Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Colaborare serviciile veterinare din Romania si Serbia

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, dr. Radu ROATIS-CHETAN, impreuna cu vicepresedintele Corneliu CEICA si specialisti din cadrul institutiei,

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, dr. Radu ROATIS-CHETAN, impreuna cu vicepresedintele Corneliu CEICA si specialisti din cadrul institutiei,s-au intalnit la Timisoara, in perioada 8-10 noiembrie, cu o delegatie a serviciilor veterinare din Republica Serbia, condusa de catre dr. Zoran Micovic, seful serviciilor veterinare sarbe.

Scopul acestei intalniri a fost acela de a pune bazele unor noi modalitati de colaborare intre cele doua parti, sprijin reciproc si schimb de experienta privind aspectele de interes comun.
Cu acest prilej a fost prezentat Programul de eradicare a Pestei Porcine Clasice (PPC) elaborat si aplicat de Romania, inclusiv Decizia Comisiei Europene pentru cofinantarea programului, precum si un scurt istoric al evolutiei acestei boli in tara noastra si a masurilor intreprinse pentru eradicarea PPC.

In cadrul intalnirii a fost exprimata si necesitatea colaborarii intre cele doua tari prin schimb de informatii, asistenta tehnica, instruiri in domeniul analizelor si diagnosticului de laborator dar si in organizarea de seminarii privind monitorizarea, controlul si eradicarea unor boli transfrontaliere, cum sunt pesta porcina africana sau gripa aviara.
Presedintele A.N.S.V.S.A., dr. Radu ROATIS-CHETAN, a subliniat in cadrul intalnirii: Colaborarea institutionala dintre serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din Romania si Serbia este o necesitate dictata de interesele si preocuparile comune, in scopul prevenirii aparitiei si raspandirii unor boli la animale, care pot pune in pericol sanatatea oamenilor sau pot avea consecinte economice grave.

A.N.S.V.S.A. a initiat demersurile pentru aderarea Serbiei la Black Sea Task Force*
Ca urmare a exprimarii interesului in acest sens, partea romana a propus reprezentantilor serviciilor veterinare sarbe sa adere la Black Sea Task Force*, grup de lucru al carui initiator a fost Romania.
Ca o dovada in plus a intereselor noastre comune, am propus colegilor sarbi si am stabilit de comun acord aderarea serviciilor veterinare sarbe la Black Sea Task Force, a mai declarat presedintele A.N.S.V.S.A., dr. Radu ROATIS-CHETAN.
Pentru materializarea acestui demers, A.N.S.V.S.A. va transmite serviciilor veterinare din Republica Serbia o invitatie oficiala de aderare la Black Sea Task Force, un veritabil instrument de cooperare intre autoritatile competente in domeniile sanitar veterinar si al sigurantei alimentelor din statele membre UE si autoritatile omoloage ale statelor terte din zona Marii Negre.

* Black Sea Task Force este un grup de lucru alcatuit din reprezentantii Statelor Membre si ai tarilor terte, interesat de situatia epidemiologica, capacitatea administrativa si decizionala a serviciilor veterinare din statele din zona Marii Negre.
Prima reuniune a grupului Black Sea Task Force avut loc in perioada in perioada 6 7 mai a acestui an si a reunit experti ai Comisiei Europene din cadrul DG SANCO, reprezentantul Global Framework for the Progressive Control of Transboundary Animal Diseases (GF-TADs) si reprezentanti ai conducerii serviciilor veterinare din: Bulgaria, Cehia, Cipru, Moldova, Ucraina, Polonia, Portugalia, Turcia, Grecia,  Lituania si Georgia.
Propunerea de infiintare a acestui grup, cu scopul principal de aparare a sanatatii publice, prin supravegherea bolilor la animale in tarile din zona Marii Negre, a apartinut Romaniei si a fost acceptata la reuniunea sefilor serviciilor veterinare din Statele Membre ale Uniunii Europene, care a avut loc la Bruxelles, in luna mai a anului 2009.
Acest grup de lucru activeaza in stransa colaborare cu Comisia Europeana, sub coordonarea directa a domnului dr. Bernard VAN GOETHEM, director  general al Directiei  de Sanatate Animala din cadrul Comisiei, cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor si cu Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, pe baza principiilor europene de protectie a sanatatii oamenilor si animalelor.