
- Detalii
- Noutăți Medicale
Enterococcus, factor cheie în agravarea infecțiilor cu E. coli la câini și păsări
Un nou studiu arată că două subtipuri de Escherichia coli (E. coli) patogenă produc de cinci până la 16 ori mai multă „mâzgă” capsulară protectoare atunci când este prezent Enterococcus faecalis (EF). Descoperirea ar putea conduce la terapii țintite pentru infecțiile cu E. coli specifice câinilor și păsărilor de curte.
Un nou studiu arată că două subtipuri de Escherichia coli (E. coli) patogenă produc de cinci până la 16 ori mai multă „mâzgă” capsulară protectoare atunci când este prezent Enterococcus faecalis (EF). Descoperirea ar putea conduce la terapii țintite pentru infecțiile cu E. coli specifice câinilor și păsărilor de curte.
E. coli uropatogenă (UPEC) și E. coli patogenă aviară (APEC) - cauzează infecții ale tractului urinar la câini și, respectiv, infecții ale fluxului sanguin la păsări. Concluziile sunt publicate în revista PLOS ONE.
„Infecțiile tractului urinar, deși nu sunt de obicei fatale pentru câini, sunt extrem de frecvente și reprezintă unul dintre principalele motive pentru care sunt prescrise antibiotice în medicina animalelor mici”, spune Grayson Walker, DVM/Ph.D. North Carolina State University și autor corespondent al studiului. Walker este în prezent ofițer medical veterinar în cadrul Departamentului pentru Agricultură al SUA.
„Pe de altă parte, APEC este o cauză principală a morții păsărilor de curte la nivel mondial”, spune Walker. „Și ambele infecții sunt făcute mai grave atunci când există o coinfecție cu EF. Studiile anterioare au arătat că o parte din acest motiv este că EF ajută E. coli să supraviețuiască în medii cu conținut scăzut de fier, cum ar fi tractul urinar sau fluxul sanguin. Am vrut să vedem ce altceva s-ar putea întâmpla”.
Echipa de cercetare a început prin cultivarea diferitelor tulpini APEC și UPEC progresiv mai aproape de Enterococcus într-un sistem de cultură cu restricție de fier. Ei au identificat tulpini de APEC și UPEC care răspund la EF și au observat că aceste tulpini creșteau mai repede și produceau mai multă exopolizaharidă, o capsulă protectoare vâscoasă, atunci când erau mai aproape de Enterococcus.
Apoi, au analizat tulpinile care răspund la EF și pe cele care nu răspund la EF într-un model de coinfectare a embrionilor de pui și au constatat o creștere a mortalității la embrionii coinfectați cu tulpini care răspund la EF în comparație cu cei coinfectați cu tulpini care nu răspund sau cu APEC sau EF singure.
Aceștia au comparat genomurile tulpinilor care răspund la EF și cele care nu răspund și au constatat că, pe lângă genele de achiziție a fierului, tulpinile receptive aveau gene asociate în mod specific cu virulența și producția de capsule.
„Pentru aceste infecții la câini și păsări de curte, Enterococcus acționează ca o armură pentru E. coli”, spune Walker. „Știam deja că o coinfecție depășește mediile cu conținut scăzut de fier. Acum știm, de asemenea, că îi permite lui E. coli să se protejeze mai bine. Să sperăm că acest studiu va duce la identificarea unor noi ținte pentru vaccinuri sau terapii împotriva acestor coinfecții de Enterococcus și E. coli patogen.”
Jurnal de referință: Grayson K. Walker et al, Canine uropathogenic and avian pathogenic Escherichia coli harboring conjugative plasmids exhibit augmented growth and exopolysaccharide production in response to Enterococcus faecalis, PLOS ONE (2024). DOI: 10.1371/journal.pone.0312732
Sursa: phys.org
Articole cu același subiect:
Articole similare
Studiu AVMA: Cum afectează datoriile educaționale bunăstarea noilor absolvenți de medicină veterinară din SUA
Un sondaj realizat de AVMA și Fundația Veterinary Information Network a explorat atitudinile absolvenților de medicină veterinară față de profesie, nivelurile datoriilor educaționale și...
Depresia la studenți
Studiile arată că studenţii la medicină veterinară manifestă un grad mai mare de depresie faţă de colegii lor de la medicină umană.
AVA solicită includerea studenților la medicină veterinară în Schema de Plată pentru Practică a Commonwealth
În cadrul unei audieri publice desfășurate de Guvernul Federal, Asociația Medicilor Veterinari din Australia (AVA) a luat atitudine cu privire la excluderea studenților la medicină veterinară din...
IVSA lansează un sondaj pentru a evalua educația privind bunăstarea animalelor în rândul studenților veterinari din întreaga lume
Asociația Internațională a Studenților Veterinari (IVSA) invită studenții la medicină veterinară din întreaga lume să participe la un sondaj dedicat atât evaluării percepțiilor cât și a educației...
Apel către studenții la medicină veterinară din toată țara
Dragi viitori medici veterinari, Suntem într-un moment în care viitorul studenților din România – inclusiv al celor peste 2500 de studenți români care se pregătesc să devină medici veterinari – este...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma
Recurența - cuvântul secret
- Madalina Toma
Leadership în medicina veterinară - adaptare, inovație și stiluri de conducere eficientă
- Madalina Toma
Vânzarea cabinetelor veterinare - O tendință în creștere către lanțuri și multinaționalei
- Madalina Toma