Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Dr. Viorel Andronie, presedintele CMVRo a publicat cateva informatii legate de produsele care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national. Mai jos gasiti cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand utilizati astfel de produse in cabinetele veterinare. 

 

  1. In unitatile in care se desfasoara activitati de asistenta medical-veterinara si al celor din cadrul facultatilor de medicina veterinara, este obligatorie desemnarea a cel mult doi medici veterinari de libera practica, ca persoane responsabile pentru activitatea cu substante si preparate stupefiante si psihotrope.
  2. Medicul veterinar are obligatia sa utilizeze in activitatea sau sa prescrie doar produse medicinale veterinare care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national, iar lista produselor autorizate in Romania poate fi consultata accesand site-ul: http://www.icbmv.ro/ro/ ;
    Lista produselor medicinale veterinare autorizate de catre Comisia Europeana prin procedura centralizata, impreuna cu informatiile acestor produse, poate fi vizualizata accesand link-ul publicat pe site-ul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar la sectiunea Nomenclator sau accesand direct site-ul Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/.../community.../html/index_en.htm, precum si al Agentiei Europene pentru Medicamente:https://www.ema.europa.eu/en/medicines/veterinary.
  3. Achizitionarea produselor medicinale veterinare care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national se face exclusiv din depozitele farmaceutice veterinare pe baza de nota de comanda cu regim special (avand serie A si numar unic format din 7 cifre, furnizate de catre filialele Colegiului Medicilor Veterinari).
  4. Medicii veterinari de libera practica pot utiliza si preparate stupefiante si psihotrope de uz uman numai in conditiile prevazute la art. 112 si art. 113 din Regulamentul (UE) 2019/6.
    Lista substantelor si preparatelor de uz uman ce contin substante stupefiante si psihotrope care pot fi utilizate in unitatile de asistenta medical-veterinara este prevazuta in anexa nr. 7 a Ordinului 1328/56/2022.
  5. Prescriptia medicala veterinara se emite pentru fiecare preparat stupefiant sau psihotrop de uz uman in parte.
  6. Prescriptiile pentru substantele prevazute in tabelul II din anexa la Legea nr. 339/2005 (Fentanil, Morfina, Petidina, Sufentanil), sunt de culoare galbena si seria PSII-A si numar unic format din 7 cifre, iar cele pentru substantele prevazute in tabelul III din anexa la Legea nr. 339/2005 (Codeina, Alprazolam, Clonazepam, Diazepam, Etilmorfina, Fenobarbital, Lorazepam, Midazolam), sunt de culoare verde si seria PSIII-A si numar unic format din 7 cifre.
  7. Prescriptia medicala veterinara are valabilitate 10 zile calendaristice de la data emiterii, pentru preparatele stupefiante (Fentanil, Morfina, Petidina, Sufentanil, Codeina), 30 de zile calendaristicede la data emiterii, pentru preparatele psihotrope (Alprazolam, Clonazepam, Diazepam, Etilmorfina, Fenobarbital, Lorazepam, Midazolam).
  8. Prescriptia medicala veterinara poate cuprinde numai cantitatea de preparate stupefiante si psihotrope necesare tratamentului pentru 30 de zile.
  9. Unitatile de asistenta medical-veterinara au obligatia de a detine un registru special pentru evidenta acestora, iar medicii veterinari de libera practica din cadrul unitatilor de asistenta medical-veterinara, precum si al celor din cadrul facultatilor de medicina veterinara, care utilizeaza preparate stupefiante si psihotrope inregistreaza zilnic, in registrul pentru produsele stupefiante si psihotrope, denumirea preparatului, substanta activa, doza si cantitatea totala administrata.
  10. Medicii veterinari de libera practica pot utiliza si administra preparatele stupefiante si psihotrope atat in incinta unitatilor de asistenta medical-veterinara, cat si in conditii de teren. Administrarea la animale, in conditii de teren, a preparatelor stupefiante si psihotrope se efectueaza de catre medicii veterinari de libera practica sau de catre personalul cu studii medii veterinare, obligatoriu sub coordonarea directa a medicului veterinar de libera practica.
  11. 12.In cazul administrarii unui preparat stupefiant si psihotrop de uz uman la animalele de la care se obtin alimente, medicii veterinari de libera practica mentioneaza in prescriptie si in registrul de consultatii si tratamente perioada de asteptare in conformitate cu art. 115 din Regulamentul (UE) 2019/6.
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/255570

 

Mai multe informatii privind stupefiantele si psihotropele le gasiti pe site-ul https://cmvro.ro accesand link-ul: https://cmvro.ro/utile/legislatie/stupefiante-si-psihotrope/