Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Datele genomice evidentiaza tendinte evolutive ce stau la baza transmiterii virusului intre specii. Folosind sute de secvente genomice virale, cercetatorii au demonstrat faptul ca doua grupuri virale importante prezinta tendinte evolutive unice. Descoperirile acestora sunt prezentate intr-un nou studiu publicat in PLOS Pathogens. Tulpinile care se transmit de la alte vertebrate la om reprezinta o amenintare importanta la adresa sanatatii publice, insa mecanismele evolutive aflate la baza saltului interspecific nu sunt complet intelese. Avand un lung istoric al transmiterii intre specii, virusul rabic ofera o buna oportunitate pentru identificarea tendintei evolutive asociate cu aceste schimbari.  

Foto: Potentialul maxim al filogeniei tulpinii 321 a virusului rabic (RABV) se formeaza din secventa a cinci gene inlantuite. Principalele increngaturi ale RABV sunt indicate in chenare. Numele sub-increngaturilor si liniilor genetice cu raspandire arctica, asiaticasi respectiv mondiala, sunt detaliate in Tabelul S1, fiind insotite de valorile aproximative ce corespund diviziunilor mai importante. Radacina copacului se aflain mijloc pentru a permite o vizualizare mai clara a schemei, si evidentiaza divizarea tulpinilor virale asociate prezentei liliecilor, inclusiv increngatura RAC-SK si cea provenita de la lilieci, precum si increngaturile virale provenite de la caine, inclusiv Africa-2, Africa-3, ramurile arctica, asiatica si indiana, precum si cea a tulpinilor existente la nivel mondial. Poze ale speciilor-gazda principale sunt redate in schema, alaturi de increngaturile pe care le reprezinta.

Multumiri: Troupin et al. (2016).    

Cécile Troupin de la Institutul Pasteur din Paris, mpreun cu colegii si, au comparat secvenele genomice ale tulpinii virale 321 colectate pe parcursul a 65 ani din 66 a

Informatiile sugereaza faptul ca subgrupuri diferite ale tulpinilor virale caracteristice liliecilor nu evolueaza in mod uniform, insa cele asociate cu cainii evolueaza in general intr-un ritm constant. In cazul tulpinilor virale asociate cainilor, capacitatea de transmitere intre specii a fost asociata cu mai multe tipare evolutive, precum modificari paralele ale secventei aminoacizilor la diverse specii de animale. Informatiile sugereaza, de asemenea, faptul ca tulpinile rabice asociate cainilor nu necesita modificari majore pentru a putea deveni capabile sa se transmita altor carnivore.  

Analizand mai in profunzime informatiile legate de tulpinile rabice ce evolueaza la caini, cercetatorii au descoperit dovezi care sugereaza faptul ca, dupa inceperea schimburilor comerciale intre continente, si anume in sec. XV, tulpinile rabice ce evoluau la caine au inceput sa se raspandeasca rapid in intreaga lume. Autorii sustin ca aceasta grupare aparte a speciilor care pot fi in prezent infectate de tulpini rabice specifice cainilor a aparut probabil ca urmare a combinarii capacitatii de raspandire favorizata de istorie cu cea de transmitere la alte specii.

„Informatiile indica faptul ca diferitele tulpini rabice ce evolueaza la lilieci nu au evoluat uniform, insa cele specifice cainilor au evoluat intr-un ritm constant”, explica autorii. „In cazul tulpinilor specifice cainilor, transmiterea intre specii a fost asociata cu o multitudine de tendinte evolutive, precum modificari in paralel ale secventelor genomice de aminoacizi la diverse specii-gazda, ceea ce sugereaza faptul ca tulpinile rabice specifice cainilor nu necesita modificari majore pentru a putea deveni capabile sa se transmita altor carnivore."