Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Ce sunt dermatofitozele ? Dermatofitozele constituie infectii fungice ale structurilor de tesut ce contin keratina, cum ar fi pielea, parul si tesuturile cornoase (ghearele, unghiile). Pentru producerea infectiei sporii germinativi si hifele mucegaiurilor penetreaza stratul keratinos din derm si foliculii pilosi, dupa care vor migra in profunzime, de-a lungul firului de par. Acest proces este facilitat de productia de enzime keratolitice. De obicei, invazia se opreste in zona de keratinizare. Hifele sunt apoi directionate catre suprafata prin distrugerea parului in crestere. in acest stagiu, de cele mai multe ori parul se uzeaza si se rupe, avand ca rezultat aparitia unor zone circulare de alopecie, cu aspect solzos.

Pentru producerea infectiei sporii germinativi si hifele mucegaiurilor penetreaza stratul keratinos din derm si foliculii pilosi, dupa care vor migra in profunzime, de-a lungul firului de par. Acest proces este facilitat de productia de enzime keratolitice. De obicei, invazia se opreste in zona de keratinizare. Hifele sunt apoi directionate catre suprafata prin distrugerea parului in crestere. in acest stagiu, de cele mai multe ori parul se uzeaza si se rupe, avand ca rezultat aparitia unor zone circulare de alopecie, cu aspect solzos.

Cateva specii de dermatofiti sunt responsabile de infectia ce apare la pisici (denumite literar ” iubitoare de piele”). in majoritatea cazurilor (> 95%), agentul patogen izolat este Microsporum canis.

Alti dermatofiti cum ar fi Trichophyton mentagrophytes, T. verrucosum, M. gypseum si M. persicolor au o frecventa mult mai scazuta. Prevalenta dermatofitozei si semnele clinice la pisici Un studiu pan-European a relevat faptul ca prevalenta dermatofitilor la pisicile de companie, cu leziuni dermatologice suspecte, este de circa 30%, cu o frecventa mai mare in timpul perioadelor de toamna si iarna. in general, orice pisica poate dezvolta o infectie cu dermatofiti.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -