Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

EIMERIOZELE (coccidiozele) sunt  boli date de mai multe specii ale genului Eimeria, care afecteaza mamiferele, pasarile si pestii, evoluand cu forme clinice grave la tineret si subclinic, inaparent la adulte.

Sunt frecvente la galinacee, mai ales la puii de carne, apoi la curca, bibilica, fazan, paun, gasca, rata, porumbei si alte pasari.

Eimeriile manifesta o stricta specificitate fata de gazde, localizandu-se de preferinta in anumite segmente ale intestinului, cu gravitatea cea mai mare la nivel cecal.

In ciclul vital al coccidiilor din genul Eimeria se cunosc doua faze: cea vegetativa, cand are loc inmultirea asexuata, in mai multe stadii si se petrece in celulele epiteliului intestinal distrugandu-l, precum si faza sexuata, din care rezulta oochistul ce va fi eliminat in mediul exterior odata cu fecalele. Aici oochistul devine matur cu capacitate de infestare, dupa un anumit numar de ore, in functie de temperatura si umiditate. Contaminarea are loc pe cale orala, prin ingerarea oochistilor odata cu apa si furajele. Pasarile bolnave si cele care au trecut prin boala sunt purtatoare si elimina oochistii care se mentin in adaposturile neigienizate timp indelungat. Mentinerea si transmiterea bolii sunt favorizate de anumiti vectori, cum sunt soarecii, sobolanii si cainii. Umezeala si curentii de aer rece contribuie direct la aparitia si mentinerea coccidiozei.

Clinic  

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -


 

Food photo created by dashu83 - www.freepik.com