Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Certificatul veterinar, fiind o declaratie oficiala a medicului veterinar, joaca un rol important in prevenirea si controlul sanatatii animalelor, in problemele sociale si in problemele legate de sanatatea publica. Certificatele trebuie sa fie clare si de incredere. Din acest motiv, FVE a intocmit un document ce reprezenta principiile de baza ale certificarii veterinare. Lucrarea a fost publicata in 1998. Acum, 15 ani mai tarziu, a venit timpul ca organizatia sa revizuiasca si sa actualizeze documentul orginal. Grupul de lucru statuar al FVE a propus urmatoarele 10 principii pentru certificarea veterinara.

Aceste 10 principii reprezinta cele mai bune practici in certificarea veterinara.

  1. Medicii veterinari trebuie sa certifice numai acel aspecte pe care le cunosc, care pot fi determinate sau atestate fie personal, fie de catre un alt medic veterinar, care are cunostinte personale in aspectelor in discutie si este autorizat sa furnizeze certificatul.
  2. Medicii veterinari nu trebuie sa emita un certificat care ar putea ridica probleme legate de un posibil conflict de interes.
  3. Medicii veterinari nu trebuie sa lase presiunile comerciale, financiare sau de orice alta natura sa intervina pentru a compromite impartialitatea lor.
  4. Certificatele trebuie scrise in termeni simpli, pentru a fi usor de inteles.
  5. Certificatele nu trebuie sa utilizeze cuvinte sau fraze care sunt capabile de mai multe interpretari.
  6. Certificatele trebuie sa fie: a. Produse pe o coala de hartie, sau, in cazul in care este nevoie de mai mult de o pagina, intr-o forma in care paginile sa faca parte dintr-un tot integrat si indivizibil. b. Avand un numar unic, precum si o inregistrare intr-un registru, certificatele trebuie pastrate de catre persoana emitenta sau de catre institutia sau organizatia la care medicul lucreaza.
  7. Veterinarii ar trebui sa semneze doar certificate scrise intr-o limba pe care o inteleg.
  8. Certificatele trebuie sa identifice in mod clar subiectele de certificare.
  9. Medici veterinari trebuie sa semneze doar certificate originale. Acolo unde este legal sau este o cerere oficiala pentru o copie a certificatului, marcata ca atare, aceasta poate fi oferita.
  10. Atunci cand semneaza un certificat, medicii veterinari trebuie sa se asigure ca:

a. Semnatura este lizibila.
b. Certificatul poarta nu numai semnatura, dar, in scris cu litere de tipar, numele, calificarea, adresa, daca este necesara si stampila oficiala sau stampila cabinetului.
c. Certificatul poarta data la care a fost semnat si emis si, in cazul in care este cazul, perioada pentru care certificatul va ramane valabil.
d. Nici o parte a certificatului nu este lasata alba, astfel incat sa poata fi completata de orice alta persoana decat medicul veterinar.
e. Certificatul nu contine stergeri sau modificari, decat cele parafate si apoi stampilate de catre medicul veterinar de certificare.