Sâmbătă, Mai 11, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Norma sanitar- veterinare pentru implementarea procesului de identificare ╝╞Æi inregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor ╝╞Æi bovinelor a ridicat multe semne de intrebare cum ar fi: cine a fost primul, oul sau gaina.

In preambulul acestui Ordin se face referire clara la faptul ca Legea nr.25/2003 privind identificarea ╝╞Æi inregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor ╝╞Æi bovinelor, precum ╝╞Æi modificarea ╝╞Æi completarea unor acte normative referitoare la actiunile sus-mentionate au fost abrogate de acest ordin, fapt ce ne determina sa ne punem intrebarea legitima daca prevederile unei  legi pot fi modificate sau anulate de un Ordin al Pre╝╞Æedintelui Autoritatii National Sanitar- Veterinare ╝╞Æi pentru Siguranta Alimentelor. Mai mult decat atat,  acest Ordin a fost emis in baza referatului 1066/29.04.2010 intocmit de Directia Generala Sanitar - Veterinara din Agentia Nationala sanitar - veterinara fara consultarea Consiliului National al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania a╝╞Æa cum prevede Legea nr.160/1999 la art.9 al.1 lit. a.


Consideram ca prin elaborarea acestui Ordin se aduc grave prejudicii materiale ╝╞Æi morale profesiei de medic veterinar de libera practica.
Facem referire in special la art.34 lit. q din Ordinul 40/29.04.2010, care arata DSVSA aloca proprietarilor unitatilor ╝╞Æi mijlocitorilor de afaceri cu animale seriile ce vor fi utilizate de ace╝╞Ætia la tiparirea documentelor de mi╝╞Æcare prevazute in anexa nr.8. Aceasta anexa se intocme╝╞Æte ca Document de mi╝╞Æcare animale vii care prevede la sectiunea A Declar pe propria raspundere ca animalele inscrise in tabelul de mai sus provin dintr-o exploatatie fara restrictii sanitar- veterinare, nu prezinta semne de boala ╝╞Æi au fost identificate in conformitate cu prevederile legale┬¬ semnatura detinatorului.


Consideram ca aceasta declaratie care face referire clara la activitatea sanitar veterinara ╝╞Æi la faptul ca animalele nu prezinta semne de boala contravine legii 160/30 iulie 1998 ╝╞Æi aduce grave lezari ale atributiunilor medicilor veterinari de libera practica. Ne intrebam daca membrii Directiei Generale Sanitar - Veterinare din Agentia Nationala Sanitar- Veterinara ╝╞Æi pentru Siguranta Alimentelor, care au intocmit acel referat ru╝╞Æinos cu nr. 1066/29.04.2010, mai pot fi considerati colegi de breasla ╝╞Æi daca mai sunt pe functii la ora actuala.


Cine poate certifica ╝╞Æi atesta,  starea de sanatate a animalelor dintr-o exploatatie ╝╞Æi restrictiile sanitar veterinare care vizeaza exploatatia respectiva in afara medicului veterinar ? Cu siguranta acesta nu poate fi proprietarul sau mijlocitorii de afaceri cu animale.
Prin preluare acestei declaratii intr-un document de mi╝╞Æcare a animalelor, practic se urmare╝╞Æte deprofesionalizarea medicului veterinar. Oare pana cand medicii veterinari vor fi condu╝╞Æi, in democratia de tip romaneasca, de catre a╝╞Æa zi╝╞Æi colegi care ori nu cunosc realitatile profesiei, ori sunt rau intentionati sau au interese ascunse.


Ne intrebam ce trebuie sa faca medicii veterinari ╝╞Æi membrii Colegiului pentru a-╝╞Æi impune conducatori din randurile lor ╝╞Æi nu conducatori numiti pe criterii politice, inclusiv conducatori de alte profesii decat cea de medic veterinar.
Cred ca majoritatea medicilor veterinari cunosc posibilitatile de rezolvare a actualei crize de identitate a profesiei, dar  asta presupune sa avem UNITATE, CURAJ, VOINTA si PUTERE DE LUPTA.