Luni, Aprilie 21, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Amenințarea actuală reprezentată de gripa aviară cu patogenitate ridicată (HPAI) necesită o atenție globală urgentă, deoarece aceasta își depășește originile aviare pentru a afecta mamiferele domestice și sălbatice cu o frecvență tot mai mare. În special, circulația actuală la bovinele de lapte din Statele Unite ale Americii (SUA) stârnește îngrijorare în cadrul comunității internaționale. 

Amenințarea actuală reprezentată de gripa aviară cu patogenitate ridicată (HPAI) necesită o atenție globală urgentă, deoarece aceasta își depășește originile aviare pentru a afecta mamiferele domestice și sălbatice cu o frecvență tot mai mare. În special, circulația actuală la bovinele de lapte din Statele Unite ale Americii (SUA) stârnește îngrijorare în cadrul comunității internaționale. 

Deși virusul afectează în primul rând păsările domestice și sălbatice, acesta este semnalat din ce în ce mai des la mamiferele terestre și acvatice. Până în noiembrie 2024, mai mult de 30 de specii de mamifere au fost infectate cu HPAI și este probabil ca acest număr să crească, deoarece datele colectate de Sistemul mondial de informații privind sănătatea animală (WAHIS) sugerează că incidența infecțiilor cu HPAI în emisfera nordică crește în octombrie și atinge vârful în februarie. Aceste cazuri evidențiază și mai mult capacitatea virusului de a traversa barierele dintre specii și de a reprezenta o amenințare pentru animalele sălbatice, animalele domestice și sănătatea publică.  

Detectarea continuă a HPAI la bovinele de lapte din SUA stârnește o îngrijorare semnificativă la nivel internațional. Bovinele infectate sunt fie asimptomatice, fie ușor bolnave, prezentând semne clinice nespecifice, cum ar fi scăderea producției de lapte, lapte mai gros decât colostrul, apetit redus, letargie, febră și deshidratare. Circulația intensă actuală a virusului H5N1 la bovine crește riscul ca virusul H5N1 să se adapteze mai bine la mamifere și să se răspândească potențial la alte animale și la oameni. 

Investigațiile de până acum au identificat laptele crud de la vacile infectate ca fiind un material cu risc ridicat. Există dovezi ale transmiterii orizontale a virusului de la vacile infectate care alăptează la alte animale, inclusiv vaci, pisici și păsări de curte.  Prin urmare, numai laptele produs de vaci neinfectate și care a fost pasteurizat sau a urmat un proces similar de inactivare a virusului ar trebui comercializat.  

Nu a fost identificată nicio adaptare specifică a virusului la om sau la mamifere. Mai multe studii sunt în curs de desfășurare pentru a explora în continuare patogeneza și căile de transmitere ale acestor virusuri, inclusiv între bovine și de la bovine la alte animale.  

În colaborare cu centrele sale de referință, FAO și OMS, cu rețelele sale de experți și cu membrii săi, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OMA) monitorizează îndeaproape situația pentru a evalua riscurile pentru animale, dar și pentru oameni, care în prezent sunt considerate scăzute pentru publicul larg, deși riscul este scăzut până la moderat pentru cei expuși la păsări, animale sau mediu contaminat infectate. Notificarea în timp util și transparentă este esențială pentru a menține o bună înțelegere a situației bolii și pentru a preveni orice tip de dezinformare.

WOAH reamintește celor 183 de membri ai săi că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, restricțiile la comerțul internațional cu bovine sănătoase și cu produsele acestora sunt recomandate numai dacă sunt justificate de o analiză a riscului de import efectuată în conformitate cu capitolul 2.1 din Codul de sănătate al animalelor terestre al WOAH.  

WOAH face apel la membri, prin următoarele recomandări:

  • Să sporească supravegherea gripei aviare la păsările domestice și sălbatice.  
  • Să sporească supravegherea pentru detectarea precoce în rândul populației de bovine din țările în care se știe că HPAI circulă.  
  • Includerea HPAI ca diagnostic diferențial la speciile non-aviare, inclusiv la bovine și alte populații de animale, cu risc ridicat de expunere la virusurile HPAI, în special animale care prezintă semne clinice compatibile cu gripa aviară, animale domestice bolnave sau moarte în apropierea spațiilor afectate de HPAI și animale suspecte, inclusiv animale aparent sănătoase, care au fost expuse sau legate epidemiologic de HPAI suspectată sau confirmată la păsări sau bovine (adică situate în zone cu risc ridicat de HPAI sau în zone în care gripa aviară a fost confirmată). 
  • Notificarea cazurilor de HPAI la toate speciile de animale, inclusiv bovine sau alte gazde neobișnuite, către WOAH prin intermediul Sistemului mondial de informații privind sănătatea animală (WAHIS) . Secvențele genetice ale virusurilor gripei aviare ar trebui să fie partajate în baze de date accesibile publicului. 
  • Să pună în aplicare măsuri preventive și de reacție rapidă pentru a întrerupe ciclul de transmitere a HPAI între animale. Aceasta include aplicarea de restricții de circulație a exploatațiilor de animale infectate până la stoparea infecției și măsuri stricte de biosecuritate în toate exploatațiile, în special în sălile de muls, precum și aplicarea de bune practici de producție și igienă la manipularea produselor animale. Laptele crud sau produsele lactate crude provenite de la vaci infectate cu HPAI sau expuse la vaci infectate cu HPAI nu ar trebui utilizate pentru hrănirea animalelor sau pentru consumul uman.  
  • Protejarea oamenilor aflați în contact strâns cu bovinele bolnave sau cu alte animale bolnave și cu produsele acestora sau pe care le manipulează. Oamenii expuși trebuie să ia întotdeauna măsuri de precauție pentru a evita infectarea și pentru a reduce la minimum riscul de transmitere mecanică a virusului la animale de fermă sau de companie. Acestea ar trebui să includă purtarea echipamentului individual de protecție, evitarea vizitării altor exploatații zootehnice după expunere și punerea în aplicare a măsurilor standard de siguranță alimentară atunci când se manipulează produse animale provenite de la animale expuse.
  • Evitarea aplicării unor restricții comerciale nejustificate. Măsurile de gestionare a riscurilor la import ar trebui să fie justificate din punct de vedere științific și în conformitate cu standardele internaționale WOAH.

Orientările tehnice pentru adaptarea testelor de diagnostic pentru gripa A la animale, inclusiv la bovine și alte specii, precum și la diferite tipuri de probe, cum ar fi laptele și tampoanele nazale, sunt disponibile pe site-ul web al OFFLU și vor fi actualizate periodic.  

WOAH este pe deplin angajată în sprijinirea membrilor săi pentru a reduce riscurile asociate gripei aviare. Organizația va continua să colaboreze cu rețelele de experți, cu OFFLU, precum și cu partenerii publici și privați, în special prin intermediul cvadripartitului „O singură sănătate” și al Cadrului global pentru bolile transfrontaliere ale animalelor (GF-TADs), pentru a furniza actualizări tehnice pe măsură ce mai multe informații devin disponibile.  

Sursa: woah.org

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au identificat o metodă eficientă și accesibilă pentru eliminarea virusului H5N1 din laptele rezidual, oferind o soluție viabilă fermierilor...

Noutăți Medicale

Două companii farmaceutice americane specializate în medicamente și vaccinuri pentru animale, Elanco Animal Health și Medgene, au încheiat un acord care include comercializarea unui vaccin împotriva...

Noutăți Medicale

Procedurile de mulgere sunt susceptibile de a fi principalele căi de transmitere a virusului gripal H5N1 între vacile de lapte, sugerează o lucrare publicată în Nature în această săptămână.

Noutăți Medicale

Un studiu recent publicat în revista Scientific Reports a demonstrat că monitorizarea locurilor, perioadelor și duratei de odihnă a rațelor sălbatice în timpul migrației poate ajuta la prezicerea...

Noutăți Medicale

Epidemia de gripă aviară înalt patogenă (HPAI, mai precis gripa aviară de tip A H5N1) continuă în rândul bovinelor de lapte din Statele Unite, după descoperirea sa inițială la această specie în...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO