- Detalii
- 2010
ORDIN nr. 61 din 12 iulie 2010
ORDIN nr. 61 din 12 iulie 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind introducerea pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante

Vazand Referatul de aprobare al Directiei sanatate publica si control in sanatate publica nr. Cs.A. 3.711 din 19 aprilie 2010 din cadrul Ministerului Sanatatii,
avand in vedere prevederile art. 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata, si prevederile art. 2 si 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei pentru animale, republicata,
n temeiul art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu completarile ulterioare, al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile ulterioare, si al art. 5 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 284/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
ministrul sanatatii, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele metodologice privind introducerea pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia de sanatate publica si control in sanatate publica din Ministerul Sanatatii, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, Institutul National de Sanatate Publica, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protectia consumatorilor/comisariatele judetene pentru protectia consumatorilor, respectiv prin Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti, precum si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti si punctele de inspectie la frontiera, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
-****-
Ministrul sanatatii,
Cseke Attila
p. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor,
Corneliu Ceica
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Constantin Cerbulescu
ANEXa:
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 531 din data de 29 iulie 2010
NORME METODOLOGICE din 12 iulie 2010 privind introducerea pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante
Art. 1
(1)Adaugarea de vitamine, minerale si alte substante in alimente se supune prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine si minerale, precum si de anumite substante de alt tip in produsele alimentare.
(2)Ministerul Sanatatii este autoritatea nationala competenta pentru implementarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006.
Art. 2
(1)n conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 1.925/2006, producatorul sau persoana care vrea sa introduca pe piata alimente la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante:
a)va notifica respectiva introducere pe piata la Institutul National de Sanatate Publica, prin transmiterea on-line a modelului de eticheta utilizat pentru produsul respectiv;
b)va notifica retragerea produsului de pe piata la Institutul National de Sanatate Publica.
(2)Personalul de specialitate desemnat prin decizie de catre conducatorul institutiei prevazute la alin. (1) are urmatoarele atributii:
a)primeste notificarile privind introducerea pe piata a alimentelor care intra sub incidenta Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006, in vederea analizarii conformitatii cu cerintele acestui regulament;
b)publica lunar pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii lista notificarilor primite;
c)in cazul neconformitatii cu cerintele Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006, informeaza producatorul sau persoana care vrea sa introduca pe piata alimente la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante, in termen de 30 de zile de la primirea notificarii.
(3)n termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a ordinului, producatorul sau persoana care a introdus pe piata alimente la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante va notifica respectiva introducere pe piata la Institutul National de Sanatate Publica, prin depunerea unui model de eticheta utilizat pentru produsul respectiv.
Art. 3
Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor iau masurile necesare pentru monitorizarea alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante si pentru furnizarea, pana la data de 1 iulie 2012, catre Comisia Europeana a informatiilor privind evolutia pietei de produse alimentare la care au fost adaugate vitamine si minerale, consumul acestora, aportul de nutrienti pentru populatie si modificarea obiceiurilor alimentare, precum si adaugarea altor substante si, de asemenea, eventuale propuneri de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006.
Art. 4
Ministerul Sanatatii are urmatoarele atributii:
a)in cazul in care nu exista prevederi la nivel comunitar, notifica Comisiei Europene si celorlalte state membre adoptarea unor noi reglementari nationale cu privire la adaosul obligatoriu de vitamine si minerale la anumite categorii de alimente sau interzicerea ori restrictionarea utilizarii altor substante pentru producerea anumitor alimente, precum si masurile urmarite, oferind justificarea lor;
b)in cazul in care exista motive serioase de a considera ca un anumit produs dauneaza sanatatii umane, cu toate ca acesta corespunde prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006, poate suspenda sau restrictiona provizoriu aplicarea respectivelor prevederi pe teritoriul Romaniei si informeaza celelalte state membre si Comisia Europeana privind produsul respectiv, justificand decizia;
c)transmite catre Comisia Europeana, pana la data de 1 iulie 2012, informatiile prevazute la art. 3;
d)avizeaza publicitatea alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante.
Art. 5
Controlul respectarii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 se face de catre:
a)specialistii din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, pentru controlul respectarii prevederilor privind etichetarea alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante la comercializare;
b)specialistii imputerniciti din cadrul Ministerului Sanatatii:
1.pentru controlul respectarii prevederilor referitoare la tipurile de vitamine si minerale care se pot adauga in produsele alimentare;
2.pentru suspendarea si restrictionarea temporara a introducerii pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante, in cazul in care se considera ca acestea dauneaza sanatatii umane, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006;
c)specialistii din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor:
1.pentru controlul alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante care fac obiectul activitatii de import-export si/sau de comert intracomunitar;
2.pentru controlul respectarii prevederilor privind alimentele, conform Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare.
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 531 din data de 29 iulie 2010
avand in vedere prevederile art. 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata, si prevederile art. 2 si 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei pentru animale, republicata,
n temeiul art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu completarile ulterioare, al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile ulterioare, si al art. 5 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 284/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
ministrul sanatatii, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele metodologice privind introducerea pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia de sanatate publica si control in sanatate publica din Ministerul Sanatatii, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, Institutul National de Sanatate Publica, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protectia consumatorilor/comisariatele judetene pentru protectia consumatorilor, respectiv prin Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti, precum si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti si punctele de inspectie la frontiera, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
-****-
Ministrul sanatatii,
Cseke Attila
p. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor,
Corneliu Ceica
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Constantin Cerbulescu
ANEXa:
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 531 din data de 29 iulie 2010
NORME METODOLOGICE din 12 iulie 2010 privind introducerea pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante
Art. 1
(1)Adaugarea de vitamine, minerale si alte substante in alimente se supune prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine si minerale, precum si de anumite substante de alt tip in produsele alimentare.
(2)Ministerul Sanatatii este autoritatea nationala competenta pentru implementarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006.
Art. 2
(1)n conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 1.925/2006, producatorul sau persoana care vrea sa introduca pe piata alimente la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante:
a)va notifica respectiva introducere pe piata la Institutul National de Sanatate Publica, prin transmiterea on-line a modelului de eticheta utilizat pentru produsul respectiv;
b)va notifica retragerea produsului de pe piata la Institutul National de Sanatate Publica.
(2)Personalul de specialitate desemnat prin decizie de catre conducatorul institutiei prevazute la alin. (1) are urmatoarele atributii:
a)primeste notificarile privind introducerea pe piata a alimentelor care intra sub incidenta Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006, in vederea analizarii conformitatii cu cerintele acestui regulament;
b)publica lunar pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii lista notificarilor primite;
c)in cazul neconformitatii cu cerintele Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006, informeaza producatorul sau persoana care vrea sa introduca pe piata alimente la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante, in termen de 30 de zile de la primirea notificarii.
(3)n termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a ordinului, producatorul sau persoana care a introdus pe piata alimente la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante va notifica respectiva introducere pe piata la Institutul National de Sanatate Publica, prin depunerea unui model de eticheta utilizat pentru produsul respectiv.
Art. 3
Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor iau masurile necesare pentru monitorizarea alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante si pentru furnizarea, pana la data de 1 iulie 2012, catre Comisia Europeana a informatiilor privind evolutia pietei de produse alimentare la care au fost adaugate vitamine si minerale, consumul acestora, aportul de nutrienti pentru populatie si modificarea obiceiurilor alimentare, precum si adaugarea altor substante si, de asemenea, eventuale propuneri de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006.
Art. 4
Ministerul Sanatatii are urmatoarele atributii:
a)in cazul in care nu exista prevederi la nivel comunitar, notifica Comisiei Europene si celorlalte state membre adoptarea unor noi reglementari nationale cu privire la adaosul obligatoriu de vitamine si minerale la anumite categorii de alimente sau interzicerea ori restrictionarea utilizarii altor substante pentru producerea anumitor alimente, precum si masurile urmarite, oferind justificarea lor;
b)in cazul in care exista motive serioase de a considera ca un anumit produs dauneaza sanatatii umane, cu toate ca acesta corespunde prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006, poate suspenda sau restrictiona provizoriu aplicarea respectivelor prevederi pe teritoriul Romaniei si informeaza celelalte state membre si Comisia Europeana privind produsul respectiv, justificand decizia;
c)transmite catre Comisia Europeana, pana la data de 1 iulie 2012, informatiile prevazute la art. 3;
d)avizeaza publicitatea alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante.
Art. 5
Controlul respectarii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 se face de catre:
a)specialistii din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, pentru controlul respectarii prevederilor privind etichetarea alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante la comercializare;
b)specialistii imputerniciti din cadrul Ministerului Sanatatii:
1.pentru controlul respectarii prevederilor referitoare la tipurile de vitamine si minerale care se pot adauga in produsele alimentare;
2.pentru suspendarea si restrictionarea temporara a introducerii pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante, in cazul in care se considera ca acestea dauneaza sanatatii umane, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006;
c)specialistii din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor:
1.pentru controlul alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante care fac obiectul activitatii de import-export si/sau de comert intracomunitar;
2.pentru controlul respectarii prevederilor privind alimentele, conform Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare.
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 531 din data de 29 iulie 2010
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro