Luni, August 11, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Cercetătorii de la Texas A&M Gastrointestinal Laboratory (GI Lab) au identificat semne care pot fi utilizate pentru a detecta câinii cu un risc ridicat de boli gastrointestinale înainte ca aceștia să dezvolte simptome. Aceste afecțiuni sunt responsabile pentru peste 10% din toate vizitele noi la medicul veterinar.

  • :

    ⏱️ Durata estimată a lecturii: ~3 min

Cercetătorii de la Texas A&M Gastrointestinal Laboratory (GI Lab) au identificat semne care pot fi utilizate pentru a detecta câinii cu un risc ridicat de boli gastrointestinale înainte ca aceștia să dezvolte simptome. Aceste afecțiuni sunt responsabile pentru peste 10% din toate vizitele noi la medicul veterinar.

Echipa va folosi această descoperire – publicată în Journal of Veterinary Internal Medicine – pentru a investiga dacă intervențiile dietetice specifice pot preveni apariția bolilor gastrointestinale la câinii cu risc. Această abordare ar putea salva vieți, în special în cazul raselor predispuse la boli gastrointestinale severe, cu o rată ridicată a mortalității.

De exemplu,Terrierii Wheaten cu blană moale sunt frecvent afectați de enteropatia cu pierdere de proteine (PLE), o boală care afectează funcția intestinală și poate duce la deces în mai puțin de șase luni de la diagnostic. Alte rase cu predispoziție ridicată includ Ciobănescul german, Yorkshire terrier și Staffordshire bull terrier.

„Uneori, câinii predispuși la boli gastrointestinale pot trăi întreaga viață fără să dezvolte simptome. Însă, în alte cazuri, boala poate fi declanșată de factori de stres intestinal, precum o dietă dezechilibrată sau administrarea de antibiotice”, explică Dr. Katie Tolbert, nutriționist veterinar certificat, internist pentru animale mici și profesor asociat în cadrul Departamentului de Științe Clinice pentru Animale Mici al Colegiului de Medicină Veterinară și Științe Biomedicale (VMBS) Texas A&M.

„În acest studiu, am descoperit că anumiți biomarkeri apar înainte de manifestarea simptomelor, iar acest lucru ne-ar putea ajuta să identificăm câinii cu risc crescut înainte de apariția bolii”, adaugă Tolbert.

Un aspect important al studiului este faptul că cercetătorii au descoperit mai mulți markeri de risc, nu doar unul singur.

„În intestin au loc numeroase procese care pot indica un risc crescut de boală”, explică Tolbert. „Unii câini pot prezenta inflamații, în timp ce alții au un intestin cu permeabilitate crescută. Oricare dintre aceste modificări poate contribui la dezvoltarea bolii gastrointestinale dacă se acumulează suficiente disfuncții.”

Pentru a testa eficiența intervențiilor dietetice, Tolbert și echipa sa au primit finanțare pentru un nou studiu care va analiza dacă modificările nutriționale pot preveni sau încetini dezvoltarea bolii gastrointestinale la terrierii wheaten cu blană moale.

„Ca nutriționist, sper că dieta poate fi o soluție sigură și eficientă pentru a inversa această afecțiune la câini”, spune Tolbert. „În cadrul GI Lab, lucrăm și la dezvoltarea unor noi metode de diagnostic care, sperăm, vor face detectarea preclinică mai accesibilă.”

Referință: M. Katherine Tolbert, Jewels Darrow, Louise Grubb, Stuart Fitzgerald, Rebecca Bergee, Josh Price, Marcos Mariano, Michael Hong, Chi‐Hsuan Sung, Tracy Hill, Joerg M. Steiner, Jan S. Suchodolski. Pre‐clinical enteropathy in healthy soft‐coated wheaten terriers. Journal of Veterinary Internal Medicine, 2025; 39 (2) DOI: 10.1111/jvim.17293

Sursa: sciencedaily.com

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business