Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

O echipa de cercetare internationala lucreaza pentru a intelege cum afecteaza potcoavele scheletul membrului la caii de curse, intr-un proiect de care este cel mai probabil sa beneficieze industria curselor si protejarea cailor pentru lezionare.

Conducatorul echipei de cercetare Dr. Olga Panagiotopoulou de la Universitatea din Queensland, scoala de stiinte Biomedicale, a afirmat ca lezionarea musculoscheletala a fost una dintre pricipalele ingrijorari pentru bunastarea animalului din industrie.

Echipa de cercetare de la UQ din Australia, Royal Veterinary College din UK si Brown University din USA, exploateaza o noua abordare care combina tehnologia imagistica cu raze x 3D cu simularile si modelele computerizate ale fortelor exercitate asupra oaselor.

”Aceasta combinatie noua ne-a asigurat studiul efectului unei potcoave din otel asupra stresului scheletal de la nivelul membrului anterior la un cal de curse viu”, a afirmat aceasta. ”Aceasta este prima data cand aceasta combinatie de tehnici a fost utilizata la animalele de talie mare precum caii”. ”Cercetarile viitoare utilizand mai multe animale vor intensifica intelegerea noastra cu privire la ce regiuni de la nivelul membrului calului sunt supuse riscului major de lezionare”. 

Metoda a fost utilizata eficient intr-un caz preliminar de studiu la Royal Veterinary College din Londra. Cercetatorul profesor John Hutchinson de la Royal Veterinary College pentru biomecanica vertebratelor si anatomie evolutiva, a afirmat ca a fost necesara continuarea cercetarii. ”Trebuie sa realizam mai multe studii cu mai multi cai care merg si alearga la viteze mai mari si cu atentia similara focalizata pe membrele posterioare”, a afirmat acesta.

Cercetarea a implicat trecerea unui rase pure prin radiografii tridimensionale, o tehnica de imagistica dezvoltata de profesorul Stephen Gatesy si colegii sai de la Universitatea Brown si utilizata anterior pentru a vizualiza interactiunea osoasa la animalele mici precum pestii si pasarile.

Dr. Panagiotopoulou a utilizat tehnicile de animatie din industria filmului pentru a transforma datele radiologice intr-un model tridimensional de dimensiuni reale. ”Prin combinarea modelului 3D cu alte date de cercetare am fost capabili sa masuram forta oaselor membrului calului generata in momentul in care atinge pamantul si dezvolta simulari ample”, a afirmat aceasta. ”Credem ca aceasta munca ar putea pava calea pentru noi directii in cercetare care vor minimaliza leziunile membreleor si vor imbunatati sanatatea si bunastarea animalului”. 
Cercetarea este publicata in jurnalul PerrJ.

Credit: Image courtesy of University of Queensland