -