Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Ghidurile publicate recent se concentrează asupra  îngrijirii paliative a felinelor, punând accentul pe comunicare și considerații etice, oferind în același timp o îngrijire individualizată. De asemenea, acestea abordează boli specifice, cele mai bune practici de gestionare a durerii feline și interacțiunile prietenoase cu pisicile.

Echipa Veterinarul
27.Apr.2024

 

Asociația Americană a Practicienilor pe Feline (AAFP) și Asociația Internațională pentru Hospice și Îngrijire Paliativă pentru Animale (IAAHPC) au publicat Ghidul 2023 AAFP/IAAHPC Feline Hospice and Palliative Care Guidelines 2023 în luna octombrie a anului trecut. 

Acestea subliniază importanța îngrijirii confortului pentru pacient și a bunăstării emoționale pentru client, recunoscând legăturile dintre nevoile fizice, psihologice și sociale ale pacientului.

„Aceste linii directoare oferă un rezumat cuprinzător despre cum să abordăm și să susținem nevoile atât ale pisicii, cât și ale îngrijitorului", a declarat într-un anunț Dr. Katrina Breitreiter, proprietara South Austin Cat Hospital, din Austin, Texas, și copreședinte al grupului de lucru convocat de ambele organizații pentru a crea liniile directoare. „Aceasta este o resursă valoroasă pentru orice profesionist veterinar care tratează pisici în cabinetul său." 

Documentul introduce ideea de „unitate de îngrijire", care este preluată din medicina umană și încurajează colaborarea între membrii echipei interdisciplinare pentru a sprijini cât mai bine îngrijitorul și nevoile sale. 

„Pacientul felin nu mai este singurul punct focal al îngrijirii, unitatea include îngrijitorii și nevoile acestora. Utilizarea acestei abordări asociază profesioniștii din domeniul veterinar cu asistenții sociali, organizațiile de caritate și profesioniștii din domeniul sănătății mintale pentru a facilita o comunicare deschisă cu privire la preferințele de tratament și obiectivele de îngrijire. Aceasta este una dintre bazele îngrijirii contemporane la sfârșitul vieții. Îngrijirea la sfârșitul vieții necesită o abordare interdisciplinară, deoarece echipele veterinare singure nu sunt pregătite pentru a oferi îngrijire și a răspunde nevoilor psihologice, sociale și spirituale ale oamenilor", potrivit ghidurilor, care au fost publicate în ediția din septembrie 2023 a Journal of Feline Medicine and Surgery. 

Alte subiecte incluse în document sunt următoarele:

  • Un plan de îngrijire în cinci etape care permite adaptarea abordării atât la pisică, cât și la familia implicată în îngrijire.
  • O discuție despre comunicare și preferințele îngrijitorului, îngrijirea centrată pe relații și ghidarea îngrijitorului prin intermediul consultației.
  • Stabilirea unui „buget de îngrijire", care influențează ceea ce se poate face pentru fiecare pisică în parte prin stabilirea a ceea ce este rezonabil, practic și etic.
  • Evaluarea sănătății mentale a pisicii, satisfacerea nevoilor esențiale ale pisicii individuale și modificarea mediului.
  • Gestionarea nutriției și a hidratării.
  • Cele mai recente informații disponibile cu privire la modul de evaluare a calității vieții unei pisici. 

O mână de resurse pot fi folosite de către profesioniștii veterinari pentru a ajuta îngrijitorii să înțeleagă și să recunoască durerea felină, al cărei control este important pentru menținerea unei bune calități a vieții. Aceste materiale suplimentare implică o broșură educațională pentru îngrijitorii de pisici, un videoclip despre cum să învețe pisicile să se obișnuiască să ia medicamente și un chestionar pentru pacienți pe care profesioniștii veterinari îl pot folosi în timpul unei consultații.

 

Elaborarea ghidurilor a fost susținută de un grant educațional acordat AAFP de către Royal Canin.

 

Autorii ghidurilor au scris că „obligațiile bioetice ale echipei veterinare față de pisică, de îngrijitorul pisicii și de unitatea de îngrijire mai largă oferă atât o lentilă prin care să se ia în considerare toate aspectele diverse ale îngrijirii paliative și de hospice, cât și un cadru formal în care să se faciliteze luarea deciziilor în comun de care pisicile, îngrijitorii lor și unitățile de îngrijire au nevoie și pe care le merită".