
- Detalii
- Noutăți Medicale
Informare CMVRO privind cele mai importante aspecte privind produsele care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national
Dr. Viorel Andronie, presedintele CMVRo a publicat cateva informatii legate de produsele care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national. Mai jos gasiti cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand utilizati astfel de produse in cabinetele veterinare.
Dr. Viorel Andronie, presedintele CMVRo a publicat cateva informatii legate de produsele care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national. Mai jos gasiti cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand utilizati astfel de produse in cabinetele veterinare.
- In unitatile in care se desfasoara activitati de asistenta medical-veterinara si al celor din cadrul facultatilor de medicina veterinara, este obligatorie desemnarea a cel mult doi medici veterinari de libera practica, ca persoane responsabile pentru activitatea cu substante si preparate stupefiante si psihotrope.
- Medicul veterinar are obligatia sa utilizeze in activitatea sau sa prescrie doar produse medicinale veterinare care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national, iar lista produselor autorizate in Romania poate fi consultata accesand site-ul: http://www.icbmv.ro/ro/ ;
Lista produselor medicinale veterinare autorizate de catre Comisia Europeana prin procedura centralizata, impreuna cu informatiile acestor produse, poate fi vizualizata accesand link-ul publicat pe site-ul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar la sectiunea Nomenclator sau accesand direct site-ul Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/.../community.../html/index_en.htm, precum si al Agentiei Europene pentru Medicamente:https://www.ema.europa.eu/en/medicines/veterinary. - Achizitionarea produselor medicinale veterinare care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national se face exclusiv din depozitele farmaceutice veterinare pe baza de nota de comanda cu regim special (avand serie A si numar unic format din 7 cifre, furnizate de catre filialele Colegiului Medicilor Veterinari).
- Medicii veterinari de libera practica pot utiliza si preparate stupefiante si psihotrope de uz uman numai in conditiile prevazute la art. 112 si art. 113 din Regulamentul (UE) 2019/6.
Lista substantelor si preparatelor de uz uman ce contin substante stupefiante si psihotrope care pot fi utilizate in unitatile de asistenta medical-veterinara este prevazuta in anexa nr. 7 a Ordinului 1328/56/2022. - Prescriptia medicala veterinara se emite pentru fiecare preparat stupefiant sau psihotrop de uz uman in parte.
- Prescriptiile pentru substantele prevazute in tabelul II din anexa la Legea nr. 339/2005 (Fentanil, Morfina, Petidina, Sufentanil), sunt de culoare galbena si seria PSII-A si numar unic format din 7 cifre, iar cele pentru substantele prevazute in tabelul III din anexa la Legea nr. 339/2005 (Codeina, Alprazolam, Clonazepam, Diazepam, Etilmorfina, Fenobarbital, Lorazepam, Midazolam), sunt de culoare verde si seria PSIII-A si numar unic format din 7 cifre.
- Prescriptia medicala veterinara are valabilitate 10 zile calendaristice de la data emiterii, pentru preparatele stupefiante (Fentanil, Morfina, Petidina, Sufentanil, Codeina), 30 de zile calendaristicede la data emiterii, pentru preparatele psihotrope (Alprazolam, Clonazepam, Diazepam, Etilmorfina, Fenobarbital, Lorazepam, Midazolam).
- Prescriptia medicala veterinara poate cuprinde numai cantitatea de preparate stupefiante si psihotrope necesare tratamentului pentru 30 de zile.
- Unitatile de asistenta medical-veterinara au obligatia de a detine un registru special pentru evidenta acestora, iar medicii veterinari de libera practica din cadrul unitatilor de asistenta medical-veterinara, precum si al celor din cadrul facultatilor de medicina veterinara, care utilizeaza preparate stupefiante si psihotrope inregistreaza zilnic, in registrul pentru produsele stupefiante si psihotrope, denumirea preparatului, substanta activa, doza si cantitatea totala administrata.
- Medicii veterinari de libera practica pot utiliza si administra preparatele stupefiante si psihotrope atat in incinta unitatilor de asistenta medical-veterinara, cat si in conditii de teren. Administrarea la animale, in conditii de teren, a preparatelor stupefiante si psihotrope se efectueaza de catre medicii veterinari de libera practica sau de catre personalul cu studii medii veterinare, obligatoriu sub coordonarea directa a medicului veterinar de libera practica.
- 12.In cazul administrarii unui preparat stupefiant si psihotrop de uz uman la animalele de la care se obtin alimente, medicii veterinari de libera practica mentioneaza in prescriptie si in registrul de consultatii si tratamente perioada de asteptare in conformitate cu art. 115 din Regulamentul (UE) 2019/6.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/255570
Mai multe informatii privind stupefiantele si psihotropele le gasiti pe site-ul https://cmvro.ro accesand link-ul: https://cmvro.ro/utile/legislatie/stupefiante-si-psihotrope/
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro