Joi, Aprilie 24, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Un studiu recent al Universității din Florida, publicat în Frontiers in Immunology, a analizat potențialul unor picături oculare, dezvoltate pentru a trata boala degenerativă care provoacă pierderea vederii, cunoscută sub numele de uveita recurentă autoimună la cai.

Un studiu recent al Universității din Florida, publicat în Frontiers in Immunology, a analizat potențialul unor picături oculare, dezvoltate pentru a trata boala degenerativă care provoacă pierderea vederii, cunoscută sub numele de uveita recurentă autoimună la cai.

Cercetători de la Departamentul de Microbiologie și Științe ale Celulelor al UF/IFAS, de la Facultatea de Medicină Veterinară a UF și de la Departamentul de Oftalmologie al Facultății de Medicină au colaborat pentru a vedea dacă ar putea restabili și proteja vederea cailor afectați de această afecțiune.

Uveita este una dintre principalele cauze ale orbirii atât la cai cât și la oameni. Aceasta reprezintă aproximativ 10% din cazurile de orbire și handicap vizual din Statele Unite, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 de noi cazuri de orbire în fiecare an, potrivit Cleveland Clinic.

Uveita este o afecțiune gravă în care uvea, stratul mijlociu al ochiului, este inflamat și poate duce la pierderea vederii în două moduri: structurile ochiului se descompun și lumina nu ajunge la retină. Dacă este depistată din timp, tratamentul poate preveni pierderea vederii cauzată de uveită, dar în cazurile mai avansate, daunele sunt deja produse, a spus Lauren Stewart Stafford, fostă studentă la doctorat la UF/IFAS, acum post-doctorandă la Case Western Reserve University. Modul în care uveita afectează ochii și modul în care funcționează tratamentele este similar atât la cai, cât și la oameni, a spus Joseph Larkin, profesor asociat la Departamentul de Microbiologie și Științe ale Celulelor al UF/IFAS.

„Se pare că locul în care medicamentul își exercită efectul în ochi este același atât la oameni, cât și la cai,” a spus el. „Credem că dacă vom reuși să demonstrăm eficiența sa la cai, vom putea trata și boala la oameni. Oamenii orbesc dacă au această afecțiune, așa că aceasta le alterează permanent calitatea vieții.

În mod tradițional, steroizii sunt tratamentul principal pentru uveită, dar aceștia nu reprezintă o soluție viabilă pe termen lung din cauza efectelor secundare, a spus Larkin. Deoarece uveita recurentă revine mereu după tratament, este necesară o soluție mai sustenabilă pe termen lung.

Tratamentul testat în acest studiu a urmat o abordare autoimună, deoarece în cazul uveitei autoimune, celulele imunitare distrug structurile din interiorul ochiului, a spus el.

Picăturile pe care le-au dezvoltat conțineau un peptid mimetic SOCS1-KIR, care este o moleculă sintetică ce imită o componentă a unei proteine, utilizată în multe tipuri de terapii.

Un peptid SOCS1-KIR este o regiune inhibitorie a kinazei SOCS1 (Suppressor of Cytokine Signaling), care reglează comunicarea chimică între celulele imunitare pentru a reduce activitatea inflamatorie și, posibil, pentru a îmbunătăți comunicarea celulară.

Într-un studiu anterior realizat de aceiași cercetători, echipa a demonstrat eficiența tratamentului la cai la Facultatea de Medicină Veterinară a UF.

Larkin a spus că mai mulți cai au intrat în studiu cu o sensibilitate dureroasă la lumină și erau fie aproape orbi, fie complet orbi. Mai mulți dintre aceștia au observat îmbunătățiri – erau mai puțin afectați de durere și puteau vedea mai mult decât înainte.

„După ce am redus inflamația, unul dintre cai chiar a reușit să vadă din nou,” a spus el.

Acest studiu a demonstrat posibile metode prin care tratamentul a schimbat răspunsul imun al cailor. Următorul pas, a spus Larkin, ar fi să se facă un studiu clinic pe cai.

Referință: Lauren Stewart Stafford et al, A peptide mimic of SOCS1 modulates equine peripheral immune cells in vitro and ocular effector functions in vivo: implications for recurrent uveitis, Frontiers in Immunology (2025). DOI: 10.3389/fimmu.2024.1513157

Sursa: phys.org

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Articole medicale Generale

Examinarea aparatului reproducator al iepei este importanta pentru evaluarea de dinaintea montei, pentru examinarea de rutina inainte de achizitionarea animalului in scopul depistarii unei posibile...

Articole medicale Generale

O definitie simpla a endotoxemiei poate fi derivata chiar si din etimologia cuvantului: termenul se compune din endon (greaca) - in, toxicon (greaca)- toxina si aimia (greaca) - sange. Cu alte...

Noutăți Medicale

Sute de câini ar putea fi salvați de la orbire sau chiar de la eutanasiere datorită dezvoltării unui nou test ADN. Cercetătorii au declarat că această descoperire permite tratarea mai timpurie a...

Noutăți Medicale

O echipă de chirurgi veterinari din Marea Britanie utilizează o procedură minim invazivă, foraminotomia , pentru a trata compresia nervilor spinali la cai . Intervenția revoluționară ajută la...

Noutăți Medicale

Relația dintre cai și oameni se bazează pe o fundație solidă de încredere și grijă. Cu toate acestea, menținerea încrederii unui cal poate fi o provocare, mai ales când un eveniment din trecut a...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO