- Detalii
- Editoriale & Analize
Cum văd eu stomatologia veterinară
Este putin neortodox, ca eu, un neinițiat în stomatologia veterinară să „îmi dau cu părerea” despre această specializare. Dar poate fi interesant să vorbesc, chiar și așa.
Este putin neortodox, ca eu, un neinițiat în stomatologia veterinară să „îmi dau cu părerea” despre această specializare. Dar poate fi interesant să vorbesc, chiar și așa.
Pentru început, trebuie să recunosc că în urmă cu ceva ani, de acum se pare că mulți tare, cam pe când terminam facultatea am avut ocazia să văd un geam al unui cabinet veterinar, într-o țară mărișoară. Nu prea știam eu limba respectivă, dar am înțeles repede. Era anunțat un nou medic veterinar care s-a alăturat cabinetului respectiv și astfel din data de... se deschidea în acea clinică stomatologie veterinară.
Am stat așa, cam preț de vreo cinci minute și mă holbam în geamul oamenilor. Clinica mărișoară, frumos mobilată pe interor și foarte luminoasa că se vedea mai bine ca afară, cu toate că eram în mijlocul unei zile de vară. Pe o ușă stătea scris mare „noul cabinet de stomatologie”, cred. M-am gândit că stau până văd dacă intră cineva acolo, deoarece se vedeau vreo doi clienți, cu pisici în brațe, așteptând.
Cum stăteam eu așa gură cască, se deschide ușa cabinetului și iese o matahală, „doctor” cred, cu ceva în brațe și plasează acel ghemotoc la o doamnă de pe scaun. Eu m-am ținut de promisiune și am plecat gândind filosofal „auzi, frate stomatologie la câini și pisici, ce tare trebuie să fie. Și ai văzut ce mare era nenea ală, cum îi încăpeau degetele într-o gură așa de mică. Oare când o fi apărând și pe la noi.”
După câțiva ani am trecut cu mașina iar pe aceeași stradă și am încetinit să văd de curiozitate dacă mai exista cabinetul. Totul era neschimbat și, același domn mai corpolent discuta cu o doamnă cu o pisică în brațe. Eram cu cineva care știa a vorbi limba țării respective și îmi spune„Ai văzut? Ce tare! Era un cabinet veterinar specializat doar pe pisici. Scrie mare că e interzis accesul cu câini”. Hai frate că asta e prea de tot. Având treabă în zonă tot cu un medic veterinar i-am povestit ce minuăție am trăit referitor la acel cabinet.
Surpriza a fost pe măsură. Colegul mi-a povestit că în aceea locație funcționează un cabinet veterinar specializat doar pe pisici de pe la primul război mondial și că el știe, de la mentorul său care a fost prieten cu un proprietar al acelui stabiliment, că se făcea stomatologie de foarte mulți ani acolo. Referitor la ce am înțeles eu că scria pe geam, de fapt anunța un nou medic veterinar stomatolog. Ei bine, asta a fost culmea. „Cum adică medic veterinar stomatolog?” întreb eu contrariat. „Ce există specializare?” “Da!” ,a venit răspunsul sec din partea colegului.
Am tăcut ca să nu par din lumea a treia, cu toate că mă simțeam umilit profesional. Aceasta a fost experiența mea în stomatologia veterinară până când am văzut ce fac inimoșii colegi din România, după mai bine de 10 ani. Asta este, mai târziu, dar probabil că așa a fost să fie. Noi avem impresia că medicina veterinară în România este la standarde înalte și se „face carte”. Cu o mână de entuziaști, pasionați, este greu să ridici o profesie. Este nevoie de instruire, curaj și pasiune pentru a aborda această specializare cu mai mult o mână de oameni.
Și dacă nu ne pricepem la stomatologie să învățăm bazele ei ca apoi să recomandăm clienților tratamente stomatologice pentru a fi aplicate de cei care investesc în astfel de servicii. Cu fiecare astfel de serviciu crește prestigiul profesiei și implicit al practicianului, adică al vostru și odată cu prestigiul și încasările. Este recomandabil să mai meditați la ofertă.
Articole cu același subiect:
Articole similare
Capitolul „Despre noi” - Suntem oameni, apoi medici
Înainte de a fi medici, suntem niște oameni care iubim animalele dintotdeauna și care ne-am dedicat viața îngrijirii acestora.
Cu dinții la control
Stomatologia veterinară este un serviciu extrem de important pe care orice cabinet veterinar îl poate oferi. În acest moment, în România, stomatologia veterinară are un potențial de creștere uriaș...
Intervenția stomatologică aspecte utile în practica de zi cu zi
Medicul veterinar generalist efectuează în mod frecvent intervenții stomatologice care presupun detartraj profesional și extracții dentare. Este important să știm când sunt indicate extracțiile...
Instrumentar necesar initierii in stomatologia veterinara
Incep prin a va spune ca este deja cunoscut faptul ca in timpul interventiilor stomatologice, in incapere, se pot degaja bacterii, recomandat este ca in chirurgie sa nu se faca interventiile...
Centrul veterinar Purina oferă un nou instrument și resurse privind hidratarea
În cadrul Congresului BVNA, Purina a lansat site-ul web actualizat al centrului veterinar pentru profesioniștii din domeniul veterinar. Site-ul are noi instrumente și caracteristici, inclusiv un...
- Detalii
- Iulian Vieru
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
-
Coaptația externă la păsări: bandaje și atele
- Echipa Veterinarul.Ro
Traumatismele ortopedice pun rareori viața în pericol. Mai întâi stabilizați pacientul prin...
Noutăți Medicale PETToate
-
Efuziunea pleurală felină: diagnosticare in house pentru cazurile de urgență
- Echipa Veterinarul.Ro
Analiza efuziunii pleurale feline în clinică, combinată cu alte teste diagnostice realizate in...
-
Boala autoimună cu implicații ale sănătății orale la animale de companie
- Monica Nita
PV este o boală autoimună erozivă și ulcerativă care afectează pielea și mucoasa bucală a...
-
Extracția carnasierului la câine - prezentare caz
- DR CIOCAN ILIE
S-a prezentat la Cabinetul Stomatologic un câine Doberman, Rex, mascul în vârstă de 10 ani,...
Noutăți Articole Specializate Business
Inventarierea patrimoniului devine o prioritate: Amenzile au crescut semnificativ pentru nerespectarea obligațiilor
- Echipa Veterinarul.Ro
Noul mecanism de stabilire a salariului minim brut pe țară: Ce aduce Legea 283/2024
- Echipa Veterinarul.Ro
Reguli noi pentru decontarea ochelarilor de vedere: Angajatorii trebuie să folosească e-Factura
- Echipa Veterinarul.Ro
ANAF clarifică utilizarea e-Factura pentru tranzacțiile B2C: Facturile vor fi transmise în sistem doar în anumite situații
- Daniel Agape