Duminică, Mai 12, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

A trecut prin toate segmentele profesiei, pornind de la circumscriptia veterinara Nocrich, trecand ca medic veterinar la DSV Sibiu, asistent universitar la FMV Bucuresti, sef lucrari la aceeasi institutie de invatamant, director la ANSVSA si medic veterinar de libera practica in tot acest timp. Cursuri permanente, specializari continue si lobby, indiferent de functiile avute, pentru modernizarea si reforma sistemului veterinar. Acum conferentiar universitar, doctorul Viorel Andronie, PrimVicepresedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania vorbeste despre sistemul veterinar romanesc, intr-un interviu acordat in exclusivitate Revistei "Veterinarul".

Aveti un CV impresionant care va recomanda ca expert in domeniul medicinei veterinare. Puteti face o scurta radiografie a sistemului veterinar romanesc?

Sistemul veterinar romanesc este destul de bine structurat. Cel privat si-a creat drumul sau normal si trebuie sa ajunga la nivel international in scurt timp. Cel de stat este bine structurat institutional, fiind un sistem piramidal. Este nevoie insa sa se faca corecturi la nivel organizatoric, pentru a se reduce circuitul de lucru si decizional, pentru a crea rapiditate, eficienta si complementaritate. Sistemul veterinar romanesc este un aparat disciplinat si ordonat si atunci cand sunt create toate conditiile optime, este extrem de eficient. Din pacate, treptat, factorul politic si-a pus amprenta de la an la an asupra sistemului veterinar de stat. Schimbarile tot mai dese a factorilor de conducere, sincronizate cu schimbarile politice, au creat instabilitatea sistemului. Pe de alta parte s-a ajuns la aparitia unor divergente intre colegi si chiar la situatii extreme. Consider ca sistemul veterinar va fi foarte performant si eficient cand va fi cu adevarat un sistem tehnic. Ocuparea posturilor trebuie sa se faca doar pe criterii de competenta si nu prin numire.

Care credeti ca sunt problemele care nu mai sufera intarziere in a le gasi o solutie in domeniul veterinar?

Exista cateva probleme care trebuiesc rezolvate urgent si amintesc pe cele prioritare:
- circulatia produselor medicinale veterinare
- certificarea veterinara din domeniul sanatatii animalelor
- elaborarea ordinului comun al ANSVSA si al Ministerului Sanatatii cu privire la produsele pshiotrope si stupefiante utilizate in medicina veterinara
- identificarea animalelor
- eliminarea animalelor bolnave depistate in cadrul programului de supraveghere si acordarea despagubirilor conform legii
- elaborarea de programe multianuale pentru supraveghere si monitorizarea bolilor
- eliminarea contractelor de achizitie publica pentru actiunile sanitar veterinare si gasirea de solutii pentru concesionare sau contract multianual

Sunt cateva chestiuni care creeaza mari controverse in sistemul veterinar. Am dori sa va opriti asupra a doua dintre ele si anume circulatia medicamentului si concesiunile veterinare. Care ar putea fi posibilele abordari in ceea ce le priveste pe acestea?

Referitor la circulatia medicamentului veterinar cadrul legislativ era destul de clar, cu o singura exceptie: eliberarea produselor medicinale din farmacii si utilizarea acestora. Eu am propus inca din anul 2007 sa se stabileasca clar care sunt produsele medicinale veterinare care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Colegiul Medicilor Veterinari a initiat la propunerea mea demersuri pe langa ANSVSA sa reglementeze acest aspect. Tocmai in acest an s-a elaborat Ordinul ANSVSA 58/2010 care precizeaza ca Institutul de Control al Produselor Medicinale Veterinare trebuie sa stabileasca lista produselor medicinale care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si sa o faca publica pe site-ul institutiei. Tot prin acest ordin se spune clar ca prescriptia medicala se elibereaza doar dupa consultarea animalului si trebuie sa se mentioneze acest lucru in registrul de consultatii si tratamente. Este un pas mare care trebuie pus imediat in practica. Dar problema nu va fi rezolvata decat atunci cand se va controla efectiv si se vor aplica masurile care se impun. Este necesar sa se modifice Hotararea de Guvern care stabileste contraventiile de la normele sanitar veterinare si sa se introduca sanctiuni pentru: utilizarea de prescriptii medical veterinare neoficiale, eliberarea de produse medicinale veterinare fara prescriptie sau pe baza de prescriptii neoficiale, utilizarea produselor medicinale de catre persoane neautorizate.

Concesionarea activitatilor sanitar veterinare a fost singura posibilitate legala in anul 1999 care putea fi aplicata in regim de urgenta. Am fost persoana implicata direct in procesul de concesiune, pentru ca eram directorul de resort la acea vreme. in 1999 medicii veterinari s-au trezit in luna ianuarie la primarii si timp de sapte luni au lucrat fara sa primeasca banii cuveniti. Am tot respectul pentru acesti colegi care au asigurat sanatatea animala si sanatatea publica prin munca patriotica. Prin Legea bugetului pentru anul 1999, in dorinta descentralizarii, s-a hotarat ca serviciile veterinare sa treaca la primarii. A fost foarte greu pentru ca nimeni nu stia ce sa faca. Medicii veterinari nu au acceptat aceasta varianta si s-au cautat alte posibilitati legale. Singura posibilitate gasita la acea vreme a fost concesionarea actiunilor sanitar veterinare in baza Legii concesiunilor. Poate ca nu este forma cea mai buna, dar s-a dovedit viabila, iar parerea mea este ca a fost masura care a creat o miscare de 360 de grade in profesie, deoarece medicii veterinari au devenit astfel liber profesionisti. Bineinteles ca pe parcurs au aparut probleme si as dori sa amintesc doar trei dintre ele: plata intarziata a seviciilor efectuate, modificarea duratei concesiunii, transformarea concesiunii in achizitie publica. Pe viitor cred ca trebuie mentinut sistemul de concesiune, dar sa fie insotit de cumpararea sediilor pentru ca medicii veterinari sa investeasca in propria casa. Sunt situatii diferite in cea ce priveste spatiile si ar trebui rezolvate urgent iar contractele anuale de prestari servicii sa fie inlocuite de concesiune sau contract mutianual. Sistemul de concesiune a adus si alte beneficii medicilor veterinari cum ar fi posibilitatea de a-si cumpara spatiul concesionat, iar prin OUG 23/2010, la propunerea mea, activitatea de identificare sa fie efectuata prin act aditional la contractul de concesiune. Pentru aceasta categorie s-a eliminat birocratia anuala de contractare a identificarii. Pentru cei care au contracte anuale pentru actiuni sanitar veterinare s-a reusit contopirea cu identificarea, simplificandu-se macar dubla birocratie si s-a eliminat posibilitatea contractarii actiunilor de catre un medic si identificarea de catre altul.

In context european, se poate spune despre Romania ca se afla la marginea Europei din punct de vedere veterinar sau in mijlocul ei?

Exclud din start opinia ca ne aflam la marginea Europei. Eu cred ca avem foarte multe puncte tari, dar avem si multe slabe. Eu consider ca avem un program de control al bolilor mai bun decat multe tari europene, avem o forta de interventie foarte rapida si eficienta in stingerea bolilor, avem un program de despagubiri mai bun. Avem medici igienisti de exceptie si practicieni de elita, chiar daca nu avem tehnica si dotarile celor din tarile vest-europene. Avem insa si puncte slabe care creeaza incoorenta si anume: instabilitatea bugetara, lipsa unor programe multianuale pentru controlul bolilor, pentru controlul reziduurilor. Cea mai mare problema a noastra este schimbarea cu frecventa mare a conducerii institutiilor veterinare ca urmare a implicarii peste masura a factorului politic. Eu cred ca factorul politic a dus la dezbinarea noastra si la scaderea eficientei sistemului veterinar.

Teoretician, practician si prezent in administratia veterinara. Cum se imbina cele trei ipostaze in persoana dr. Viorel Andronie?

Foarte bine. De cand am terminat studiile in 1987 am lucrat ca medic veterinar de dimineata pana seara. Programul a inceput intotdeauna la 8 si s-a terminat la 8-9 seara, iar uneori si dupa miezul noptii. Nu am renuntat niciodata la invatamant si prin urmare din cei 23 de ani activitate, 18 i-am petrecut in mediul universitar. Dimineata am avut si am program la Universitate, Colegiul Medicilor Veterinari, iar dupa amiaza in clinica proprie. in 1992 am infiintat cu dr. Liviu Harbuz al doilea cabinet veterinar privat din Romania, iar din 1995 fiecare ne desfasuram activitatea de libera practica separati, in propriile unitati. Consider ca sunt un medic veterinar complex, pentru ca am trecut prin toate formele de exercitare ale profesiei: medic de circumscriptie sanitar veterinara de asistenta, laborator, Directie Sanitar Veterinara, Universitate, libera practica si administratie veterinara centrala. in prezent este poate prea mult spus ca fac administratie veterinara. Misiunea mea a inceput in ianuarie 2010 si s-a terminat in august. Eu am acceptat sa ajut sistemul veterinar de stat in aceasta perioda ca urmare a experientei mele acumulate in timp. Eu am fost in administratia veterinara din 1999 pana in 2003, atunci pot spune ca am facut administratie veterinara cu adevarat. Acum am fost solicitat sa identific problemele sistemului veterinar, sa fac propuneri, sa gasesc solutii tehnice si apoi sa fie luate masuri de corectare, de imbunatatire. O alta misiune a fost sa ajut pe cei tineri sa inteleaga ce inseamna administratie veterinara, sa-i determin sa aibe curaj, initiativa, etc. Acum a trebuit sa plec pentru ca timpul nu-mi mai permite sa asigur la acelasi nivel ce am inceput. in curand, Colegiul Medicilor Veterinari in calitate de solicitant si beneficiar, impreuna cu Universitate de stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara din Bucuresti si Siveco SA va semna contractul de finantare din fonduri europene al proiectului initiat in 2009 pentru Pregatirea resurselor din Medicina Veterinara, iar eu voi Managerul proiectului. in august am obtinut o bursa postdoctorala la Academia Romana pentru o durata de 14 luni. Prin urmare este de inteles ca nu mai pot sa raman si in administratia Veterinara. Oricand insa voi putea da solutii sau opinii daca voi fi consultat.

Sunteti in Colegiul Medicilor Veterinari din Romania inca de la inceput. Care credeti ca au fost cele mai importante trei probleme pe care le-a rezolvat acest for in medicina veterinara si care credeti ca sunt urmatoarele trei probleme pe care ar trebui sa le rezolve?

Eu sunt membru al CMV de la infiintare dar in conducere sunt din 2007. Atunci m-am hotarat sa fac acest pas pentru ca eram nemultumit, ca de altfel toti colegii de libera practica din Romania. Cele mai importante trei probleme rezolvate la initiative CMV sunt: desemnarea CMV ca autoritate compententa in Romania pentru eliberarea certificatelor de conformitate pentru absolventii de medicina veterinara, scoaterea unitatilor sanitar veterinare de libera practica de sub jurisdictia autoritatii veterinare de stat din punct de vedere al autorizarii, initierea programului de pregatire continua. Sunt foarte mandru ca ultimele doua imi apartin.
Pe viitor cred ca CMV trebuie sa rezolve urmatoarele trei probleme: sa treaca la auditarea unitatilor medical veterinare si a sistemului de pregatire profesionala, rezolvarea situatiilor spatiilor neconcesionate si a contractelor de prestari servicii, imbunatatirea relatiilor cu alte structuri profesionale nationale si internationale precum si imbunatatirea comunicarii cu medicii veterinari.

Cum credeti ca va evolua sistemul veterinar in Romania ? Puteti face cateva previziuni?

Este foarte greu de intuit ce se poate intampla. Idei au foarte multi si din pacate intotdeauna cand apar schimbari politice apar si tendinte de a schimba si structura sistemului veterinar. Ideal ar fi sa existe o stategie veterinara pe termen mediu si lung, agreata de tot spectrul politic si indiferent cine vine la guvernare, strategia sa fie aplicata. Trebuie sa ne adunam fortele si daca se va reusi vor fi create premisele unui sistem performant, stabil si eficient. Pentru aceasta este nevoie de unitate, colaborare si de initiative constructive.