Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

O echipa de cercetatori de la colegiul de Medicina Veterinara al Universitatii Nationale din Seul, Coreea au raportat o descoperire care demonstreaza ca, coarne de cerb cerb - unice in regnul animal in masura in care regenereaza anual - contine celule stem multipotente, care ar putea fi utile pentru regenerarea tesuturilor in medicina veterinara.

Studiul este publicat in revista Cell Transplantation si este acum disponibil gratuit on-line la http://www.ingentaconnect.com/content/cog/ct/pre-prints/ct0897seo.

"Am izolat cu succes si tipizat celule derivate din celule stem multipotente din tesut si am confirmat faptul ca celulele izolate au capacitatea de auto-reinnoire și se pot diferentia in linii multiple", a declarat co-autorul studiului Dr. Kang Kyung-Soare de la Colegiului de Medicina Veterinara. "Utilizarea condiții optime de cultura a celulelor de corn de cerb au demonstrat cresterea si diferentierea celulelor."

"Corn de cerb este de interes," au declarat cercetatorii, "deoarece coarnele de cerb sunt organe foarte ciudate, acestea sunt pierdute si re-dezvoltate anual ceea ce reprezinta exemplul unui organ complet regenerat la mamifere."


Celulele stem celule cu capacitatea de a se diferentia in diverse tipuri de celule. Celulele stem au fost izolate dintr-un numar de tesuturi precum maduva osoasa, tesutul adipos, sangele din cordonul ombilical, placenta si sangele menstrual. Cercetarea in domeniul celulelor stem, in ultimele doua decenii, s-a concentrat pe ambele tipuri de celule stem, celule pluripotente, capabile sa se diferentieze in toate tipurile de celule ale corpului si celule stem multipotente, capabile sa se diferentieze in unele tipuri de celule, dar nu toate tipurile de celule. Aceasta din urma au un istoric indelungat privind studiile fiind identificate mai devreme.

Cercetatorii au cautat sa foloseasca celule stem transplantate in mai multe scopuri regenerative - de la folosirea lor pentru a regenera celulele neuronale in urma leziunilor maduvei spinarii, accident vascular cerebral sau la folosirea celulelor stem pentru a ajuta la regenerarea de organe sau parti din acestea.

Conform cercetatorilor, acestia au supus la teste celulele de corn de cerb ne-diferentiate pentru a realiza osteogenza, de a realiza celule adipoase si cartilaginoase, in conditii de cultura specifice pentru fiecare tip de celula, pentru a confirma capacitatea de diferentiere multi-linie a celulelor stem multipotente de corn de cerb. Ei au ajuns la concluzia ca tesutul de corn de cerb ar putea fi o "sursa valoroasa de celule stem", care ar putea "fi o potentiala sursa utila terapeutic, de regenerare, in medicina veterinara."

"Acest studiu evidentiaza o sursa de celule stem care pot fi utilizate in terapii reparatorii veterinare pentru animalele salbatice dar si domestice", a spus dr. Alison Dispus, profesor la Centrul de Excelenta pentru Imbatranire si Terapii Cerebrale, Universitatea din Florida de Sud. "Studiile viitoare ale acestor celule vor identifica potențialul lor deplin in utilizarea lor in scop terapeutic".