- Detalii
- Specializari in SUA
Colegiul American al Medicilor Patologi Veterinari (American College of Veterinary Pathologists)
Colegiul American al Medicilor Patologi Veterinari (ACVP) este o organizație de specialitate veterinară recunoscută de Asociația Medicală Veterinară Americană (AVMA). Misiunea Colegiului este de a promova excelența în patologia veterinară prin intermediul membrilor care protejează și îmbunătățesc sănătatea animală, umană și a mediului în beneficiul societății.

Program de rezidențiat
- Scopul programului de rezidențiat este de a oferi oportunitatea de dezvoltare a cunoștințelor și abilităților rezidenților prin expunerea la o mare varietate de cazuri patologice ale animalelor, rezultând în capacitatea de a supraveghea procedurile clinice și de a contribui la progresul patologiei clinice veterinare prin educație, cercetare și sprijin pentru diagnostic.
- Programul de rezidențiat ACVP se bazează pe durata rezidențiatului clinic comun de doi ani (un minim de 104 săptămâni cu două săptămâni de vacanță pe an).
Cerințe pentru susținerea examenului de rezidențiat:
Candidatul trebuie:
- Să fi absolvit un colegiu sau o școală de medicină veterinară într-un stat, provincie, teritoriu din Statele Unite sau Canada sau dintr-o altă țară.
- Să aibă o reputație morală și etică satisfăcătoare în profesia de medic veterinar.
- Să aibă cel puțin 12 luni de practică clinică cu normă întreagă ca medic veterinar.
- Să fi finalizat un program de rezidențiat în patologia veterinară de 3 ani sau mai mult.
Examinare pentru diplomă ACVP
Examenul de certificare ACVP este un proces în două etape pe care candidații trebuie să îl treacă pentru a fi certificați ca diplomați în patologie veterinară anatomică sau clinică.
- Etapa 1: este compusă din 100 de întrebări cu variante multiple de răspuns, care acoperă toate aspectele patologiei generale veterinare. Faza I a examenului testează cunoștințele privind mecanismele fundamentale ale bolilor la animale, cum ar fi principiile leziunilor celulare, inflamația și repararea, tulburările hemodinamice, leziunile fizice și chimice, neoplazia, bolile congenitale și genetice, patologia moleculară și infecțiile.
- Etapa 2: este compusă din 300 de întrebări cu variante multiple de răspuns în trei secțiuni concepute pentru a identifica medicii patologi veterinari competenți, la nivel de începători. Acestea se desfășoară în trei secțiuni, însumând 7,5 ore (cu două pauze însumând 45 de minute)
Limba de examen este engleza.
Candidații trebuie să promoveze examenul în termen de cinci ani de la data la care au fost notificați că îndeplinesc condițiile de admitere la examen.
Tipuri de membri din cadrul ACVP:
- Diplomat (O persoană care a îndeplinit toate cerințele de formare și/sau experiență este certificată în patologia veterinară și recunoscută ca diplomat al ACVP.)
- Membru (Un diplomat ACVP care este, de asemenea, un membru curent al ACVP în bună regulă și care a fost de acord să adere la un cod de etică cerut de colegii săi.)
- Diplomat pensionat (Un membru cu drepturi depline, care lucrează în mod regulat mai puțin de 8 ore pe săptămână, poate depune o cerere la Consiliul Regenților pentru a deveni membru pensionat.)
- Membru emerit (Calitatea de membru emerit este disponibilă pentru diplomații care au fost membri ai ACVP timp de cel puțin 30 de ani și care au adus contribuții substanțiale și semnificative Colegiului.)
- Membru de onoare (Statutul de membru onorific poate fi conferit unei persoane care s-a distins și a adus contribuții semnificative patologiei veterinare. De obicei, această persoană nu este medic patolog veterinar, iar desemnarea este exclusiv onorifică.)
La fiecare 5 ani, fiecare diplomat ACVP admis în 2015 sau ulterior, trebuie să obțină cel puțin 300 de credite. Acest lucru este obligatoriu. Diplomații ACVP înscriși înainte de 2015 sunt încurajați să ia în considerare aplicarea voluntară.
Diplomați români din cadrul Colegiului American al Medicilor Patologi Veterinari:
- Dr. Alexandru Flaviu Tăbăran
Pentru mai multe informații, accesează site-ul ACVP: https://www.acvp.org/
Articole cu același subiect:
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro