Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un nou studiu arata ca adaugarea algelor marine la dieta vacilor le-ar putea reduce semnificativ impactul asupra schimbarilor climatice. Vacile au un sistem digestiv neobisnuit prin faptul ca, atunci cand mananca, regurgiteaza unele alimente pentru a mesteca in plus. Aceasta regurgitare produce metan, un puternic gaz cu efect de sera. 

Cercetatorii de la UC Davis au descoperit ca, atunci cand bovinele de carne mananca cate un pic de alge in fiecare zi, ele produc cu 82% mai putin metan. Ei si-au publicat concluziile in revista stiintifica PLOS ONE in luna martie a acestui an. 

Metanul digestiv al vacilor reprezinta mai putin de 4% din emisiile totale de gaze cu efect de sera din SUA. Chiar si asa, Breanna Roque, doctoranda, spune ca fiecare bit conteaza. 

„Fiecare industrie trebuie sa isi faca partea pentru a reduce emisiile globale si pentru a asigura practici mai durabile”, spune Roque. „Cred ca hranirea cu alge ofera acest lucru fermierilor: sa gaseasca o modalitate de a reduce amprenta lor globala de carbon”. 

Roque si profesorul Ermias Kebreab au inceput initial cercetarile in 2018, cand au reusit sa reduce metanul de la vacile de lapte cu aproximativ 50% pe o perioada de doua saptamani. Ei au hranit vacile cu un pic de alge marine numite asparagopsis armata, o alga rosie care inhiba o enzima din sistemul digestiv al vacii care contribuie la producerea de metan. Studiul lor mai recent a analizat daca ar putea sustine aceasta reducere pe o perioada de cinci luni. De aceasta data au hranit vite cu alge marine numite asparagopsis taxiformis, un alt tip de alge rosii. 

Roque spune ca aceasta alga poate fi gasita in intreaga lume. Totusi, ar putea fi nevoie de un pic de efort pentru a o recolta din partea crescatorilor de vite si pentru a-l transporta la ei intr-un mod durabiol. Kebread si Roque spera sa abordeze aceste provocari in studiile viitoare.