Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Hamul pentru cainii de ghidare trebuie sa se potriveasca atat cainelui cat si proprietarului

Un caine ghid comunica cu o persoana oarba prin ham si maner. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina Veterinara Viena - Vetmeduni Viena au investigat pentru prima data fortele la care sunt supusi cainii ghid in timpul activitatii lor.

Fizioterapeuti si analisti ai miscarii au comparat trei tipuri de ham pentru a gasi care este cel mai bun pentru caine si proprietar. Rezultatele au fost publicate recent in Jurnalul Veterinar.

Cainii ghid imprumuta ochii lor nevazatorilor, ceea ce le permite acestora din urma sa isi gaseasca drumul intr-un mediu pe care ei nu il pot vedea. Un caine ghid are nevoie de aproximativ patru ani de pregatire si un animal perfect instruit poate costa peste 30.000 de euro. De aceea, este important, atat din motive financiare cat si din considerente de bunastare a animalului, ca acestor caini sa le fie asigurat confortul in activitatea pe care o desfasoara. Un ham potrivit permite o buna comunicare intre persoana oarba si caine, ceea ce este un factor important in bunastarea animalului, in timp ce un ham care nu se potriveste prea bine poate duce la probleme de sanatate si deficiente de comunicare intre caine si proprietar.

Pieptul cainelui experimenteaza cea mai mare tensiune

Barbara Bockstahler, Christian Peham, impreuna cu alti cativa colegi au examinat distributia presiunii la cainii ghid care lucreaza punand senzori de presiune sub ham. Opt caini ghid au fost filmati cu un antrenor in timp ce urcau trepte, evitand obstacolele, facand curba la dreapta sau la stanga si mergand drept inainte. Pentru a vizualiza miscarile, animalele, antrenorii si hamurile au fost echipate cu markeri reflectorizanti. Pozitiile markerilor au fost inregistrate cu un total de zece camere.


Rezultatele au aratat ca partea din dreapta jos a pieptului animalului este cu precadere cea mai stresata. Dr. Bockstahler explica: ”cainii ghid merg intr-o tensiune continua. Ei sunt de obicei in partea dreapta din fata proprietarului”. Oamenii de stiinta au descoperit ca presiunea de pe partea dreapta a cainelui poate echivala cu pana la zece la suta din greutatea animalului. In schimb, spatele cainelui se confrunta cu o presiune foarte mica. ” Este foarte important pentru cainii ghid sa faca exercitii regulat, fara ham, pentru a compensa presiunea inegala de care au parte in munca lor”, mai arata Dr. Bockstahler.

Hamurile flexibile cauzeaza mai putin stres

Hamurile foarte rigide permite comunicarea rapida si cu o reglare fina intre caini si prorietari, dar provoaca stres animalelor. Cu cat hamul este mai teapan atunci cand este ancorat la maner, cu atat presiunea pe care animalul o simte este mai mare. Cel mai confortabil ham se bazeaza pe o conexiune carlig bucla, care ofera cea mai mica presiune asupra cainelui iar pentru cainii cu blana lunga un model de ham cu un clip de plastic este ideal. Legaturile de metal rigide sunt stresante pentru animal iar unul din hamurile testate chiar limita miscarea coloanei vertebrale si a membrelor anterioare. ”Importanta potrivirii cainelui cu proprietarul sau este foarte bine cunoscuta: persoana oarba ar trebui sa se potriveasca cu animalul nu numai la caracter, ci si la dimensiune. Dar se pare ca si alegerea hamului este vitala. Hamurile flexibile si reglabile, cu manere telescopice sunt ideale”, spune Peham. Desigur, alegerea hamului nu este intotdeauna simpla, iar Peham recunoaste nevoia de a extinde cercetarea pe care grupul din care face parte a initiat-o. ”Ar trebui sa studiem cainii ghid pe o perioada lunga de timp pentru a afla daca sunt vreo parte din ham este asociata cu probleme pe termen lung la animale. Suntem inca in cautare de parteneri si sponsori pentru aceasta cercetare”, a mai spus acesta.

Studiul ”Evaluarea distributiei presiunii la trei tipuri de hamuri la cainii ghid” de Christian Peham, Simone Limbeck, Kristin Galla si Barbara Bockstahler a fost recent publicat in Jurnalul Veterinar.