Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

O organizatie puternica este condusa de principii puternice, exprimate si acceptate de toti membrii, a caror punere in practica in actiunile curente este o manifestare normala. Aceste principii, definite de cele mai multe ori ca politicile organizatiei sunt prezentate si exprimate in toate manifestarile publice.

 Ajuns la maturitate, P.M.V.P.R. a initiat in cadrul Comisiilor realizarea Politicilor Veterinare. Ca o propunere aflata in dezbaterea membrilor, aceste politici reprezinta un set de reguli si principii de actiune atat a membrilor ca individualitati cat si a organizatiei in ansamblu.
Aceste principii si prevederi sunt declarate Politica Generala Veterinara care va fi adoptata si aplicata de P.M.V.P.R. in intreaga organizatie ca expresie a liberei initiative a medicului veterinar patron care se asociaza la aceasta si care se obliga sa respecte si sa implementeze aceste politici veterinare in propria afacere veterinara. Principiile Politicii P.M.V.P.R. se aplica doar in interiorul organizatiei, in interiorul firmelor care sunt membre ale organizatiei, intre firmele membre ale organizatiei si in relatia P.M.V.P.R. cu terti indiferent de natura si forma de organizare si reprezentare. Orice membru al P.M.V.P.R. poate aduce completari si adaugiri de natura sa creasca valoarea si calitatea principiilor morale, de dentologie si de etica care stau la baza acestei Politici.
P.M.V.P.R. doreste sa adopte aceasta Politica Veterinara ca parte integranta a activitatii sale pentru a reprezenta cu mandrie profesionala si printr-un inalt nivel de morala pe toti membrii sai care prin activitatea cotidiana impun si respecta principiile si politicile veterinare corecte. in viziunea noastra, medicii veterinari sunt membri ai unei profesii academice care au castigat grade academice in universitati cuprinzatoare sau alte institutii similare de invatamant.
Medicii veterinari practica profesia de medic veterinar intr-o varietate de situatii si circumstante, toate acestea fiind respectate cu egala valoare de catre toti membrii P.M.V.P.R.. O conduita profesionala exemplara sustine demnitatea profesiei de medic veterinar. Toti medicii veterinari sunt obligati sa adere la un cod de conduita etica progresiva cunoscut ca Etica Medicala Veterinara. Aceste principii sunt Regula de Aur in medicina veterinara. Medicii veterinari ar trebui sa accepte aceaste reguli ca un ghid pentru comportamentul lor general si sa respecte principiile. Acestea ar trebui sa conduca afacerile lor profesionale si personale intr-un mod etic. Toate asociatiile profesionale veterinare ar trebui sa adopte principiile sau un cod similar ca un ghid pentru activitatile lor care sa permita conlucrarea civilizata si la un inalt nivel de morala.
Organizatiile profesionale pot stabili principii de etica proprii, comisii de analiza si de a abordare a problemelor de etica respectate de toate celelalte forme de asociere medicale veterinare, pot realiza ghidul de conduita profesionala a membrilor lor si pot judeca dupa propriile regulamente abaterile membrilor lor fata de conduita liber acceptata. Institutiile veterinare de stat, nationale si locale, ar trebui sa includa, discutarea problemelor de etica in programele lor de educatie continua si este necesar a respecta in relatiile cu organizatiile profesionale regulamentele proprii ale acestora ca expresie a respectului reciproc in spiritul cresterii si educarii valorilor Eticii Medicale Veterinare. Colegiul Medicilor Veterinari din Romania este recunoscut ca fiind coloana vertebrala a Eticii si Deontologiei in medicina veterinara fiind arbitrul national si ultim al abordarii acestor aspecte.
Prin functionarea corecta si pragmatica a acestui for suprem medical veterinar fiecare medic veterinar poate sa isi exercite calitatile si abilitatile medicale in spiritul si pentru dezvoltatea personala economica si stiintifica la valori recunoscute si acceptate de intreaga comunitate veterinara. Cu toate acestea, fiecare organizatie nationala sau locala isi poate stabili propriile sale reguli si regulamente de etica si deontologie care trebuie sa inglobeze cel putin principiile si normele C.M.V.R.O. dar care pot sa fie superioare ca si cerinte acestor principii si norme minimale.
C.M.V.R.O., institutiile de stat si toate organizatiile profesionale de medicina veterinara ar trebui sa accentueze predarea chestiunilor etice si de valoare, ca parte a curriculum-ului veterinar profesionale pentru toti elevii, studentii sau practicienii din domeniul sanitar-veterinar.
Aceste principii sunt completate in Politicile Veterinare P.M.V.P.R. cu referiri la comportamentul profesional, relatia medic-client-pacient, participarea si colaborarea medicala, terapiile si utilizarea medicamentelor la animalele de ferma, defectele genetice, dosarele si documentatia medicala, taxele si renumeratiile, reclama, eutanasierea.