Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

O epidemie de PIF face ravagii în Cipru de la începutul anului 2023. Secvențierea genomului virusului în cauză arată că acesta este un recombinant al coronavirusurilor felin și canin. Acest nou virus este contagios.

Echipa Veterinarul
29.Apr.2024

Secvențierea genomului coronavirusului felin responsabil de o epidemie de peritonită infecțioasă felină (PIF) în Cipru a dezvăluit apariția unui nou virus, FCoV-23, care este foarte patogen pentru pisici. Acesta este un recombinant între coronavirusul felin (FCoV) și coronavirusul canin (CCoV), care este 97% omogen cu CCoV pantropic. Identificarea genomului acestui nou virus este rodul colaborării dintre practicieni și autoritățile cipriote, cercetătorii din echipa profesorului Danièlle Gunn-Moore (Royal (Dick) School of Veterinary studies, Edinburgh, Scoția), Royal Veterinary College (Londra, Marea Britanie) și laboratoarele de analiză germane și cipriote. Un articol pe aceasta temă este în curs de apariție.

Expresie neurologică, cu o formă uscată

Până în prezent, FCoV nu a fost contagios, fiecare pisică dezvoltând PIF ca urmare a propriei mutații FCoV. Cu toate acestea, de la începutul anului 2023, medicii veterinari ciprioți au observat o creștere considerabilă a cazurilor de PIF (înmulțite cu 40 între ianuarie și august, pe baza cazurilor în care a fost efectuată o PCR, adică 165 în total). Cu toate acestea, practicienii estimează că peste 8.000 de pisici au murit din cauza PIF, FCoV-23 nu a cruțat nicio categorie de pisici: de rasă, domestice sau vagaboande. Începând cu 3 august, autoritățile cipriote au autorizat medicii veterinari, sub rezerva confirmării unei PCR pozitive, să prescrie molnupiravir, care este stocat pentru tratamentul oamenilor infectați cu Covid. Forma clinică cunoscută sub numele de FeCoV-23 în Cipru este predominant neurologică, cu o formă uscată. Este pentru prima dată când a fost documentată contagiunea, chiar și în absența contactului între pisici, deci și indirect.

Este necesară vigilența

În ciuda avertismentelor emise în această vară, prin care turiștii și rezidenții britanici erau îndemnați să nu-și ia pisicile în vacanță în Cipru și nici să nu le aducă înapoi, o pisică de 9 luni a fost importată la sfârșitul lunii august. Ea a făcut febră cu ascită. Imediat ce a fost confirmată identificarea FCoV-23, tratamentul medical al pisicii, cu doze mari de GS-441524, a fost pus în aplicare sub responsabilitatea echipei de medicină felină de la Royal (Dick) School of Veterinary studies (Edinburgh), cu interdicția de a ieși afară. Echipa monitorizează în mod regulat fecalele ei pentru a detecta excreția virală.Un apel la vigilență a fost lansat către toți medicii din Regatul Unit în cazul în care există suspiciuni de PIF la o pisică din Cipru. FCoV-23 ar putea proveni din bazinul mediteranean, în special din Turcia sau Liban. Cercetările sunt în curs de desfășurare.

sursa: lepointveterinaire.fr