Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Asociația Mondială a Medicilor Veterinari (WVA) a publicat o versiune actualizată a Declarației de poziție privind rabia mediată de câini. Puteți citi întregul conținut al declarației, mai jos. 

„Rabia provoacă aproximativ 59.000 de decese umane în întreaga lume în fiecare an. Aproximativ 99% din aceste decese provin din expunerea la câini turbați; astfel, mare parte (40%) din victime sunt copii. Vaccinarea împotriva bolii la câini va întrerupe ciclul de transmitere a acesteia de la câini și va salva viețile a zeci de mii de oameni la nivel global.

Asociația Mondială a Medicilor Veterinari (WVA) susține punctul de vedere că rabia mediată de câini este o boală complet prevenibilă și că medicii veterinari au un rol cheie de jucat în eliminarea acestui risc pentru sănătatea umană și animală și bunăstarea."

POZIȚIA WVA

  • Asociația Mondială a Medicilor Veterinari (WVA) susține punctul de vedere că rabia mediată de câini este o boală complet prevenibilă și că medicii veterinari au un rol cheie de jucat în eliminarea acestui risc pentru sănătatea umană și animală și bunăstarea.
  • WVA recunoaște importanța implicării comunității și a parteneriatelor public-private pentru a controla eficient rabia.
  • WVA încurajează stabilirea unei bariere eficiente pentru transmiterea rabiei între animale și de la animale la oameni prin instituirea de programe eficiente de vaccinare pentru câini și pisici.
  • WVA încurajează cercetarea continuă și implementarea vaccinării orale împotriva rabiei pentru câini.
  • WVA încurajează toate țările să opereze un sistem eficient de detectare timpurie și să implementeze măsuri regulatorii pentru prevenirea și controlul rabiei, inclusiv proceduri eficiente pentru importul în țări sau zone libere.
  • WVA încurajează toate țările să includă rabia în lista națională de boli pentru notificare obligatorie și să opereze un sistem eficient de supraveghere și prevenire a bolilor.
  • WVA încurajează toate țările să adopte standardele și liniile directoare ale WOAH (Organizația mondială pentru sănătate animală) privind promovarea proprietății responsabile a animalelor de companie, care pot reduce semnificativ numărul de câini vagabonzi și incidența mușcăturilor de câine și a bolilor zoonotice, în special rabia.
  • Campaniile de vaccinare în masă, mai degrabă decât campaniile de depopulare, ar trebui să fie un obiectiv pe termen lung pentru controlul rabiei. Uciderea umană ar trebui utilizată numai ca ultimă soluție în zonele unde boala rabiei reprezintă un risc semnificativ.
  • WVA crede că există situații în care imunizarea împotriva virusului rabic trebuie să se extindă la animalele de fermă.
  • În cazul în care mamiferele sălbatice sunt cunoscute ca potențiali rezervoare sau vectori ai virusului rabic și există un sistem eficient de livrare a vaccinului oral, WVA încurajează implementarea programelor de vaccinare orală pentru controlul, eliminarea și eradicarea rabiei în fauna sălbatică.
  • Medicii veterinari ar trebui să aibă un rol activ și cheie în educarea publicului despre riscul acestei boli virale. Acest lucru include distribuirea de informații ușor accesibile despre prevenirea expunerii personale la animalele turbate. Ca lucrători de primă linie în domeniul sănătății animalelor, WVA crede că medicii veterinari și para-profesioniștii veterinari sunt potențial la un risc mai mare de expunere la virusul rabic și, prin urmare, ar trebui să aibă prioritate pentru a fi beneficiarii vaccinării pentru primirea profilaxiei pre-expunere la rabie, în special în zonele unde boala are o prevalență mare.