Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Primul pas si cel mai important in diagnosticarea animalului bolnav este examinarea fizica. Pe parcursul acestui proces se obtine anamneza prin punerea de intrebari proprietarului sau managerului in timpul examinarii animalului. Examinatorul ar trebui sa obtina informatii fie prin observatie fie prin chestionarea proprietarului.

Informatiile care trebuie obtinute atunci cand se face anamneza sunt daca aparitia semnelor clinice a fost graduala sau subita sau daca s-au observat semne asociate.

La femele, este necesar sa se afle cand a avut loc ultima parturitie, iar pentru vacile de lapte, care au fost parametrii productiei la lactatia precedenta precum si la lactatia curenta. La vacile de lapte, o scadere a productiei de lapte este adesea singurul semn observat de catre proprietar.

Greutatea poate sa fie aproximata, prin masurarea circumferintei in zona greabanului sau poate fi determinata exact daca exista facilitati pentru cantarire. De asemenea trebuie intrebat cu ce si cum sunt hranite animalele. Refuza animalul o anumita hrana sau toate tipurile de hrana? Exista mai multe ratii sau regimuri de hranire pentru acel tip de crestere? Daca da, au fost observate aceleasi semne la animalele expuse la practici de hranire diferite? Examinatorul trebuie de asemenea sa obtina informatii despre istoricul vaccinarilor si deparazitarilor si sa ceara lamuriri despre pasunat si despre adaposturi pentru a determina influenta factorilor de management asupra incidentei bolii. Sunt aspecte pertinente despre care trebuie aflate informatii alaturi de bolile anterioare, regimurile terapeutice folosite si rezolutiile problemelor anterioare.

Finalmente, examinatorul trebuie sa noteze istoricul si anamneza pacientului.

Examinarea

O examinare completa trebuie realizata intotdeauna chiar daca problema medicala a animalului este usor de re cu noscut. Examinarea fizica ofera medicului veterinar informatiile necesare stabilirii starii de sanatate a animalului. Aceasta informatie, alaturi de cea obtinuta la anamneza, da posibilitatea veterinarului sa determine care semne specifice ale bolii sunt prezente si adesea sa localizeze procesul bolii la sistemele specifice organului. Examinarea fizica ajuta de asemenea la alegerea corecta a testelor de diagnostic ce trebuie efectuate. Informatia suplimentara adunata in timpul examinarii ar putea dezvalui alte boli decat cea prezenta, boli care necesita mai multa atentie si care pot influenta profund prognosticul cazului.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -