Joi, Ianuarie 16, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Majoritatea proprietarilor de câini nu știau că tratamentele împotriva puricilor și căpușelor sunt periculoase pentru viața acvatică, ceea ce sugerează că o mai mare sensibilizare ar putea atenua problema.

Majoritatea proprietarilor de câini nu știau că tratamentele împotriva puricilor și căpușelor sunt periculoase pentru viața acvatică, ceea ce sugerează că o mai mare sensibilizare ar putea atenua problema.

Un studiu efectuat pe Hampstead Heath arată că iazurile în care câinii au voie să înoate conțin niveluri de două pesticide dăunătoare vieții nevertebrate. Aceste pesticide, imidacloprid și fipronil, sunt utilizate ca tratamente antiparazitare pentru infestarea cu purici și căpușe a câinilor și pisicilor, folosind formule „spot-on” și gulere antipurici. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că aceste substanțe chimice au fost interzise pentru utilizarea în agricultură în 2018 din cauza toxicității lor pentru albine și alte insecte importante.

Aceste tratamente sunt utilizate din ce în ce mai mult în scop profilactic - pentru a preveni puricii și căpușele - cu doze aplicate chiar și lunar. Studii recente au generat îngrijorări cu privire la nivelul acestor substanțe chimice care ajung în mediul natural prin intermediul apelor reziduale menajere și al câinilor care înoată în cursurile de apă, cum ar fi râurile și iazurile.

Un studiu publicat pe 8 octombrie în revista Science of the Total Environment a confirmat că înotul câinilor poate contamina apa pe măsură ce substanțele chimice se spală de blana lor.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Imperial College London, University of Sussex, London School of Hygiene and Tropical Medicine și Royal Veterinary College, în colaborare cu Heath & Hampstead Society și City of London Corporation.

„Această lucrare se adaugă la corpul tot mai mare de dovezi care, sperăm, va duce la schimbări în practicile de prescriere și în sfaturile oferite proprietarilor de animale de companie. Dar, deoarece publicul poate cumpăra aceste produse fără restricții în supermarketuri, trebuie să sensibilizăm proprietarii de câini, informându-i că deși aceste substanțe chimice sunt tratamente utile, utilizarea lor preventivă poate crea alte probleme grave, cum ar fi poluarea mediului și rezistența dăunătorilor,” a declarat dr. Leon Barron, de la Școala de Sănătate Publică de la Imperial, care a coordonat lucrarea.

„Proprietarii de câini pot juca un rol important în reducerea impactului general asupra apei de care se bucură câinii, verificând dacă într-adevăr trebuie să utilizeze aceste produse. Dacă mai mulți proprietari ar trece la o abordare „atunci când este necesar”, atunci această poluare cu paraziticide ar putea fi redusă.”, a adăugat Lauren Yoder, de la Royal Veterinary College, autor principal al studiului. 

Niveluri nocive

Cu cei 800 de acri de pădure naturală, pajiști și iazuri, Hampstead Heath este „hotspotul” biodiversității din centrul Londrei și adăpostește multe specii britanice rare și amenințate. Insectele și alte nevertebrate îndeplinesc funcții esențiale în mediul nostru, inclusiv pentru curățarea apei, și sunt surse importante de hrană pentru liliecii și păsările din zonă. Insecte precum libelulele, care depind de iazuri, prezintă o biodiversitate remarcabilă în Heath.

În cadrul studiului, echipa a testat trei iazuri în care câinii au voie să înoate, trei în care nu au voie, precum și șase cursuri de apă de legătură care alimentează aceste iazuri, pentru a verifica orice altă sursă de contaminare.

În toate zonele în care înoată câinii, concentrațiile medii de imidacloprid și fipronil s-au dovedit a fi de 309 ng/L (nanograme pe litru) și, respectiv, 32 ng/L - ambele fiind de peste 20 de ori mai mari decât pragurile recunoscute, considerate dăunătoare pentru fauna nevertebrată.

În toate celelalte iazuri, nu au fost detectate imidacloprid sau fipronil. O anumită contaminare a fost detectată în cursurile de apă de legătură, iar analiza ulterioară a apei a arătat că aceasta nu a fost asociată cu apele reziduale urbane, sugerând că singura sursă au fost câinii.

„Deși concentrațiile de substanțe chimice pe care le-am măsurat au fost foarte ridicate în aceste iazuri, din fericire nu s-a constatat că acestea au contaminat semnificativ rețelele de apă mai largi din aval de Hampstead Heath. Principala sursă a acestor paraziticide pentru animale de companie în râuri provine, în general, încă din casele și străzile noastre, prin intermediul apelor reziduale”, a arătat dr. Barron. 

Cercetările anterioare ale echipei au arătat că, cursurile de apă din Londra au fost contaminate pe scară largă cu aceste substanțe de la evacuarea apelor reziduale, iar situația s-a înrăutățit în unele zone pe parcursul pandemiei.

Reducerea riscului

Studiul a implicat, de asemenea, chestionarea a 101 proprietari care își aduceau câinii în zonă. Acest sondaj a arătat că 86% dintre aceștia nu erau conștienți de posibilele efecte nocive ale paraziticidelor asupra mediului, iar 94% au afirmat că protejarea naturii ar fi un aspect important în alegerea produselor.

De asemenea, o treime dintre respondenți nu erau la curent cu recomandările producătorilor de paraziticide conform cărora câinii nu ar trebui să înoate sau să fie spălați în câteva zile de la administrarea tratamentelor punctiforme. Cu toate acestea, cercetările sugerează că aceste substanțe se pot „spăla” de pe blană chiar și după perioada indicată.

Mai mult de jumătate dintre cei intervievați au folosit tablete pe care câinii le înghit, în loc de substanțe chimice aplicate pe piele. Se cunosc puține lucruri despre impactul acestor comprimate paraziticide și sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina riscurile pe care le prezintă.

„Înotul poate fi foarte bun pentru câini, iar aducerea lor în locuri atât de frumoase încurajează, de asemenea, condiția fizică și bunăstarea stăpânilor lor. Oprirea înotului câinilor în spații deschise nu este răspunsul, dar trebuie să reducem riscurile, de exemplu prin furnizarea de sfaturi mai complete, astfel încât proprietarii de animale să poată lua decizii în cunoștință de cauză”, a arătat Dr. Tilly Collins, de la Centrul pentru Politica de Mediu din cadrul Imperial.

„Multe asociații veterinare recomandă să nu se efectueze tratamente de rutină cu paraziți pentru animalele de companie, însă această practică rămâne larg răspândită, în special prin intermediul planurilor de asistență medicală cu abonament pentru animalele de companie. Paraziticidele pentru animale de companie sunt substanțe foarte ecotoxice și abia acum începem să înțelegem consecințele lor asupra mediului. Proprietarii de animale de companie trebuie să fie mai bine informați cu privire la riscurile pe care le prezintă și trebuie să li se ofere alternative la tratamentul antiparazitar continuu, cum ar fi opțiunea de a monitoriza și trata doar atunci când este necesar.”, a concluzionat dr. Rosemary Perkins, medic veterinar și coautor al studiului, de la Universitatea din Sussex.

Jurnal de referință

Lauren E. Yoder, Melanie Egli, Alexandra K. Richardson, Adrian Brooker, Rosemary Perkins, C.M. Tilly Collins, Jacqueline M. Cardwell, Leon P. Barron, Jeff Waage. TEMPORARY REMOVAL: Dog swimming and ectoparasiticide water contamination in urban conservation areas: A case study on Hampstead Heath, London. Science of The Total Environment, 2024; 176686 DOI: 10.1016/j.scitotenv.2024.176686

Sursa

sciencedaily.com

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Producătorii de medicamente pentru animale au primit mai multe aprobări din partea Food and Drug Administration (FDA) din august până în noiembrie. Printre acestea se numără un nou medicament pentru...

Articole medicale Generale

Procesele inflamatorii sau infectioase care afecteaza sistemul nervos central pot fi de asemenea usor de diagnosticat cat si greu si frustrant de diagnosticat pentru medicul radiolog. Unele exemple...

Articole medicale Generale

Importanţa clinică a piometrului la căţea este deosebită, ţinând cont de fecvenţa mare, precum şi de prognosticul grav, atât din punct de vedere al reproducerii, cât şi vital.

Articole medicale Generale

Ruptura de ligament cruciat cranial este pe departe patologia cea mai frecvent intalnita la caine, dintre afecţiunile genunchiului.

Articole medicale Generale

Bolile functionale si organice ale sistemului nervos pot contribui, si ele, la modificarea obiceiurilor, indeosebi a celor sociale.

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO