Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Scroafa, la fel ca si cateaua, este un pacient dificil din punct de vedere obstetrical deoarece, desi s-ar putea sa fie clara nevoia de interventie chirurgicala, nu este intotdeauna posibil de identificat o anumita cauza a distociei, nici chiar dupa efectuarea operatiei [14].

Indicatii

Intr-o serie de 57 operatii raportate de Renard [citat de 14], indicatiile  majore erau prolapsul vaginal ireductibil (32%), disproportie fetopelvica inclusiv emfizem fetal (32%), inertie uterina (23%) si, in mod surprinzator, nedilatarea cervixului (10%). Prolapsul vaginal prepartum poate fi complicat de prolapsul rectal si retroversia vezicii urinare si chiar a uterului gestant si deseori sufera traume considerabile  si edematiere marcata. Prolapsurile proaspete la termen, nu interfera cu parturitia dar, daca este necesara extragerea manuala a fetusilor se dezvolta rapid edem si tesuturile se rup imediat. Inertia de natura primara sau secundara este o indicatie importanta pentru operatie si, din cauza intarzierii, fetusii in astfel de cazuri sunt emfizematosi. In inertia secundara, in special, nu este usoara intotdeauna decelarea fetusilor ramasi in uter. Daca nu pot fi palpati sau rostogoliti prin peretele uterin sau abdominal, si daca sunetele inimii fetale nu pot fi detectate, este de dorit radiografierea inainte de efectuarea operatiei. Indicatiile clinice mai putin frecvente pentru o cezariana sunt imaturitatea materna si defomarea pelvica, torsiunea uterina pentru unul sau ambele coarne si diformitati fetale cum ar fi purcei hidrocefali sau uniti.

 Histerotomia electiva prepartum este efectuata de asemenea ca o alternativa la histerotomia la termen, pentru a obtine purcei sanatosi, care apoi sunt dati spre ingrijire sau crescuti artificial.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -