
- Detalii
- Noutăți Medicale
Boala limbii albastre în Europa: Cum modifică schimbările climatice tiparele bolilor
Schimbările climatice influențează din ce în ce mai mult mediul înconjurător, iar recent, apariția serotipurilor 3 ale bolii limbii albastre în Europa a ridicat semne de întrebare printre fermieri și veterinari. Temperatura în creștere contribuie la modificarea populațiilor de vectori, iar măsurile de protecție pentru animalele de fermă devin tot mai importante.
Schimbările climatice influențează din ce în ce mai mult mediul înconjurător, iar recent, apariția serotipurilor 3 ale bolii limbii albastre în Europa a ridicat semne de întrebare printre fermieri și veterinari. Temperatura în creștere contribuie la modificarea populațiilor de vectori, iar măsurile de protecție pentru animalele de fermă devin tot mai importante.
Boala limbii albastre este o boală virală transmisă prin vectori care afectează rumegătoarele (precum oile, bovinele și caprinele) și este transmisă prin mușcăturile de insecte. Istoric, aceasta a fost endemică în regiunile tropicale și subtropicale, unde temperatura și umiditatea sunt ideale pentru supraviețuirea insectelor vectoare. Totuși, aceasta a început să migreze spre bazinul mediteranean și sudul Europei la sfârșitul anilor 1990.
Datele din Sistemul Internațional de Informații despre Sănătatea Animalelor (WAHIS) arată că virusul s-a deplasat treptat spre nord, în Europa Centrală și de Nord, unde – având în vedere temperaturile mai scăzute și mediile diferite – nu era de așteptat ca vectorii să supraviețuiască. Această schimbare a distribuției bolii a determinat 28 de țări europene să raporteze peste 58.000 de focare neașteptate ale bolii între 2007 și 2010. În 2023, au fost înregistrate evenimente epizootice similare la latitudini mai mari din Europa, din cauza unui nou serotip al virusului limbii albastre – serotipul 3, care este raportat în mai multe țări europene.
Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) monitorizează cu atenție răspândirea serotipurilor 3 ale bolii limbii albastre, deoarece acest serotip este deosebit de periculos, provocând rate ridicate de mortalitate în rândul oilor. Deși boala limbii albastre nu afectează sănătatea umană, ea poate fi devastatoare pentru mijloacele de trai. Impactul asupra animalelor, în termeni de mortalitate și reducerea producției de lapte, dar și pierderile indirecte, cum ar fi impactul asupra comerțului sau activităților de control al bolilor, face ca fermierii să fie deosebit de vulnerabili la consecințele bolii.
Provocarea multiplelor serotipuri
Virusul bolii limbii albastre este deosebit de dificil de controlat, deoarece sunt identificate mai mult de 27 de serotipuri în Codul Internațional pentru Sănătatea Animalelor Terestre al WOAH, fiecare dezvoltându-se diferit în gazda sa. Ca urmare, vaccinurile sau imunitatea împotriva unui serotip nu oferă protecție împotriva altuia. Din acest motiv, evenimentele epizootice menționate anterior, legate de serotipul 8 (întâlnit în Europa între 2007 și 2010), au dinamici epidemiologice diferite de cele ale serotipurilor 3, care au fost detectate în multe țări europene între septembrie 2023 și octombrie 2024.
O schimbare în bolile transmise de vectori
Răspândirea bolii limbii albastre din Nordul Africii către sudul, centrul și nordul Europei este un exemplu al modului în care schimbările climatice, adecvarea habitatului vectorilor, densitatea populației de animale, distribuția și mișcarea acestora interacționează pentru a modifica tiparul bolii.
Pentru ca o boală transmisă de vectori să apară într-o nouă zonă geografică, vectorul trebuie să poată supraviețui în acea regiune. Și, pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global, observăm cum boala limbii albastre și alte boli transmise de vectori (cum ar fi febra Crimeea-Congo, encefalita transmisă de căpușe, febra hemoragică epizootică și febra West Nile) se răspândesc în regiunile temperate, în urma creșterii temperaturilor globale. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere că aproximativ o treime din cele 91 de boli ale animalelor terestre enumerate de WOAH în 2024 sunt transmise de vectori, iar printre ele se află unele zoonoze severe.
De asemenea, este important de menționat schimbarea duratei sezonului de transmitere. Capacitatea virusului de a supraviețui iernii și de a reapărea în primăvară este influențată de condițiile climatice. Potrivit dr. Christopher Sanders, cercetător la The Pirbright Institute din Regatul Unit, schimbările climatice au prelungit probabil perioada de transmitere a virusului bolii limbii albastre. Acest lucru crește probabilitatea supraviețuirii virusului peste sezoane. „Practic, vectorii sunt activi mai devreme și își continuă activitatea până mai târziu în an," explică el. "Și asta înseamnă că intervalul dintre sezoanele de transmitere este redus, ceea ce poate permite virusului să supraviețuiască mai ușor pe timpul iernii."
Controlul răspândirii bolii limbii albastre
Asigurarea că mișcarea bovinelor, oilor, caprelor și altor specii susceptibile nu va duce la răspândirea pe distanțe mari a bolii limbii albastre este esențială. Standardele internaționale ale WOAH prevăd coduri de conduită bazate pe știință pentru comerțul internațional sigur. În ceea ce privește controlul răspândirii virusului, campaniile de vaccinare rămân cea mai eficientă măsură de control.
Este important ca vaccinul să fie fabricat conform standardelor WOAH și să ofere protecție împotriva serotipurilor specifice aflate în circulație în zona respectivă. Există vaccinuri împotriva mai multor serotipuri ale bolii limbii albastre, care reduc răspândirea virusului și controlează semnele clinice, dar acestea nu sunt întotdeauna disponibile. Prin urmare, este esențial ca sectoarele publice și private să colaboreze pentru a înțelege riscurile asociate cu serotipurile în circulație și cererea de vaccinuri. Recomandările actuale pentru supravegherea bolii pot fi găsite în standardele internaționale ale WOAH.
„Având în vedere situația epidemiologică a bolii limbii albastre, al cărei dinamici sunt determinate de mișcările virusului, vectorilor și starea acoperirii vaccinale, determinarea riscului de unde un vector și un agent patogen ar putea să se stabilească este crucială" spune Paolo Tizzani, epidemiolog veterinar la WOAH.
Profesioniștii veterinari joacă un rol important în monitorizarea și controlul bolilor, precum și în atenuarea consecințelor viitoare ale schimbărilor climatice. Serviciile veterinare din Europa explorează cum să fie mai proactive în minimizarea impactului schimbărilor climatice. Gândirea dincolo de limite, cu ajutorul ecologiștilor, este esențială. Deși nu face parte din măsurile imediate de control, înțelegerea ecologiei vectorilor rămâne importantă pentru a ne pregăti mai bine să anticipăm riscurile și pentru a identifica potențiale măsuri alternative de control.
Alexandre Fediaevsky, șeful interimar al Departamentului de Pregătire și Reziliență al WOAH, afirmă că schimbările climatice afectează mediul înconjurător, animalele și oamenii. Și, pe măsură ce bolile transmise de vectori se deplasează către zonele temperate, supravegherea devine mai importantă pentru prevenirea și controlul bolilor. Raportarea către WAHIS este crucială pentru controlul bolilor, alături de adoptarea unei abordări "One Health" care promovează inovația și colaborarea. „Continuarea investițiilor în aceste abordări este crucială", insistă Fediaevsky, „mai ales având în vedere că ele beneficiază atât sectorul sănătății animalelor, cât și pe cel al sănătății publice."
Sursa: woah.org
Articole cu același subiect:
Articole similare
EMA recomandă aprobarea a două noi vaccinuri împotriva bolii limbii albastre
EMA a recomandat aprobarea vaccinurilor Bluevac-3 și Syvazul BTV 3 pentru protejarea ovinelor împotriva bolii limbii albastre . Bluevac-3 este, de asemenea, aprobat pentru utilizarea la bovine....
BULTAVO 3, vaccinul împotriva serotipului 3 al virusului bolii limbii albastre (BTV), beneficiază de o autorizație temporară de utilizare pentru bovinele din Franța
Prevenirea bolii limbii albastre, în special la bovine, este foarte importantă în cadrul planului de gestionare a epidemiei. Acesta este motivul pentru care laboratorul Boehringer Ingelheim oferă...
Franța se confruntă cu o penurie de vaccin BTVPur pentru virusul limbii albastre
Agenția Națională pentru Medicamente Veterinare din Franța (Anses-ANMV) a raportat o penurie de aprovizionare cu vaccinul BTVPUR (Boehringer Ingelheim) pentru Bluetongue începând cu februarie 2025....
Examinarea fizica la rumegatoare
Examinarea semiologică este o componentă esențială a procedurilor de diagnostic, mai ales dacă avem implementate în clinică reguli de bună practică. Desigur că această examinare este necesar a se...
Măsuri intensificate pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase în Marea Britanie
Guvernul britanic a intensificat măsurile de prevenire a răspândirii febrei aftoase (FMD) după confirmarea unui nou caz în Ungaria, în apropierea graniței cu Austria. Ca urmare, a fost suspendată...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro