
- Detalii
- Noutăți Medicale
Primul caz de rabie soldat cu deces în România după 13 ani: un bărbat din Iași a murit după ce a fost mușcat de un câine fără stăpân
Un bărbat de 44 de ani din comuna Voinești, județul Iași, a murit din cauza rabiei, înregistrându-se astfel primul deces provocat de această boală în România în ultimii 13 ani. Bărbatul fusese mușcat în luna februarie de un câine fără stăpân.
- :
⏱️ Durata estimată a lecturii: ~3 min
Un bărbat de 44 de ani din comuna Voinești, județul Iași, a murit din cauza rabiei, înregistrându-se astfel primul deces provocat de această boală în România în ultimii 13 ani. Bărbatul fusese mușcat în luna februarie de un câine fără stăpân.
După mușcătură, victima s-a adresat medicului de familie, care, potrivit relatărilor familiei, i-ar fi prescris doar un tratament cu antibiotice, fără a-l trimite la un spital de boli infecțioase pentru vaccinarea antirabică, un pas esențial în prevenirea bolii. Timp de câteva luni, bărbatul nu a prezentat simptome severe, însă la mijlocul lunii iunie a început să se simtă rău, iar familia a apelat serviciul de urgență 112.
Inițial, pacientul a fost internat la Institutul de Psihiatrie Socola cu suspiciunea de sevraj etanolic, deși rudele au insistat că acesta nu era consumator de alcool. Starea de sănătate s-a agravat rapid, iar în doar câteva zile a intrat în comă. Ulterior, a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde analizele au confirmat prezența virusului rabic. După trei săptămâni în comă, bărbatul a decedat.
Accesează canalul
Cazul a pus autoritățile sanitar-veterinare în alertă. Aproximativ 90 de persoane care au intrat în contact cu pacientul au fost vaccinate împotriva rabiei. În plus, luna trecută, alte 150 de persoane au primit vaccinul după un alt incident în care o căprioară infectată a intrat în contact cu mai mulți studenți de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași.
Familia bărbatului intenționează să depună plângeri oficiale pentru a investiga eventualele neglijențe medicale care au condus la decesul acestuia. Cazul readuce în atenție riscurile asociate contactului cu animale fără stăpân și importanța tratamentului antirabic prompt și corect administrat.
Situația focarelor de rabie în Iași
Conform ziarului Libertatea, situația rabiei în județul Iași devine tot mai alarmantă, autoritățile fiind în alertă din cauza numărului crescut de focare confirmate. În prezent, în județul Iași sunt active 20 de focare de rabie, iar oficialii sanitar-veterinari se tem că până la sfârșitul anului va fi depășit recordul din 2013, când au fost raportate 32 de cazuri.

Primește ultimele noutăți veterinare
Abonează-te la newsletterul săptămânal Veterinarul.ro
În fiecare luni îți trimitem pe e-mail cele mai importante știri și articole din domeniul veterinar.
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost nevoit să solicite o suplimentare a bugetului cu 200.000 de lei luna trecută, din cauza numărului tot mai mare de pacienți care necesită profilaxie antirabică.
„Avem o creștere semnificativă a adresabilității. Este esențial să putem asigura vaccinarea antirabică tuturor persoanelor expuse,” a explicat dr. Florin Roșu, managerul unității.
La nivel național, sunt înregistrate 27 de focare de rabie, majoritatea în zonele de graniță. În comparație, în urmă cu patru ani erau raportate doar patru. Situația este pusă pe seama migrației animalelor sălbatice din Ucraina, unde războiul a împiedicat efectuarea campaniilor aeriene de vaccinare.
„Privim cu îngrijorare apariția acestor focare. Animalele din mediul sălbatic nu pot fi vaccinate aerian, iar lipsa acestui control transfrontalier agravează situația,” a declarat Florin Căpățână, directorul Direcției de Control din cadrul ANSVSA.
Surse:
Program complet de pregătire continuă 2025 pentru medici veterinari
Obține rapid cele 120 de puncte EMC – 100% online, simplu și accesibil!
Abonează-te acumUrmărește-ne pe rețelele sociale:
- Detalii
- Bianca Hrib
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
De la autoritate la colaborare - Reconfigurarea relației veterinar-client în era digitală
- Madalina Toma
De la incident la criză în organizații
- Madalina Toma
Prezența online de succes - Ghid practic pentru crearea și optimizarea unui website veterinar
- Madalina Toma
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma