Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Notiunea de prostatism acopera o grupa de afectiuni caracterizata printr-o mare diversitate lezionala, dar de o relativa unitate simptomatica. Este un ansamblu de simptome functionale urinare, digestive si locomotorii, asociate cu hipertrofia prostatei, ce apare mai frecvent la cainii in varsta (peste 6 ani).

ETIOLOGIA SINDROMULUI PROSTATIC    

1. HIPERTROFIA BENIGNA A PROSTATEI
Mai este denumita inca gresit "adenom de prostata", insa histologic s-a dovedit ca nu este vorba de un proces neoplazic ; maladie caracterizata printr-o dezvoltare anormala a parenchimului glandular, precum si prin neregularitati de forma si marime a acinilor prostatici.
Practic este considerata fiziologica si progreseaza in cursul vietii animalului ; circa 80% din cainii de peste 10 ani au o prostata marita, dar numai un procent redus dintre acestia prezinta semnele clinice decelabile de prostatism.
Este cunoscut faptul ca atat dezvoltarea embriologica, cat si functionarea prostatei sunt realizate sub influenta hormonilor androgeni. Astfel, la cainele cu hipertrofie benigna de prostata, concentratia intraprostatica de dihidrotestosteron este de 3-4 ori mai mare decat la cainele sanatos, in timp ce, in mod paradoxal, nivelul testosteronului plasmatic este anormal de scazut. in schimb, creste conversia androgenilor circulanti in estrogeni, in special 17-beta estradiol, estrogeni a caror actiune asupra cresterii prostatei este sinergica cu cea a androgenilor.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -