Sâmbătă, Aprilie 26, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Focare de febră catarală, boală virală cunoscută sub numele de „bluetongue” sau „boala limbii albastre” au fost confirmate în mai multe regiuni din Marea Britanie. Un nou apel la acțiune a fost lansat, la începutul lunii septembrie, de oficialii guvernamentali din Marea Britanie, care îndeamnă fermierii și medicii veterinari din regiunile afectate, inclusiv East Anglia și East Yorkshire, să ia în considerare vaccinarea animalelor împotriva bolii.

Focare de febră catarală, boală virală cunoscută sub numele de „bluetongue” sau „boala limbii albastre” au fost confirmate în mai multe regiuni din Marea Britanie. Un nou apel la acțiune a fost lansat, la începutul lunii septembrie, de oficialii guvernamentali din Marea Britanie, care îndeamnă fermierii și medicii veterinari din regiunile afectate, inclusiv East Anglia și East Yorkshire, să ia în considerare vaccinarea animalelor împotriva bolii.

Medicii veterinari și fermierii din UK au fost îndemnați să se pregătească acum pentru perspectiva vaccinării animalelor împotriva bolii limbii albastre, pe măsură ce numărul cazurilor crește în estul Angliei.

Mesajul a venit după ce DEFRA (Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din Marea Britanie) a anunțat că permite utilizarea a trei vaccinuri, în prezent neautorizate, împotriva tulpinii virusului BTV-3. Vor fi necesare licențe separate pentru a permite utilizarea acestora, iar oficialii au subliniat că vaccinurile nu vor împiedica animalele să se infecteze cu virusul.

Cu toate acestea, în cadrul celui mai recent webinar AHDB privind boala limbii albastre, care a avut loc la 4 septembrie, ziua în care au fost eliberate autorizațiile, s-a constatat că există „dovezi solide” potrivit cărora vaccinurile au redus severitatea semnelor clinice, precum și indicii privind scăderea ratelor de mortalitate.

Gordon Hickman, șeful DEFRA pentru controlul bolilor exotice, a declarat că producătorii și clinicienii ar trebui să înceapă să se gândească dacă vaccinarea ar fi potrivită pentru turmele și cirezile lor înainte ca stocurile să devină disponibile.

Până la data de 8 septembrie, un total de 34 de locații sunt cunoscute ca fiind afectate de actualul focar de febră catarală ovină de când primul caz a fost confirmat pe 26 august. Hickman a declarat că este probabil ca primul animal care a contractat virusul să fi fost infectat cu aproximativ două săptămâni mai devreme, în jurul datei de 11 august.

Cele trei vaccinuri - Bluevac-3, Bultavo-3 și Syvazul BTV3 - vor fi puse la dispoziție în cadrul unei desfășurări etapizate care se va concentra inițial asupra celor cinci comitate cunoscute cu risc ridicat - Norfolk, Suffolk, Essex, Kent și East Sussex.

Vaccinurile pot fi furnizate numai de un medic veterinar, pe bază de rețetă scrisă, iar medicii vor trebui să notifice DEFRA cu privire la numărul de doze pe care le prescriu săptămânal.

Fermierii vor putea însă să administreze singuri vaccinurile, cu condiția să țină un registru al medicamentelor și să îl pună la dispoziție pentru inspecție.

Hickman a subliniat experiența medicilor veterinari și a fermierilor din Țările de Jos, care încă se confruntă cu ceea ce el a descris drept „boală clinică semnificativă”, în ciuda faptului că aproximativ 90% din populația de ovine este acum vaccinată.

Acesta a afirmat că animalele care primesc vaccinurile vor continua să fie considerate nevaccinate în scopul controlului bolii, deoarece nu se poate garanta că sunt protejate de infecție sau că nu sunt potențial infecțioase.

Deși animalele infectate au fost inițial sacrificate pentru a reduce riscul de transmitere, Christine Middlemiss, medic veterinar din Regatul Unit, a declarat că, în prezent, „nu mai are rost” să se continue acest lucru, din cauza descoperirii unor dovezi care sugerează că virusul circulă acum la nivel local.

Ea a sugerat însă că măsura ar putea fi luată în considerare în cazuri specifice, în cazul în care virusul ar „sări” într-o zonă care fusese considerată anterior ca fiind neafectată de boală.

Această poziție a fost confirmată la câteva ore după încheierea sesiunii, atunci când oficialii au confirmat că un taur care a contractat virusul în East Yorkshire va fi sacrificat pentru a minimiza riscul de transmitere într-o zonă care până atunci nu fusese afectată de boală.

Sursă: vettimes.co.uk 

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Prevenirea bolii limbii albastre, în special la bovine, este foarte importantă în cadrul planului de gestionare a epidemiei. Acesta este motivul pentru care laboratorul Boehringer Ingelheim oferă...

Noutăți Medicale

Ceva Animal Health a anunțat că noul său vaccin împotriva bolii limbii albastre (BTV-3), BLUEVAC-3, va fi disponibil de la jumătatea lunii octombrie în Marea Britanie.

Noutăți Medicale

Schimbările climatice influențează din ce în ce mai mult mediul înconjurător, iar recent, apariția serotipurilor 3 ale bolii limbii albastre în Europa a ridicat semne de întrebare printre fermieri...

Noutăți Medicale

Elveția a permis recent utilizarea unui vaccin neautorizat din UE împotriva bolii limbii albastre cu serotipul 3 (BTV-3), pentru a combate un val iminent de infecții așteptat în 2025. Decizia vine...

Noutăți Medicale

EMA a recomandat aprobarea vaccinurilor Bluevac-3 și Syvazul BTV 3 pentru protejarea ovinelor împotriva bolii limbii albastre . Bluevac-3 este, de asemenea, aprobat pentru utilizarea la bovine....

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO