Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Evaluarea starii de sanatate a animalelor de companie se bazeaza in mare masura, cu precadere in etapa initiala de investigatii, pe analizarea valorilor parametrilor biochimici sangvini si ai urinei. Aceasta conduita este cu atat mai mult justificata in situatia in care semnele clinice nu sunt patognomonice unei boli sau sunt insuficiente pentru a pune un diagnostic cert.

Prin implementarea si validarea metodelor de analiza a ochratoxinei A din matrice biologice precum serul si urina s-a urmarit aprofundarea cunostintelor in sanogeneza, din perspectiva alimentatiei.

Micotoxinele – cat de mult afecteaza sanatatea animalelor de companie? Micotoxinele sunt metaboliti secundari ai fungilor micotoxigeni care afecteaza atat sanatatea umana cat si pe cea animala, producerea acestora in plante fiind extrem de imprevizibila si dependenta de o varietate de factori atat in stadiul de cultura cat si in perioada de transport, depozitare si prelucrare a materiilor prime.

Datorita structurii chimice diverse si conditiilor variate in care fungii le produc, aceste toxine sunt capabile sa provoace o mare varietate de simptome acute, in egala masura, la animale si om. in mediul natural acestea se gasesc ca si contaminanti intr-o gama foarte variata de furaje, alimente si subproduse ale acestora.

Conditii climatice – temperatura, umiditate, precipitatii, sau de microclimat, actiuni de mecanizare, fertilizare, chimizare a culturilor sunt tot atatia factori de stres pentru plante si favorizanti pentru producerea fungilor si elaborarea micotoxinelor de catre acestia. Trebuie remarcat ca se pot intalni situatii in care in furajele sau alimentele analizate se gasesc fie doar fungii, fungii si micotoxina sau micotoxinele produse de catre acestia, sau se gasesc doar micotoxinele. Ochratoxina A (OTA) este una dintre micotoxinele cu toxicitate foarte ridicata, produsa de fungi din genurile Aspergillus (A. ochraceus) si Penicillium (P. verrucosum).

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -