
- Detalii
- Veterinari de Succes
Succesul... rodul muncii, al seriozității și corectitudinii
A început cariera de medic veterinar în urmă cu 11 ani și de atunci este dedicat, cu pasiune sănătății animalelor. Dr. Dragoș Petrache spune că succesul adevărat este cel care vine în timp, este rodul credinței în Dumnezeu ;și în lucrurile temeinice. Dacă ar schimba ceva dacă ar lua-o de la capăt? Probabil că nu. Pentru că lucrurile trainice sunt cele pentru care se muncește din greu. Citiți mai jos un interviu sincer cu dr. Dragoș Petrache, un practician respectat, modest și de succes.
A început cariera de medic veterinar în urmă cu 11 ani și de atunci este dedicat, cu pasiune sănătății animalelor. Dr. Dragoș Petrache spune că succesul adevărat este cel care vine în timp, este rodul credinței în Dumnezeu ;și în lucrurile temeinice. Dacă ar schimba ceva dacă ar lua-o de la capăt? Probabil că nu. Pentru că lucrurile trainice sunt cele pentru care se muncește din greu. Citiți mai jos un interviu sincer cu dr. Dragoș Petrache, un practician respectat, modest și de succes.
Când ați început cariera de doctor medic veterinar și care au fost primele cazuri pe care le-ați avut de tratat ca și medic?
Am început în 2001 și printre primele cazuri de care îmi amintesc a fost și cel al unui cal de sport Sur, care avea o colică cauzată de consumul excesiv de talaj. M-am chinuit noaptea la bec să-l sondez și sonda se încăpățâna să intre pe trahee. Eram cu un coleg care tot îmi șoptea (pentru că proprietarul era la câțiva metri în spatele nostru) să renunț pentru că nu o să reușesc nici până dimineața să introduc sonda pe esofag. Am insistat și după alte 2 încercări am reușit să introduc sonda până în stomac, am administrat și uleiul și totul a fost bine.
Cum a fost începutul, care au fost primele cazuri cu care v-ați confruntat atunci când ați deschis cabinetul?
Începutul a fost anevoios dar frumos! Nu aveam nici experiența și nici bani suficienți pentru o dotare performantă! Dar dorința de progres și bucuria oamenilor ale căror animale le tratam m-au motivat! La început în zona de sud a Bucureștiului erau destul de multe animale de fermă, astfel ca raportul animale mici și mari era de 1: 1.
În prezent lucrez doar pe animale de companie: Cai ,câini și pisici !!
Câte ore munciți pe săptămână și cum arată o zi tipică de lucru din viața dvoastră?
Nu am socotit niciodata câte ore pe săptămână. Sunt zile când încep la 7 și termin seara târziu, dar sunt și zile mai lejere. Prefer zilele pline pentru că mă țin conectat!
Ziua de lucru începe cu o “relaxare” de la 6:30 îmi antrenez iapa; la 8 sunt în clinică pentru că la 9 deschidem! Verific programările din ziua respectivă! Între 12:00 și 17:00 sunt la intervenții pe teren pentru a reveni la clinică până la 21:00 !
Eu am un mare avantaj pentru că locuiesc în aceeași locație cu clinica! Nu de puține ori clienții fideli mă solicită la orice oră din zi sau din noapte!
Câți medici veterinari lucrează acum la dvoastră?
În prezent am doi colegi și unu–doi studenți !
Cât la sută din timpul dvoastră acor- dați pregătirii continue?
Pregătirea trebuie să fie continuă căci altfel ne plafonăm. Nu aloc zilnic un timp special însă studiez după fiecare caz, sau chiar în timpul evoluției unui caz mai complicat sau complex. În zile cu program lejer citesc literatură de specialitate.
Cum îmbinați activitatea administrativă cu cea de practician în cabinet?
Activitatea administrativă și hârțoagele mă înfioară. Mă ocup când nu am altceva de făcut și este impetuos necesar. Am totuși un ajutor pe această latură. Practicianul trebuie să fie conectat, să aibă ritm și gândire medicală. Să fie mereu inspirat în alegerea diagnosticului corect. Iubesc zilele în care alerg de la un caz la altul și detest zilele(parțial) administrative.
Aveți un soft de evidență a clienților? Dacă da, vă ajută el în menținerea legăturii cu clienții?
Nu am încă un soft dar cât de curând achiziționez. Te ajută un astfel de soft tocmai în ideea de a lucra el administrativ pentru tine, iar tu să rămâi un practician conectat pe cazuistică.
Cum definiți succesul din perspectiva dvoastră?
Succesul este rodul muncii, al seriozității și corectitudinii. Nu trebuie să căutăm succesul cu orice preț?! El vine ca o consecință a conduitei noastre, al credinței în Dumnezeu și în lucrurile temeinice care se dobândesc în timp și cu sacrificii.
Vă considerați un medic veterinar de succes?
Nu eu trebuie să mă consider un medic veterinar de succes, ci cei din jurul meu: familia, prietenii, colegii de breaslă și nu în ultimul rând proprietarii de animale.
Dacă ar fi să o luați de la capăt, ce ați face la fel? Ce ați schimba?
Nu este ușor să o iei de la capăt când știi deja prin ce ai trecut. Este mai bine când nu știi și te poartă entuziasmul spre reușită. Întotdeauna trebuie să îmbunătățim câte ceva, dar nu pot spune cu exactitate. Pentru mine a fost greu dar frumos. Lucrurile obținute cu mare ușurintă nu-ți oferă mari satisfacții și nici nu sunt trainice.
Care este primul lucru pe care ați dori să îl știe un medic veterinar proaspăt ieșit din facultate? Care ar fi cele 5 "reguli" fundamentale pe care ar trebui să le știe atunci când se gândește să deschidă un cabinet?
Când ești proaspăt absolvent trebuie întâi să te bucuri că ai terminat o facultate grea și apoi să ai o discuție cu Tine , să te hotărăști ce vrei să faci, ce ți se potrivește și apoi să adaptezi la ce găsești în jungla în care trăim. Această întrebare cu regulile fundamentale pe care trebuie să le aplici când deschizi un cabinet cred că ar trebui adresată celor care au clinici renumite cu încasări subsțantiale, colegi care sunt buni manageri. Eu mă consider eminamente un practician.
Pot să vă ajut cu reguli folositoare pentru un prospăt medic veterinar care se confruntă cu un caz dificil (pentru el).
a) Abordează cazul cu încredere și cu mare atenție la orice detaliu.
b) Nu te lăsa impresionat de “specialiștii” din jur și fă totul ca la carte.
c) Dacă nu te ajută nimic efectuează o consultație amănunțită.
d) Caută raspunsuri în literatura de specialitate.
e) Cere un sfat de la un coleg experimentat.
Articole cu același subiect:
Articole similare
Sondaj privind burnout-ul în medicina veterinară: stresul legat de volumul de muncă este principala cauză
Pe 8 noiembrie, am lansat un sondaj adresat medicilor veterinari, pentru a analiza percepțiile acestora privind principalele cauze ale burnout-ului în medicina veterinară. Sondajul , publicat pe...
FNOVI solicită noi politici de protecție și echilibru pentru femeile din domeniul veterinar
Federația Națională a Ordinelor Medicilor Veterinari din Italia (FNOVI) cere un nou model de dezvoltare economică și socială, subliniind necesitatea unor măsuri concrete pentru bunăstarea și...
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
În medicina veterinară, comunicarea veștilor rele este un proces delicat, care implică nu doar pacientul— animalul bolnav—ci și proprietarul acestuia, ale cărui emoții și reacții joacă un rol...
Cum văd eu stomatologia veterinară
Este putin neortodox, ca eu, un neinițiat în stomatologia veterinară să „îmi dau cu părerea” despre această specializare. Dar poate fi interesant să vorbesc, chiar și așa.
Un nou studiu evidențiază normalizarea accidentelor de muncă în medicina veterinară și nevoia de schimbare a culturii privind siguranța
Un studiu revoluționar realizat de Universitatea din Liverpool și CVS evidențiază faptul că, în industria veterinară, multe leziuni sunt normalizate și percepute ca fiind parte a rutinei zilnice,...
- Detalii
- Iulia Cretu
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro