Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Am absolvit FMV in 2004 si primele mele slujbe au fost la adaposturi de animale din Pitesti si Cernavoda. in 2005 am participat la o conferinta unde am cunoscut un medic din Colorado, USA, caruia i-am prezentat munca mea in cadrul adapostului unde lucram.

Atitudinea mea la locul de munca era una extrem de transanta prin faptul ca aplicam metode moderne de tratament, cu care colegii mai in varsta nu erau la curent si eram intr-un oarecare dezacord cu acestia. in 2006 am ajuns in Colorado la clinica medicului american unde am petrecut 3 luni. Acolo am luat contact cu o lume total necunoscuta in Romania: proiectele veterinare orientate catre paturile defavorizate ale societatii. Comunitatile sarace din orase sau din zonele defavorizate sunt locul unde se organizeaza adevarate maratoane veterinare, menite in primul rand sa sterilizeze ani malele din zona respectiva si astfel sa reduca abandonul animalelor nedorite. Cu aceasta ocazie, animalele beneficiaza de o consultatie si de tratament primar. Autoritatile locale sunt mereu bucuroase sa fie gazda unui asemnea eveniment si pun la dispozitie centre culturale sau sali de sport unde se organizeaza spitale de campanie.

Ultimul proiect la care am participat a fost cel din Yucatan, Mexic. Am facut parte dintr-o echipa multinationala compusa din medici americani, canadieni, panamezi, cehi si desi gur mexicani. Locatia gasita de organizatori a fost facultatea veterinara din oras, care a pus la dispozitie sala de practica chirurgicala iar intr-un alt oras, un centru cultural local. 1800 de animale au fost sterilizate si tratate pentru diferite afec - ti uni, cum ar fi de exemplu ehrlichioza si scabia, in doar 6 zile. O privire de ansamblu ar putea asemui acest proiect cu un furnicar in care ritmul de lucru este ametitor.

Sute de oameni erau asezati la rand impreuna cu animalul lor de companie si zeci de voluntari sincronizati cu cele 12 mese de operatie unde se opera, practic, fara intrerupere. Animalele erau"externate" pe baza unui consult al unui medic veterinar din echipa si nici un amanunt nu era lasat la intamplare. in cazul animalelor cu probleme de sanatate se apeleaza la clinicile partenere proiectului si cazul este transferat intr-o clinica unde sa poata beneficia de toata grija si atentia cuvenita. in cadrul unor asemenea proiecte, studentii sunt primii care fac voluntariat: imaginati- va sa aveti posibilitatea ca intr-o saptamana sa ascultati peste o mie de corduri in diferite momente: pre-anestezie, intraoperator si post operator.

De asemenea, studentii au posibilitatea sa intrebe medicii cu experienta despre orice subiect legat de medicina veterinara si acest transfer de informatii este de nepretuit. Fiecare dintre medicii prezenti are o tehnica proprie, iar zicala"meseria se fura" se aplica aici suta la suta. Am participat la asemenea proiecte de campanie in foarte multe locuri, din Africa si pana in SUA si pot sa recomand tuturor medicilor, cu sau fara experienta, sa participe la asemenea proiecte care sporesc increderea de sine a unui medic tanar. Pentru cei mai experimentati poate fi un prilej de a schimba opinii si idei despre diferite subiecte cu medici de pe tot mapamondul, fiind astfel la curent cu diferite tehnici si metode pe care noi nu le folosim, dar care sigur ne vor fi utile la un moment dat. Cu fiecare participare la aceste proiecte invat ceva nou si de fiecare data reusesc sa ofer din experienta mea si altor medici veterinari cu care impartasesc o prietenie sincera.

Nu conteaza ca este un simplu nod chirurgical sau ceva mai complicat, in permanenta exista un lucru nou pe care ti-l poti insusi. in activitatea zilnica din cadrul clinicii noastre Familyvet din Bucuresti si Craiova se ivesc adeseori situatii identice cu cazuri pe care le-am intalnit in cadrul proiectelor sociale si bineinteles ca experienta acumulata se traduce printr-un diagnostic corect si un tratament adecvat ce duce la insanatosirea pacientilor nostri. Nu pot decat sa recomand cu caldura colegilor sa incerce sa participe la asemenea proiecte sociale care aduc o raza de speranta, atat pentru animalele cu companioni umani fara posibilitati materiale cat si un plus de experienta pentru medicii veterinari.