Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

In prima parte a acestui articol voi explica cateva din testele de laborator legate de calciu si semnificatia rezultatelor acestora. In partea a doua voi prezenta diagrame care abordeaza metode de diagnosticare.

Metoda este extrem de utila pentru practicieni, deoarece ne ofera o metoda rapida de a corobora semnele clinice cu rezultatele de laborator pentru a ajunge la un diagnostic diferential.

Calciu

Hormonul paratiroid (PTH), calcitriolul si calcitoninul controleaza nivelurile de calciu in fluidul extracelular si in os. Hipercalcemia poate fi semnul unei varietati largi de boli. Leziunile osoase osteolitice (tumorile osoase, osteomielita septica), pseudohiperparatiroidismul, hiperparatiroidismul, hipervitaminoza D, hiperadrenocorticismul, insuficienta renala si hiperproteinemia pot creste nivelurile de calciu seric.

Cea mai comuna cauza a hipercalcemiei este limfosarcomul.

Caracteristicile clinice ale hipocalcemiei depind de cauzele care stau la baza, rata de dezvoltare si de prezenta acidemiei. Pancreatita necrotizanta, hipoalbuminemia, chirurgia tiroidiana, intoxicatia cu etilen gicol, hipoparatiroidismul, insuficienta renala si tetania puerperala pot scadea nivelurile calciului seric.

Cea mai comuna cauza a hipocalcemiei este hipoalbuminemia.

Valorice calciului pot fi fals scazute in EDTA si mostrele oxalate.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -