Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Într-un comunicat de presă publicat la 12 iulie, Consiliul Național al Ordinului Medicilor Veterinari din Franța (Consiliul național al Ordinului medicilor veterinari) subliniază că aceste decizii sunt de acum înainte definitive. Acesta va notifica cu promptitudine celor patru cabinete veterinare retragerea înregistrării, care devine efectivă la opt zile de la primirea notificării.  Interdicția de exercitare a profesiei de medic veterinar se aplică cabinetelor veterinare. 

Prin patru decizii din 10 iulie 2023, Consiliul Statului a respins recursurile declarate de Centre hospitalier vétérinaire NordVet și Clinique vétérinaire Saint Roch (grupul AniCura), Oncovet (grupul Evidensia) și Univetis (grupul MonVeto) împotriva deciziilor de radiere luate în apel de Consiliul Național al Ordinului Medicilor Veterinari din Franța. Aceste decizii devin astfel definitive.

Consiliul Statului a hotărât că Ordinul Medicilor Veterinari poate refuza înregistrarea unei societăți în cazul în care statutul acesteia nu respectă dispozițiile legislative și regulamentare referitoare la exercitarea profesiei de medic veterinar, printre care se numără și condițiile impuse de lege pentru exercitarea profesiei de medicină și chirurgie animală în cadrul unei societăți, sau în cazul în care aceste statute sau, după caz, acordurile dintre asociați sau angajamentele asumate de societate cu terți sunt de natură să determine medicii veterinari care exercită profesia în cadrul acesteia să nu respecte regulile profesiei, în special prin punerea în pericol a independenței lor profesionale. Acesta este cazul atunci când statutul societății și eventualele contracte de acționariat, chiar dacă prevăd în mod formal că medicii veterinari asociați dețin majoritatea capitalului și a drepturilor de vot, conțin prevederi care fac ineficiente garanțiile prevăzute de dispozițiile articolului L 241-17, punctul 1° din II, din Codul rural și al pescuitului maritim în vigoare în acest moment în Franța. (CRPM). Consiliul de Stat precizează că aceste dispoziții sunt compatibile cu articolul 15 din Directiva europeană privind serviciile din 12 decembrie 2006.

 NordVet, Saint Roch, Oncovet

În ceea ce privește cazurile Centre hospitalier vétérinaire NordVet și Clinique vétérinaire Saint Roch (societăți din grupul AniCura) și Oncovet (grupul IVC Evidensia), deși statutul și acordul acționarilor conțin prevederi care repetă în mod formal cerința de a deține „mai mult de jumătate din capitalul social și din drepturile de vot, direct sau prin intermediul unor societăți înscrise la ordin", de către persoane care exercită în mod legal profesia de medic veterinar în cadrul societății", combinarea anumitor prevederi face ca garanțiile prevăzute de lege să fie ineficiente în cazul în care asociații medici veterinari, deși dețin majoritatea drepturilor de vot, nu sunt în măsură să controleze efectiv societatea.

Printre aceste dispoziții se numără: un angajament unilateral de vânzare încheiat în beneficiul acționarului investitor minoritar, în temeiul căruia numai acesta poate lua în orice moment inițiativa de a vinde majoritatea capitalului social al societății; deciziile luate în cadrul adunării generale cu majoritate calificată, ceea ce implică aprobarea acționarului minoritar; și angajamentul acționarilor veterinari de a vota în favoarea în cadrul adunării generale a oricărei propuneri de repartizare a sumelor distribuibile, sub anumite rezerve.

Consiliul Statului susține că Consiliul Național al Ordinului des Vétérinaires a aplicat în mod corect dispozițiile articolului L 241-17, 1° din II, din CRPM. Retragerea societăților Centre hospitalier vétérinaire NordVet, Clinique vétérinaire Saint Roch și Oncovet de pe tabloul Ordinului a fost confirmată numai pe baza acestui argument. Consiliul Statului nu a urmat raționamentul Consiliul Național al Ordinului Medicilor Veterinari în ceea ce privește problema conflictelor de interese, având în vedere că Consiliul național nu a contrazis în mod serios societățile de investiții atunci când acestea au susținut că au furnizat doar „servicii de sprijin" pentru societățile de practică veterinară și, de asemenea, având în vedere că activitățile societăților care produc și comercializează hrană pentru animale, a căror furnizare este o activitate auxiliară practicii de medicină și chirurgie animală, astfel cum este menționată la articolul L 241-17, punctul II, literele a) și b), al doilea paragraf, al doilea paragraf, din CRPM, nu sunt de natură să interzică unei societăți de investiții să dețină o participație într-o societate de practică veterinară, în cazul în care nu a fost demonstrată nicio legătură juridică directă sau indirectă. Consiliul Statului a decis că AniCura și IVC Evidensia puteau să dețină acțiuni în cabinetele veterinare vizate de deciziile sale.

Univetis

În ceea ce privește Univetis (grupul MonVeto), Consiliul de Stat reamintește că, pentru a fi înscrisă la Ordinul medicilor veterinari, o societate de exercițiu privat care are ca obiect de activitate exercitarea în comun a profesiei de medicină și chirurgie animală trebuie să dovedească faptul că mai mult de jumătate din capitalul social și din drepturile de vot sunt deținute, fie direct, fie prin intermediul unor societăți înscrise la Ordin, de persoane care exercită în mod legal profesia de medic veterinar în cadrul societății. Consiliul Statului precizează că această dispoziție nu este incompatibilă cu articolul 15 din Directiva europeană privind serviciile din 12 decembrie 2006 din motive imperative de interes public.

Scopul și efectul acestei dispoziții sunt de a reduce riscul ca o societate să adopte strategii economice determinate în principal de obiectivul de rentabilitate, care ar putea submina obiectivul de protecție a sănătății publice și a sănătății animalelor, și de a se asigura că societatea și toți medicii veterinari care își desfășoară activitatea în cadrul acesteia respectă efectiv obligațiile deontologice care reglementează exercitarea profesiei de medic veterinar, în special interdicția de a exercita profesia în scop comercial. Întrucât cei trei medici veterinari care dețin indirect mai mult de jumătate din capitalul social al societății nu practică medicina și chirurgia animală în cadrul Univetis, Consiliul Național al Ordinului a aplicat în mod corect, la radierea societății, dispozițiile articolului L 241-17, punctul 1° din II, din Codul rural și al pescuitului maritim francez.

În plus, și în baza aceluiași raționament, Consiliul Statului, sesizat cu un recurs împotriva unei decizii a Camerei naționale disciplinare a Ordinului, a stabilit principiul potrivit căruia, deși Code rural et de la pêche maritime (Codul rural și al pescuitului maritim) „nu impune nicio limitare expresă a numărului de sedii pe care o societate de practică veterinară liberală le poate declara, nu poate permite membrilor unei astfel de societăți, al cărei obiect de activitate (. ... este exercitarea în comun, de către membrii săi, a profesiei de medic veterinar în cadrul adreselor profesionale de exercitare a profesiei declarate de societatea lor, să delege în mod permanent, cu nerespectarea dispozițiilor articolului R 242-66 din același cod, gestionarea unei adrese profesionale de exercitare a profesiei unui medic veterinar salariat sau care lucrează pentru o profesie liberală. Prin urmare, din toate aceste dispoziții rezultă că o societate de practică privată trebuie să dovedească faptul că cel puțin unul dintre asociații săi lucrează, cel puțin cu jumătate de normă, în fiecare dintre reședințele profesionale.

Acțiuni viitoare

Consiliul Statului a însărcinat Ministrul agriculturii și suveranității alimentare să asigure aplicarea celor patru decizii administrative menționate mai sus. Având în vedere că Consiliul Statului a menținut deciziile, Ordinul Medicilor Veterinari va notifica fără întârziere celor patru cabinete veterinare retragerea înregistrării lor, care intră în vigoare la opt zile de la primirea notificării. Interdicția de exercitare a profesiei de medic veterinar se aplică cabinetelor veterinare. Ea nu se aplică medicilor veterinari care practică în cadrul societății, cu excepția cazului în care se consideră că aceștia nu pot practica sub acoperirea unei societăți de practici veterinare radiată, cu excepția cazului în care încalcă Codul deontologic al acesteia. Scopul măsurilor luate de Ordinul Medicilor Veterinari în ultimii cinci ani nu este de a închide cabinete veterinare sau unități de îngrijire veterinară, ci de a se asigura că toți medicii veterinari, atât persoane fizice, cât și juridice, înregistrați la Ordin respectă legile și reglementările aplicabile în Franța profesiei reglementate de medic veterinar.

sursa:lepointveterinare.fr

sursa foto:anicura.fr