Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un interviu transant cu dr. Viorel Andronie, PrimVicepresedintele CMVRO, un material fara ocolisuri despre politicile veterinare din Romania si esenta acestora privita din prisma celei mai ample organizatii din medicina veterinara din Romania. Dr. Viorel Andronie vorbeste despre impactul pe care il va avea libera concurenta europeana asupra medicilor veterinari din Romania si despre necesitatea crearii unui cadru legislativ favorabil dezvoltarii profesiei.

In Anglia, medicii veterinari acreditati de RCVS isi etaleaza logo-ul organizatiei, imaginea, chiar la intrarea in cabinet. Este o mandrie. In Romania, a fi membru in CMVRO este o obligatie legala, conditionata de plata unei taxe, fie ea si modica. De aici si pana la mandria de a fi in CMVRO, ce ar trebui facut?

In acest an, la propunerea mea, Consiliul National al CMV a adoptat o hotararre prin care toate unitatile medical veterinare din Romania sa poarte Logo-ul CMV si crucea albastra. Din pacate, in teritoriu nu s-a aplicat aceasta hotarare si este regretabil. Motivul care m-a provocat a fost tocmai dorinta de a promova imaginea CMV, de a face public unitatile medical veterinare care functioneaza legal. Exista un judet care a aplicat aceasta hotarare pentru toate unitatile si trebuie felicitat, este vorba de Cluj. In rest s-a aplicat sporadic, insa sunt optimist.

Orice organizatie traieste si se dezvolta prin membrii ei si printr-o conducere inteleapta si vizionara. Cum vedeti actualul CMVRO prin aceasta prisma?

O perioada mare de timp activitatea colegiului s-a confundat cu reprezentarea medicilor concesionari si de multe ori activitatea era perceputa doar pentru lupta de a asigura bani prin Programul Strategic. In ultimul mandat lucrurile au inceput sa se schimbe si activitatea organizatiei s-a orientat spre partea profesionala. S-a demarat pregatirea continua, s-au stabilit conditiile minime de functionare a unitatilor medical veterinare, s-au emis instructiuni tehnice privind efectuarea diferitelor activitati veterinare cum ar fi tuberculinarea sau certificarea, etc. Normal ca sunt multe de facut dar organizatia este pe un drum bun. Este nevoie insa de multa munca si cu implicarea mai multor colegi din conducerea CMV in dezvoltarea activitatilor. Este nevoie sa stabilim prioritatile si apoi sa stabilim niste tinte cu date precise.

Profesia de medic veterinar este una din putinele profesii din Romania cu o istorie considerabila si o continuitate de netagaduit. Cu toate acestea, imaginea medicului veterinar se leaga in ochii publicului doar de scandaluri presarate de interese obscure. Cum poate CMVRO promova si sustine increderea publicului in medicul veterinar?

Increderea publicului in medicul veterinar reprezinta un scop major al CMV. Este nevoie sa promovam mai bine ce face un medic veterinar pentru semenii sai, care sunt activitatile prin care medicul veterinar asigura siguranta cetateanului, sanatatea animalelor, etc. Este nevoie sa imbunatatim imaginea medicului veterinar din mediul rural, dar este nevoie sa cream conditii favorabile pentru ca acestia sa ramana in mijlocul oamenilor si nu sa fie prezenti o zi sau doua dintr-o saptamana alaturi de ei. Medicul veterinar trebuie sa fie cel mai bun prieten si cel mai bun sfatuitor al crescatorului de animale.

Poate CMVRO sa sustina in acest moment varfurile medicinii veterinare in practicarea meseriei?

Din pacate CMV nu dispune de sume foarte mari care sa poata ajuta colegii performanti ce nu dispun de fonduri aferente pentru perfectionare. Este in viziunea CMV de a acorda in viitor cel putin doua burse pentru perfectionare pentru cei mai buni profesionisti care doresc sa se specializeze in anumite domenii.

Se apropie trecerea la moneda unica europeana si intrarea pe deplin in Spatiul Schengen. Medicii veterinari sunt pregatiti de concurenta libera europeana?

In acest moment medicii veterinari din Romania nu sunt pregatiti sa faca fata concurentei libere pe piata europeana. Vorbim la modul general, pentru ca avem si medici foarte performanti care fac fata cu brio, insa procentul este foarte mic. Este nevoie ca CMV sa se implice mai mult in informarea medicilor veterinari cu privire la consecintele liberalizarii profesionale, sa ridicam standardele pregatirii profesionale si sa cream anumite parghii legislative.

Ii primiti pe viitorii medici veterinari chiar de la iesirea de pe bancile facultatii. Ca si organizatie, sunteti printre primii cu care absolventii au contact atunci cand vor sa practice aceasta profesie. In Europa, organizatiile similare au reguli extrem de dure pentru dobandirea experientei practice de catre proaspetii absolventi in vederea obtinerii dreptului de libera practica. In mod cert, aceasta politica duce la cresterea calitatii actului medical. Sunt viitorii medici veterinari din Romania suficient de pregatiti in fata deschiderii pietei europene? CMVRO are o politica in acest sens?

Din pacate absolventii nostri nu sunt pregatiti sa faca fata cerintelor actuale ale pietei. Ei sunt pregatiti teoretic dar din punct de vedere practic au lacune mari. Este foarte greu sa gasesti un proaspat absolvent care sa intre direct in activitatea clinica. Din acest punct de vedere este nevoie ca CMV sa colaboreze mai bine cu universitatile pentru ca activitatea practica sa fie dominanta in ani terminali. Este nevoie ca CMV sa solicite universitatilor imbunatatirea activitatilor de management veterinar si legislativ. Am constatat ca sunt cadre didactice care predau aceste discipline si nu transmit studentilor noile cerinte din domeniu.

Care este esenta politicii CMVRO sau care ar trebui sa fie esenta politicii veterinare CMVRO?

Esenta politicii CMV este reprezentata de crearea unui cadru legislativ favorabil profesiei. Este nevoie de prevederi clare, usor de aplicat si apoi trebuie ca ele sa fie respectate de colegii nostri. Pentru acest lucru este nevoie de sensibilizarea factorilor decizionali, de o activitate intensa de promovare, de o colaborare foarte buna cu institutiile guvernamentale si in special cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Daca exista intelegere, liniste si activitatea colegilor nostri se va desfasura in conditii optime. Actiunile intreprinse de CMV nu trebuie privite ca reactii ostile, ca reactii de adversitate, ci ca dorinte de a corecta anumite deficiente sau incalcari ale prevederilor legislative.