- Detalii
- Editoriale & Analize
Idei despre afaceri sau fraiereală
Vi se pare că faceți o afacere în medicina veterinară? Vă gândiți că, dacă ați terminat facultatea de medicină veterinară și deschideți un cabinet medical atunci sunteți în „business”? Vă spun sigur că vi se pare. Și am să detaliez câteva considerente care m-au făcut să ajung la această concluzie și probabil că veți avea un subiect de meditație sau de bârfă.
Vi se pare că faceți o afacere în medicina veterinară? Vă gândiți că, dacă ați terminat facultatea de medicină veterinară și deschideți un cabinet medical atunci sunteți în „business”? Vă spun sigur că vi se pare. Și am să detaliez câteva considerente care m-au făcut să ajung la această concluzie și probabil că veți avea un subiect de meditație sau de bârfă.
A termina o facultate de medicină veterinară înseamnă doar faptul că aveți un bagaj de informații ceva mai avansat decât alții despre animale și modul cum se tratează. Asta nu înseamnă nimic pentru mediul business.
Dacă vă înregistrați în CMVRO și apoi deschideți un cabinet medical veterinar înseamnă că aveți o mie de probleme fiscale și medicale veterinare pe cap și oarece încasări. Asta nu înseamnă că aveți o afacere reală, ci că aveți mai multe probleme de rezolvat. Dacă ați fi medic veterinar în oricare alt stat european, unde capitalismul este puternic înrădăcinat, atunci deschiderea unui cabinet veterinar se putea numi o afacere. Doar că nu era așa de simplu să deschideți o afacere veterinară. Dar să discutăm câteva aspecte pe care le consider interesante.
Ce înseamnă să ai o afacere?
O afacere presupune să investești capital în „ceva” care să producă plus valoare. Pentru acea plus valoare plătești taxe și impozite și te bucuri de profitul obținut. Nu trebuie să ai o pregătire specială pentru aceasta. Nu este neapărat să investești bani. Capital poate însemna munca personală cuantificată sau munca unor contractori. Acel „ceva” nu înseamnă că trebuie să deschizi un magazin sau o fabrică. Poți să investești pe bursă, pe piața de capital sau în acțiuni și valori bancare. Poți să spui că ai o afacere și dacă ai o bicicletă și distribui ziare pe cont propriu în cartier. Și cerșitul este o afacere. Așadar, dacă investiți bani într-un cabinet veterinar și obțineți profit, ar putea însemna că ați demarat o afacere.
Cine poate desfășura afaceri veterinare?
În România afaceri veterinare ar trebui să poată desfășura, la fel ca în toate celelalte state europene serioase, doar cei care au terminat facultatea de medicină veterinară și sunt membri ai Colegiului Medicilor Veterinari. Din păcate, în România oricine poate să aibă o afacere în domeniul veterinar. Așa că, faptul că sunteți membru în CMVRO sau că aveți diplomă de medic veterinar, nu este nici un avantaj. Mai simplu spus, ați pierdut șase ani de facultate (timp și bani investiți) pentru o diplomă care atestă doar că știți ceva mai mult decât altcineva și atât. Cheltuiți bani și timp pentru a vă înscrie în CMVRO și a urma programul de pregătire continuă înseamnă doar că, cheltuiți bani pentru pregătirea dvs medicală, nu pentru afacere (chiar dacă vi se pare altfel).
Ar conta dacă, doar cei înscriși în CMVRO au dreptul să facă afaceri veterinare și doar cei care urmează constant programul de pregătire continuă. Dar nu este așa. Deci cu alte cuvinte, dacă sunteți medic veterinar și respectați legislația sanitară veterinară nu aveți nici un avantaj în fața unuia care are bani și dorește să fie investitor în medicina veterinară.
Cine are profit dintr-o afacere veterinară?
Păi teoretic cei care investesc în afaceri veterinare; iar conform legilor economiei cu cât investiția este mai mare, cu atât rata profitului poate crește. Dacă dvs ați investit în știința medicală veterinară, profitul dvs este științific. De aceea, cei care au bani, de obicei non-veterinari, au și cel mai mare profit de pe urma investițiilor lor.
Cel mai interesant este la medicii concesionari. Aceștia, în marea lor majoritate, mai ales dacă i-a prins revoluția ca medic veterinar într-o comună și acum este concesionar în aceeași comună, au impresia că sunt angajații statului, iar concesiunea este ca un salar.
Sunt puțini care s-au prins că nu este așa. Ei în continuare așteaptă ca statul să le dea bani pe acțiuni sanitare veterinare, ei asociind și comparând banii primiți pe concesiune cu salariul unui medic de la stat, funcționar public.
Unii sunt și membrii cotizanți în Sindicatul Medicilor Veterinari. Până și CMVRO a intrat în aceeași plasă. Aceștia nu se numesc investitori în afaceri veterinare, dar suprinzător, nu sunt nici sindicaliști și nici salariați.
Există medici veterinari care au afaceri veterinare reale?
Da. Un exemplu de afacere veterinară adevărată este Centrul de chirurgie minim invazivă din București. Un medic veterinar a strâns din dinți, a făcut credit și a dotat peste 500 mp cu cea mai nouă tehnologie medicală veterinară. Face reclamă, se agită pe la simpozioane, organizează cursuri, etc; cu alte cuvinte, se implică activ în promovarea și dezvoltarea afacerii. Totodată angajează medici veterinari, îi cursează și le dezvoltă abilitățile considerându-i o investiție și mai mult chiar, continuă investițiile în dotare și echipamente.
Da, aceasta se poate numi afacere veterinară reală și dinamică. Asta înseamnă că a găsit o nișă în medicina veterinară, atât profesională cât și ca imagine și o exploatează în cel mai profund mod capitalist, utilizând principii de management și marketing specifice business-ului. La fel este și colegul care are deschis cabinet cu RMN veterinar și care, culmea face doar imagistică veterinară pentru alte cabinete medicale veterinare. Ca ei sunt mulți și nu numai în București. Dar, mulți din păcate, înseamnă maxim 30-40 în toată țara.
Ce înseamnă de fapt afacere veterinară reală?
O afacere veterinară serioasă care poate fi definită ca afacere veterinară reală este acea afacere în domeniul veterinar care are un program de investiții clar, însoțit de un program serios de management, marketing și imagine și care se dezvoltă atât financiar cât și ca resurse umane, aspecte reflectate în profitul final. În rest, sunt doar încercări de afaceri veterinare care ramân la stadiul de început și de tatonare.
Chiar dacă au un oarecare profit și există o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp aceasta nu înseamnă că sunt afaceri serioase, ci doar un fel de amatorism adus la nivel de chin. Acei investitori, medici veterinari de cele mai multe ori, se chinuie să supraviețuiască.
Din ce cauză s-a ajuns aici?
Cauzele sunt multe; unele mai importante iar altele ignorate dar la fel de importante. În primul rând, este vina universităților de profil care nu se preocupă deloc să producă medici veterinari care își vor exercita profesiunea, liberală de altfel, într-un mediu concurențial
dominat de capitalism, unde dictează marketingul, managementul, imaginea, publicitatea, etc.
Apoi este vina Colegiului Medicilor Veterinari care a rămas împietrit în anii ’90. Sunt așa, mici semnale că ar vrea să facă ceva, dar parcă nu știe ce și cum. În primul rând, CMVRO ar trebui să fie ceea ce spune legea: organizația care taie și spânzură în domeniul veterinar.
Adică, ar trebui să „taie în carne vie” și să permită să funcționeze doar acele afaceri veterinare care respectă regulile stabilite. Așa, cu greu dar sigur, afacerile veterinare vor fi păzite de loviturile ce le pot primi din spate. Medicii veterinari practicieni și investitori ar trebui să fie prima linie de luptă și decizie în CMVRO. Dar, în România, prima linie a CMVRO este reprezentată de funcționari publici, nu de oameni de afaceri.
Și a treia cauză majoră este lipsa de implicare. Marea masă a medicilor veterinari practicieni nu se implică în acțiuni de forță îndreptate către apărarea propriilor interese în interiorul CMVRO sau în exteriorul profesiei cu reverberații în afacerile veterinare. Este ca și cum ar aștepta ca altcineva să le organizeze viața și afacerile. Ei încă nu trăiesc în capitalismul sălbatic care guvernează afacerile din România sau poate pur și simplu au avut noroc, până acum.
Mai sunt cauze, dar este bine să lăsăm loc și la alte articole. Cert este că, de 9 ani de când edităm revistele Veterinarul urmărim îndeaproape medicina veterinară și afacerile veterinare. Sunt mult prea puțini medici veterinari investitori în afaceri veterinare reale, medici veterinari care sunt extrem de implicați și luptători pentru afacerea lor. Probabil că, dacă numărul acestora va crește, fața medicinii veterinare va fi alta, iar chestiuni de genul „cine are voie să aibă afaceri în domeniul veterinar?”, „cine are voie să comercializeze medicamente veterinare?” sau „câți bani și când trebuie să plătească statul pentru o activitate sanitară veterinară?” vor fi întrebări care nu își vor mai avea locul. Pânâ atunci, cu părere de rău, vă spun că ceea ce faceți acum este o mare „fraiereală” și nu afaceri veterinare, iar persoanele care o încasează sunteți chiar dumneavoastră. Schimbați această stare de fapt și veți avea un succes surprinzător.
Declarație privind conflictul de interese
Autorii declară că articolul este redactat, publicat și cercetarea a fost efectuată în absența oricăror relații comerciale sau financiare care ar putea fi interpretate ca un potențial conflict de interese.
Destinația articolului
Articol cu date medicale destinat exclusiv informării medicilor veterinari - pe bază de înregistrare
Tipul de articol
Referat, articol de sinteză științifică destinat exclusiv informării medicilor veterinari.
Disclaimer
Acest articol respectă disclaimer
Notă de subsol
Conținutul complet al articolului îl găsiți în link.
| |
---|---|
Articole similare
Management
Asocierea - soluție sau compromis?Este asocierea o solutie de compromis, o necesitate sau o aiureală? Se pot medicii veterinari asocia cu succes în cabinete asociate si clinici? Este mai profitabil?
Articole Medicale PET
Instrumentar necesar initierii in stomatologia veterinaraIncep prin a va spune ca este deja cunoscut faptul ca in timpul interventiilor stomatologice, in incapere, se pot degaja bacterii, recomandat este ca in chirurgie sa nu se faca interventiile...
Articole Medicale PET
Precauții de control al bolilor infecțioase după starea bolii și agentBune practici de prevenire și control al infecțiilor în cabinetele de animale mici
Noutăți Business
Reputația online, un asset al cabinetului veterinarCu apariția internetului și a rețelelor sociale, modul în care se construiește și se menține reputația unui medic veterinar sau a unui cabinet veterinar s-a schimbat radical. Acum, clienții pot lăsa...
Resurse Umane
Capitolul „Despre noi” - Suntem oameni, apoi mediciÎnainte de a fi medici, suntem niște oameni care iubim animalele dintotdeauna și care ne-am dedicat viața îngrijirii acestora. |
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
-
Coaptația externă la păsări: bandaje și atele
- Echipa Veterinarul.Ro
Traumatismele ortopedice pun rareori viața în pericol. Mai întâi stabilizați pacientul prin...
Noutăți Medicale PETToate
-
Efuziunea pleurală felină: diagnosticare in house pentru cazurile de urgență
- Echipa Veterinarul.Ro
Analiza efuziunii pleurale feline în clinică, combinată cu alte teste diagnostice realizate in...
-
Boala autoimună cu implicații ale sănătății orale la animale de companie
- Monica Nita
PV este o boală autoimună erozivă și ulcerativă care afectează pielea și mucoasa bucală a...
-
Extracția carnasierului la câine - prezentare caz
- DR CIOCAN ILIE
S-a prezentat la Cabinetul Stomatologic un câine Doberman, Rex, mascul în vârstă de 10 ani,...
Noutăți Articole Specializate Business
Inventarierea patrimoniului devine o prioritate: Amenzile au crescut semnificativ pentru nerespectarea obligațiilor
- Echipa Veterinarul.Ro
Noul mecanism de stabilire a salariului minim brut pe țară: Ce aduce Legea 283/2024
- Echipa Veterinarul.Ro
Reguli noi pentru decontarea ochelarilor de vedere: Angajatorii trebuie să folosească e-Factura
- Echipa Veterinarul.Ro
ANAF clarifică utilizarea e-Factura pentru tranzacțiile B2C: Facturile vor fi transmise în sistem doar în anumite situații
- Daniel Agape