Miercuri, Iulie 02, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu, prin domnul secretar executiv Dr. Ioan Pentea a trimis o informare de presa menita sa atraga atentia populatiei asupra masurilor de prevenire si combatere a zoonozelor. Ioan Pentea are 72 de ani, laptop, smartphone, Facebook si este cel mai varstnic purtator de cuvant. 

Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu, prin domnul secretar executiv Dr. Ioan Pentea a trimis o informare de presa menita sa atraga atentia populatiei asupra masurilor de prevenire si combatere a zoonozelor. Ioan Pentea are 72 de ani, laptop, smartphone, Facebook si este cel mai varstnic purtator de cuvant. 

Redam mai jos intregul comunicat:

"Dezvoltarea rationala a sectorului de crestere a animalelor si a sectorului alimentar are loc prin implementarea unor actiuni sanitare veterinare care vizeaza asigurarea nivelului de sanatate a animalelor crescute in scop economic care sa garanteze sanatatea populatiei umane impotriva bolilor transmisibile, direct sau indirect, intre animale si de la animale la om.
Statul sprijina activitatea de aparare a sanatatii animalelor de supraveghere, prevenire si control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a bazei tehnico materiale, a resurselor financiare necesare pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii in domeniul veterinar.
Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, determinat de aparitia unei pandemii, epidemii, boli emergente si boli transfrontaliere cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile
In complexitatea activitatilor si a responsabilitatilor serviciilor sanitare veterinare un loc important il ocupa implementarea masurilor de monitorizare, prevenire si combatere a bolilor transmisibile de la animale la om, respective a zoonozelor.
Zoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers.
In functie de agentul patogen care le produce, zoonozele pot fi clasificate in urmatoarele categorii:

  • zoonoze virale (gripa, rabia, variola, febra aftoasa);
  • zoonoze bacteriene (antrax, tuberculoza, salmoneloze, stafilococi, clostridii, infectii colibacilare, bruceloza, campilobacterioza, rujetul, leptospiroza, pasteureloza, morva);
  • zoonoze produse de prioni (encefalopatiile spongiforme transmisibile);
  • zoonoze produse de ricketsii si clamidii (febra butonoasa, febra Q);
  • zoonoze micotice (dermatofitoze); 
  • zoonoze parazitare (giardioza, ascaridioza, teniaza, trichineloza, cisticercoza, hidatidoza, toxoplasma, toxocaroza, fascioloza, sarcocistoza, cenurozele).

Riscul de contaminare a omului este dat de:

  • contactul direct cu animalele bolnave sau purtatoare de germeni;
  • de manipularea inadecvata a produselor sau subproduselor provenite de la animale bolnave (carcasele, sangele, pieile, cadavrele, lana, etc);
  • de contactul cu obiecte contaminate de animalele bolnave;
  • consumul alimentelor de origine animala, neexaminate de medicul veterinar, sau incorect preparate termic;
  • alimentele provenite de la animale bolnave;
  • nerespectarea normelor generale de igiena si profilactice;

In cadrul strategiilor si a programelor autoritatilor sanitare veterinare centrale si judetene, stabilite anual, pentru asigurarea statusului de sanatate a animalelor domestice si salbatice, a corelatiei dintre bolile animalelor si transmiterea acestora la om, precum si pentru asigurarea conditiilor de calitate si igiena a produselor de origine animala, destinate consumului uman, pentru asigurarea sanatatii publice si protejarea intereselor consumatorilor, se are in considerare frecventa, aria de raspandire si evolutia bolilor in randul populatiilor de animale si umane, supravegherea calitatii hranei animalelor si a oamenilor, gravitatea bolilor pentru om, consecintele posibile pe plan social si economic.
In acest sens sunt atentionati, autoritatile locale, crescatorii de animale, operatorii din domeniul alimentar si nu in ultimul rand populatia despre obligatiile ce le revin pentru implementarea actiunilor de protejarea a sanatatii animalelor prin masuri de profilaxie generala, de profilatie specifica, de proceduri si mecanisme tehnologice specifice care sa asigure ca alimentele care ajung pe masa consumatorului sunt comestibile si ca riscul contaminarii este resus la minim, atentionari care se refera la:

  • Modernizarea cresterii animalelor in exploatatii comerciale (ferme) care sa asigure cerintelor optime tehnologice, de biosecuritate, igiena, protectie si bunastare;
  • Colaborarea cu medicii veterinari, arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor (bovine, ovine, caprine, porcine si canine) existente in exploatatie, actiune cu motivatii din punct de vedere strategic, de ordin sanitar veterinar si de ordin zootehnic asigurand o supraveghere si control privind:

* miscarea interna si internationala a animalelor,
* activitatea de supraveghere a exploatatiilor de animale,
* controlul si profilaxia bolilor transmisibile la animale si de la animale la om,
* supravegherea reziduurilor si a altor deseuri animaliere,
* supravegherea aglomerarilor temporare de animale cu ocazia targurilor, expozitiilor, etc,
* transportul animalelor,
* asigurarea conceptului de securitate alimentara si trasabilitate,
* sistemul de asigurari pentru animale,
* sistemul de subventii, prime si despagubiri pentru animale,

  • Sa comunice medicului veterinar, la data producerii, miscarile survenite in efectiv prin fatari, cumparari, vanzari, mortalitati.
  • Sa permita medicului veterinar monitorizarea starii de sanatate a animalelor din proprietate si sa anunte cazurile de imbolnaviri sau de mortalitati la speciile pe care le au in proprietate
  • Sa asigure sprijinul personalului veterinar pentru implementarea normele metodologice de aplicare a Programului de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protectia animalelor si a mediului, prin:

* promovarea programelor cofinantate;
* reactualizarea si realizarea programelor de prevenire si combatere a bolilor cuprinse in lista A si B a O.I.E.
* efectuarea operatiunilor de vaccinari profilactice, recoltari de probe de sange sau de organe, tratamente antiparazitare, la data si ora stabilita.
* aplicarea criteriile de calificare a statusului de sanatate a efectivelor de bovine in relatie cu tuberculoza, leucoza enzootica bruceloza encefalitele spongiforme la bovine si scrapia la ovine, prin operatiuni specifice, prelevari de probe si examene de laborator.

  • Sa respecte dispozitiile autoritatii veterinare privind izolarea si eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile.
  • Sa respecte normelor de biosecuritate, a normelor de protectie si bunastare a animalelor din exploatatiile comerciale si exploatatii din gospodariile populatiei, protejarea animalelor in perioada cu temperaturi scazute sau in perioada cu temperaturi ridicate;
  • Respectarea legislatiei privind circulatia animalelor pe teritoriul local, national si in activitatea de import—export
  • Sa efectueze curatirea mecanica si dezinfectia adaposturilor, a actiunilor de deratizare si demustizare, cu unitati si personal de specialitate.
  • Respectarea legislatiei cu privire la ecarisarea teritoriului si protectia mediului, prin utilizarea spatiilor de colectare a cadavrelor si a deseurilor de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman, in scopul distrugerii la unitatea Protan.
  • Respectarea legislatiei privind gestionarea cainilor si a pisicilor animale care constituie un real pericol prin transmiterea unor boli grave la alte animale si la oameni, precum si prin agresarea fizica a populatiei
  • Sa solicite medicului veterinar, arondat, carnet de sanatate pentru animalele aflate in proprietate, completat la zi cu actiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de miscare si de certificare a starii de sanatate, necesare pentru intentia de comercializare a animalelor.
  • Interzicerea taierii animalelor in scopul comercializarii carnii sau produselor rezultate pentru consum public, in alte locuri sau spatii decat cele autorizate sanitar veterinar, cu exceptia sacrificarii traditionale a porcilor in gospodariile populatiei, cu obligatia consumului in familie a carnii si a derivatelor rezultate prin prepararea carnii de porc, in aceste locatii, solicitand medicului veterinar examenul de specialitate.
  • Afluirea probelor de carne de la porcii sacrificati sau vanat impuscat (mistret, urs) pentru efectuarea examenul trichineloscopic, de catre medicii veterinari din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare de la nivelul municipiilor, oraselor si comunelor din judet.
  • Amenajarea si modernizarea de piete agroalimentare cu spatii destinate valorificarii produselor de origine animala si non animala, corelate cu cerintele si solicitarile celor implicati in acest sens.

 

Educatia sanitara a populatiei, a personalului care lucreaza cu animalele si consuma produsele obtinute de la acestea prin:


* informarea periodica despre noutatile legislative din domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, emise de autoritatile competente europene sau nationale, publicate in mass-media sau prin participarea la intalniri cu teme din domeniile specifice de activitate, organizate de institutiile de profil,
* achizitionarea alimentelor, in special carne, lapte, oua, peste, numai din spatii sau unitati inregistrate sanitar veterinar, evitand comertul 'stradal'.
* evitarea consumului de produse si subproduse de origine animala necontrolate sanitar veterinar sau nepreparate termic,
* asigurarea igienei corporale pentru animalele de companie si a mediului in care habiteaza acestea, efectuarea deparazitarilor periodice interne si externe si a vaccinarilor anuale a acestora,

 

  • Colaborarea permanenta cu autoritatile judetene si locale, pentru implementarea unitara a legislatiei in domeniul sanitar-veterinar si, pentru a stabili si aplica masuri de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om."

Dr. Pentea Ioan — Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO