
- Detalii
- Noutăți Medicale
CMVRo arată: cazurile de antrax și rabie la om cauzate de subfinanțarea ANSVSA
Colegiul Medicilor Veterinari din România a transmis un comunicat de presă cu privire la cazurile de antrax depistate și confirmate în județul Ialomița, în urma cărora o persoana a decedat și alte două se află în spitalul de boli infecțioase Matei Balș, din București. Redăm integral semnalul de alarmă pe care organizația îl atrage autorităților cu privire la subfinanțarea ANSVSA și implicit a sănătății publice.
- :
⏱️ Durata estimată a lecturii: ~4 min
Colegiul Medicilor Veterinari din România a transmis un comunicat de presă cu privire la cazurile de antrax depistate și confirmate în județul Ialomița, în urma cărora o persoana a decedat și alte două se află în spitalul de boli infecțioase Matei Balș, din București. Redăm integral semnalul de alarmă pe care organizația îl atrage autorităților cu privire la subfinanțarea ANSVSA și implicit a sănătății publice.
„Colegiul Medicilor Veterinari își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că în anul 2025 cetățenii României se îmbolnăvesc și mor din cauza antraxului și rabiei, având ca sursă animalele bolnave care nu au fost vaccinate.
În România, conform legislației în vigoare, vaccinarea contra antraxului a animalelor din speciile receptive este obligatorie, iar vaccinarea animalelor de companie contra rabiei este de asemenea obligatorie, costurile vaccinării fiind suportate de către stat din bugetul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.).
Pentru anul 2025 bugetul A.N.S.V.S.A. a fost diminuat consistent, chiar din capitolul alocat „Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor” fără să se fi efectuat o analiză pertinentă a consecințelor care pot să apară. Bugetul pentru acest program a fost redus ca și cum s-ar reduce un număr de basculante de pietriș din totalul necesar pentru un drum de țară, iar acum suportăm consecințele dramatice.
Prin memoriul nr. 305/31.01.2025 adresat Guvernului României și Ministerului de Finanțe, Colegiul Medicilor Veterinari a semnalat care pot fi consecințele diminuării bugetului alocat A.N.S.V.S.A. pentru programul de control al bolilor la animale, însă nimeni nu a ținut cont de cele semnalate.
Accesează canalul
Din lipsa fondurilor, fiecare D.S.V.S.A. a procedat cum a crezut de cuviință, fără a ține cont că acele măsuri au caracter obligatoriu. Prin urmare, sunt județe precum Harghita, Mureș, Vâlcea, Vaslui care nu au vaccinat animalele contra antraxului, alte județe au vaccinat animalele foarte târziu (fără a ține cont de prevederile tehnico-profesionale) și animalele nu au avut timp să-și dezvolte imunitatea contra antraxului, alte județe au vaccinat doar efectivele matcă (animalele adulte), altele au retras vaccinul antirabic interzicând vaccinările de completare contra rabiei.
În concluzie, lipsa fondurilor a dus la o aplicare haotică a prevederilor privind Programul de control al bolilor la animale pe teritoriul României în anul 2025.
Din lipsa fondurilor, A.N.S.V.S.A. nu a mai permis D.S.V.S.A. județene, încălcând legislația în vigoare, să organizeze licitații pentru atribuirea de contracte medicilor veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii, pentru efectuarea acțiunilor din „Programul Strategic” și prin urmare un număr mare de exploatații de animale nu au mai fost supuse acțiunilor de depistare și prevenire a bolilor.
Sănătatea animalelor este parte importantă din sănătatea publică, iar dacă nu se înțelege acest aspect, chiar și acum când este foarte târziu, vor mai muri oameni din cauza neaplicării măsurilor adecvate pentru depistarea și prevenirea bolilor la animale.
Colegiul Medicilor Veterinari solicită Guvernului României și în special domnului Prim-Ministru Ilie Bolojan, în subordinea căruia se află A.N.S.V.S.A., să analizeze de urgență situația, să constate consecințele deja apărute ca urmare a subfinanțării și să ia măsurile necesare pentru a remedia ce încă se mai poate remedia.

Primește ultimele noutăți veterinare
Abonează-te la newsletterul săptămânal Veterinarul.ro
În fiecare luni îți trimitem pe e-mail cele mai importante știri și articole din domeniul veterinar.
Urmărește-ne pe rețelele sociale:
- Detalii
- Iulia Cretu
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
De la autoritate la colaborare - Reconfigurarea relației veterinar-client în era digitală
- Madalina Toma
De la incident la criză în organizații
- Madalina Toma
Prezența online de succes - Ghid practic pentru crearea și optimizarea unui website veterinar
- Madalina Toma
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma