Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Pentru a diagnostica si trata cu succes afectiunile oculare la speciile exotice de companie clinicianul trebuie sa fie familiarizat cu particularitatile anatomice si de comportament nutritional ale speciei.

Literatura oftalmologica la speciile exotice de companie, respectiv iepuri este limitata si se rezuma in principal la rezultatele cercetarilor de laborator. Iepurii sunt intalniti frecvent ca animale de companie, cu o incidenta de 9,6% a afectiunilor oculare intr-un studiu realizat pe 586 de iepuri de laborator. ( Jeong 2005)

Conform unui studiu, cea mai frecventa afectiune oculara este blefarita, in procent de 2,6%, pe cand cheratitele sunt in procent redus, respectiv 0,9%. Opacizarile de la nivelul corneei sunt reprezentate fie de depozite minerale, fie de acumulari lipidice. Lipidoza corneana reprezinta depozitarea bilaterala de lipide in cornee fara asocierea altor semne ale inflamatiei pe cand cheratopatia lipidica implica si aparitia procesului inflamator si vascularizatiei. (Crispin, 1993, 2002)

Cheratopatia lipidica se caracterizeaza prin depozitarea intra- sau extracelulara de lipide in straturile superficiale stromale ale corneei. Depozitele lipidice se pot intalni la acelasi individ si la nivelul irisului si a corpului ciliar. Aceasta afectiune a fost descrisa la om si iepure ca rezultat al hiperlipidemiei si hipercolesterolemiei. (Suckow, 2012) Patogeneza Infiltrarea corneei cu lipide apare in principal ca rezultat al dietelor bogate in colesterol. (Andrew, 2002, Crispin, 2005, Lawton, 2005, Maggs et al., 2008, Bajon, 2009, Gelatt, 2013)

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -