Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Un nou studiu a constatat că mai mult de jumătate dintre persoanele care dețin câini din SUA au exprimat un anumit nivel de ezitare în privința vaccinării canine - adică scepticism în ceea ce privește vaccinarea animalelor lor de companie împotriva rabiei și a altor boli.
Se estimează că 45% dintre gospodăriile din SUA dețin un câine; potrivit rezultatelor sondajului, aproape 40% dintre proprietarii de câini consideră că vaccinurile canine nu sunt sigure, peste 20% cred că aceste vaccinuri sunt ineficiente, iar 30% consideră că nu sunt necesare din punct de vedere medical. Încrederea publicului în vaccinurile pentru adulți și copii a scăzut în timpul pandemiei, în mare parte stimulată de percepțiile eronate și de neîncrederea în siguranța și eficacitatea vaccinului COVID-19.
 
Acum, un nou studiu condus de un cercetător de la Boston University School of Public Health (BUSPH) sugerează că această ezitare față de vaccinurile COVID se extinde și la vaccinarea animalelor de companie - și la niveluri îngrijorătoare.
 
Publicat în revista Vaccine, studiul a analizat un eșantion reprezentativ la nivel național de adulți din Statele Unite și a constatat că mai mult de jumătate dintre persoanele care dețin câini au exprimat un anumit nivel de ezitare în ceea ce privește vaccinarea canină - adică scepticism în ceea ce privește vaccinarea animalelor lor de companie împotriva rabiei și a altor boli.
 
Se estimează că 45% dintre gospodăriile din SUA dețin un câine; potrivit rezultatelor sondajului, aproape 40% dintre proprietarii de câini consideră că vaccinurile canine nu sunt sigure, peste 20% cred că aceste vaccinuri sunt ineficiente, iar 30% consideră că nu sunt necesare din punct de vedere medical.
 
De asemenea, aproximativ 37 la sută dintre proprietarii de câini cred că vaccinarea canină ar putea cauza dezvoltarea autismului la câinii lor, deși nu există date științifice care să valideze acest risc pentru animale sau oameni.
 
Studiul este primul care cuantifică în mod oficial prevalența, originile și consecințele în materie de politici de sănătate ale preocupărilor legate de vaccinarea canină. Sondajul a fost realizat între 30 martie și 10 aprilie 2023 în rândul a 2.200 de proprietari de câini care au răspuns la întrebări prin intermediul firmei de cercetare prin sondaj YouGov.
 
În special, constatările arată indicii ale unui efect de „răspândire" a vaccinului COVID în SUA - faptul că persoanele care au atitudini negative față de vaccinurile umane sunt mai susceptibile de a avea opinii negative față de vaccinarea animalelor lor de companie. Acești proprietari de câini sunt, de asemenea, mai predispuși să se opună politicilor care încurajează vaccinarea antirabică pe scară largă și mai puțin predispuși să facă efortul de a-și vaccina animalele de companie.
 
Aceste atitudini sunt în contrast cu majoritatea politicilor la nivel de stat din SUA, unde aproape toate statele cer ca câinii domestici să fie vaccinați împotriva rabiei. Boala reprezintă în continuare o potențială amenințare pentru sănătate, deoarece are o rată de mortalitate de aproape 100%, iar vaccinul antirabic canin este mult mai puțin accesibil în țările în curs de dezvoltare decât în SUA și în alte țări cu venituri ridicate. În fiecare an, peste 59.000 de persoane mor din cauza rabiei canine în întreaga lume.
 
Astfel, dacă temerile față de vaccinarea animalelor de companie persistă sau cresc, acest scepticism ar putea avea implicații grave asupra sănătății publice atât pentru animale, cât și pentru oameni, spun cercetătorii.
 
„Efectele de propagare a vaccinurilor pe care le documentăm în cercetarea noastră subliniază importanța restabilirii încrederii în siguranța și eficacitatea vaccinurilor umane", spune conducătorul studiului și autorul corespondent, Dr. Matt Motta, profesor asistent de drept, politici și management în domeniul sănătății la BUSPH, care studiază modul în care credințele și atitudinile anti-stiință afectează sănătatea și politicile de sănătate. "Dacă nevaccinarea ar deveni mai frecventă, animalele noastre de companie, veterinarii și chiar prietenii și familia noastră riscă să intre în contact cu boli care pot fi prevenite prin vaccinare."
 
Asociația Americană a Spitalelor de Animale numește vaccinarea „o piatră de temelie a asistenței medicale preventive canine" și recomandă ca toți câinii (cu excepția unor motive medicale specifice), să primească un set de bază de vaccinuri pentru rabie, distemper, adenovirus, parvovirus și parainfluență, și recomandă ca mulți câini să primească inoculări suplimentare „non-core" pentru boala Lyme, Bordetella și alte boli.
 
Lucrul cu animale care nu sunt la zi cu vaccinul antirabic prezintă riscuri sporite pentru medicii veterinari și pentru toți îngrijitorii de animale dintr-un spital, spune coautorul studiului, Dr. Gabriella Motta, medic veterinar la Glenolden Veterinary Hospital din Glenolden, Pennsylvania (și sora doctorului Matt Motta). Ea spune că, în fiecare zi, în meseria sa, întâlnește un animal nevaccinat sau un proprietar de animale de companie reticent la vaccinare.
 
„Atunci când un membru al personalului este mușcat de un animal, există întotdeauna îngrijorarea cu privire la infecție sau traumă, dar gravitatea situației crește dacă animalul este nevaccinat sau a întârziat cu vaccinul antirabic", spune Dr. Gabriella Motta. Conform liniilor directoare ale Departamentului de Agricultură din Pennsylvania, odată ce un membru al personalului veterinar este mușcat de un animal subvaccinat sau nevaccinat, animalul trebuie să fie supus unei perioade de observație, iar membrul personalului este încurajat să primească imediat asistență medicală. Aceste situații reprezintă o povară pentru sănătatea mintală a persoanei mușcate, precum și a restului personalului veterinar, într-o industrie care se luptă deja cu epuizarea generalizată, lipsa de personal și fluctuația locurilor de muncă, spune ea.Dar ea reiterează faptul că vaccinul antirabic este covârșitor de sigur și eficient.
 
„Cu orice medicament, tratament sau vaccin, există întotdeauna un risc de efecte adverse, dar riscul cu vaccinul antirabic este destul de scăzut - mai ales în comparație cu riscul de infectare cu rabie, care este aproape 100% letal", spune Dr. Gabriella Motta. Proprietarii de animale de companie care sunt îngrijorați de costul vaccinurilor pentru animalele de companie pot căuta opțiuni cu costuri reduse la clinicile veterinare locale de vaccinare, adaugă ea.
 
Cercetătorii nu cred că ezitarea vaccinării canine este suficient de răspândită pentru a reprezenta o amenințare actuală la adresa sănătății publice în SUA, dar acest lucru s-ar putea schimba dacă dezinformarea și neîncrederea în vaccinurile pentru animale și oameni nu sunt potolite cu date științifice solide.
 
„Este important să ne amintim că odată părea de neconceput ca mandatele de vaccinare ROR [rujeolă, oreion și rubeolă] în școlile publice să fie atacate în legislativele statelor din întreaga țară", spune Dr. Matt Motta. „Și, totuși, cercetările anterioare și în curs de desfășurare sugerează că acesta este, într-adevăr, cazul".
 
Autorul principal al studiului este Dominik Stecula, profesor asistent de științe politice în cadrul Colegiului de Arte Liberale de la Universitatea de Stat din Colorado.
 
 
Referință Jurnal:
 
Matt Motta, Gabriella Motta, Dominik Stecula. Sick as a dog? The prevalence, politicization, and health policy consequences of canine vaccine hesitancy (CVH). Vaccine, 2023; DOI:10.1016/j.vaccine.2023.08.059
 
Sursă:
 
Boston University School of Public Health. "Nearly half of dog owners are hesitant to vaccinate their pets." ScienceDaily. ScienceDaily, 31 August 2023. <www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230831142809.htm>.