
- Detalii
- Noutăți Medicale
Cercetarea bolilor de piele la animalele de companie: contribuția BSAVA PetSavers
BSAVA PetSavers Clinical Studies Trust Fund, marchează 50 de ani de sprijin financiar pentru cercetarea clinică veterinară într-o varietate de domenii, inclusiv afecțiunile dermatologice.
BSAVA PetSavers Clinical Studies Trust Fund, marchează 50 de ani de sprijin financiar pentru cercetarea clinică veterinară într-o varietate de domenii, inclusiv afecțiunile dermatologice.
O analiză realizată în 2014 asupra primilor 40 de ani de cercetare finanțată de BSAVA PetSavers în dermatologie și dermato-endocrinologie a evidențiat contribuția semnificativă a acestei finanțări la dezvoltarea cunoștințelor în domeniu. Profesorul Keith Thoday de la Universitatea din Edinburgh a recunoscut impactul major pe care aceste fonduri l-au avut asupra activității sale și a altor dermatologi. Cercetările sale inițiale s-au concentrat pe ceea ce era cunoscut drept alopecia endocrină a felinelor, în prezent denumită alopecia simetrică dobândită a felinelor. Finanțarea BSAVA PetSavers i-a permis să identifice tiroxina și triiodotironina ca principalii hormoni tiroidieni la feline și să analizeze influența vârstei, rasei și sexului asupra concentrațiilor plasmatice ale acestora.
Ulterior, finanțarea a susținut și alți membri ai echipei sale de la Edinburgh, inclusiv profesorul Carmel Mooney și dr. Darren Foster, care și-au început cariera cercetând hipertiroidismul felin, o afecțiune recent identificată. Cercetările asupra bolilor dermatologice canine au beneficiat, de asemenea, de sprijin financiar, profesorii Mooney și Ian Ramsey investigând relațiile dintre afecțiunile endocrine și bolile de piele la câini, cu ajutorul granturilor BSAVA PetSavers.
Bolile infecțioase ale pielii
Cercetarea bolilor infecțioase ale pielii la animalele mici a fost susținută activ de BSAVA PetSavers. În 1983, profesorul Rosalind Gaskell și dr. Derrick Baxby de la Universitatea din Liverpool au primit finanțare pentru a studia variola la feline, o zoonoză gravă și puțin înțeleasă la acea vreme. Mai recent, în 2014, profesorul Danielle Gunn-Moore de la Universitatea din Edinburgh a primit fonduri pentru a analiza macrofagele tisulare în tuberculoza felină, o altă afecțiune gravă cu potențial zoonotic, care afectează adesea pielea. Cercetările sale au contribuit la identificarea unei legături între hrana comercială pe bază de alimente crude și infecția cu Mycobacterium bovis într-un focar la pisici.
În ceea ce privește infecțiile cutanate cauzate de microorganisme, Malassezia pachydermatis este recunoscută ca un agent patogen important în afecțiunile pielii canine, în special în otita externă. Profesorul Ross Bond de la Royal Veterinary College a fost unul dintre principalii cercetători în acest domeniu, beneficiind de finanțare încă din 1992 pentru studiile sale asupra acestui agent patogen.
Un studiu din 2021, finanțat de BSAVA PetSavers și condus de profesorul Bond, a evidențiat apariția disbiozei fungice în urma tratamentului cu antibiotice pentru otita externă la câini. Cercetările au demonstrat o creștere semnificativă a numărului de M. pachydermatis după tratamentul cu fluorochinoloni topici sau piperacilină/tazobactam. Aceste descoperiri subliniază importanța monitorizării atente a urechilor după tratamentul otitei externe, având implicații clinice semnificative pentru medicii veterinari.
Într-un alt studiu anterior, profesorul Bond a analizat beneficiile secționării transversale a probelor de biopsie cutanată la câinii cu alopecie. Această tehnică, utilizată în medicina umană, permite vizualizarea tuturor firelor de păr dintr-o probă, oferind o evaluare mai detaliată a activității foliculare. Studiul a demonstrat că această metodă completează secționarea verticală utilizată în mod tradițional și oferă informații valoroase, în special în cazurile cu anomalii subtile ale foliculilor de păr.
Rezistența antimicrobiană și noi abordări terapeutice
O preocupare tot mai mare în medicina veterinară este rezistența antimicrobiană (RAM) și impactul acesteia asupra tratamentelor disponibile. BSAVA PetSavers a sprijinit numeroase proiecte de cercetare axate pe analiza prevalenței RAM și identificarea unor soluții alternative pentru combaterea infecțiilor bacteriene ale pielii.
În 2016, un proiect desfășurat la Universitatea din Liverpool a investigat rezistența Staphylococcus pseudintermedius la antimicrobiene topice și sistemice în Marea Britanie. Rezultatele acestui studiu, prezentate la Congresul BSAVA 2020, au confirmat PCR ca metodă standard pentru identificarea tulpinilor rezistente de S. pseudintermedius.
Un alt proiect, realizat la Universitatea din Edinburgh în 2018, a explorat utilizarea bacteriocinelor – peptide antimicrobiene produse de bacteriile comensale ale pielii – ca alternativă la antibiotice în tratamentul infecțiilor stafilococice la câini cu dermatită atopică. Cercetările au identificat mai multe clase de bacteriocine cu potențial terapeutic, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua eficacitatea și siguranța acestora.
Într-un alt studiu recent, finanțat de BSAVA PetSavers, s-a analizat potențialul terapiei cu fagi în combaterea otitei la câini cauzate de Pseudomonas aeruginosa. Rezultatele preliminare indică posibilitatea utilizării unui „cocktail” de fagi pentru tratamentul acestei infecții dificile.
De asemenea, Universitatea din Liverpool a coordonat mai multe proiecte studențești finanțate de BSAVA PetSavers, oferind tinerilor cercetători oportunitatea de a explora domeniul microbiomului cutanat și potențialul acestuia în dezvoltarea de noi tratamente antimicrobiene.
Sprijinirea cercetării viitoare
Finanțarea oferită de BSAVA PetSavers a contribuit semnificativ la îmbunătățirea îngrijirii animalelor de companie cu boli dermatologice. În ultimii 10 ani, organizația a investit peste 170.000 de lire sterline în cercetarea clinică a afecțiunilor cutanate. Pentru a continua susținerea acestor proiecte inovatoare, BSAVA PetSavers se bazează pe donațiile și sprijinul publicului, al sponsorilor și al comunității veterinare.
Referințe
- Thoday KL (2014) PetSavers support for research into veterinary dermatology and dermato-endocrinology. BSAVA Companion, May 26–27
- Thoday KL, Seth J and Elton RA (1984) Radioimmunoassay of serum total thyroxine and triiodothyronine in healthy cats: assay methodology and effects of age, sex, breed, heredity and environment. Journal of Small Animal Practice 25, 457–472
- O’Halloran C, Ioannidi O, Nicki Reed et al. (2019) Tuberculosis due to Mycobacterium bovis in pet cats associated with feeding a commercial raw food diet. Journal of Feline Medicine and Surgery 21, 667-681
- Juhola J, Brennan EA, Ferguson A et al. (2024) Fungal dysbiosis following antibacterial monotherapy in canine otitis externa. Journal of Small Animal Practice, early view. DOI 10.1111/jsap.13801
- Bond R, Hendricks A, Patterson-Kane J, Stevens K and Brooks Brownlie HW (2021) Transverse sectioning in the evaluation of skin biopsy specimens from alopecic dogs. Journal of Small Animal Practice 62, 244–252
- Donovan Z (2020) Resistance of canine Staphylococcus pseudintermedius to selected topical and systematic antimicrobials in the UK. BSAVA Congress Proceedings 399; doi. 10.22233/9781910443774.51.3
- Newstead L (2020) Exploiting the healthy microflora to develop new treatments for Staphylococcus pseudintermedius infection in canine atopic dermatitis. Thesis, University of Edinburgh
- Street S (2024) Canine Pseudomonas aeruginosa infections. BSAVA Companion, September 26–27
- Creamer S (2023) An investigation into the antimicrobial properties of canine skin microflora. BSAVA Congress Proceedings; doi. 10.22233/9781913859152.42.3
Sursa: bsava.com
Articole cu același subiect:
- Detalii
- Bianca Hrib
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro