Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

CAROdog - identificarea si ingregistrarea animalelor la nivelul UE, "fezabila si necesara"

O declaratie comuna privind identificarea si inregistrarea animalelor de companie in Uniunea Europeanaa fost lansat pe 12 noiembrie de catre reprezentantii nationali, ai UE si ai organizatiilor internationale care lucreaza la baze de date pentru animalele de companie.

Semnatarii au subliniat ca "identificarea, inregistrarea si trasabilitatea sunt instrumente esentiale pentru a promova responsabilitatea proprietarului de animale de companie" si ca un sistem compatibil de gestionare a datelor este "fezabil si necesar".

Ei militeaza pentru stabilirea unei inregistrari la nivel european a animalelor de companie, fiind obligatorie identificarea, inregistrarea si trasabilitatea, sprijinind astfel nu numai minimizarea riscului de zoonoze, dar ar permite, de asemenea, reunirea eficientaa animalelor de companie si a proprietarilor.

Semnatarii declaratiei au cazut de acord caacest proces, in ciuda aparentelor, nu va conduce la cresterea birocratiei si a costurilor, ci va simplifica procedurile si va salva banii contribuabililor, "la nivel local si national", facilitand reuniunea animalelor de companie pierdute cu familiile lor.

La nivel european, ar trebui safie in continuare dezvoltate si stabilite sisteme compatibile de gestionare a datelor. Medicii veterinari ar trebui sajoace un rol cheie ca si abordare profesionala, atat pentru identificare si inregistrare, cat si pentru educarea publicului si pentru promovarea acestui mesaj.

Din ianuarie, CAROdog va emite un buletin informativ lunar si va tine sedinte regulate.

Istoricul deciziei

Consiliului solicitaprotectia UE a pisicilor si a cainilor. FVE saluta "acordul istoric", realizat de reprezentantii statelor membre ale UE la 1 decembrie, la o actiune comuna UE pentru protejarea cainilor si pisicilor printr-o politica armonizata privind identificarea, reproducerea si comertul. Concluziile Consiliului au urmarit bunastarea pisicilor si a cainilor, tinand cont de problemele invocate de cÇatre presedintia belgiana, care invita Comisia sa:

  • depuna eforturi pentru o armonizare a pietei interne, in cazul in care cresterea si schimburile comerciale de caini si pisici

  • studieze si sa propuna moduri de a facilita sisteme compatibile de identificare si inregistrare a cainilor si pisicilor

  • restrictioneze accesul la expozitii sau comercializarea animalelor ce au suferit o interventie chirurgicala non-curativa (nu vizeaza prevenirea reproducerii)

  • promoveze responsabilitatea proprietarilor de animale (caini si pisici) si sa sustina campaniile educationale ce informeaza asupra impactului pe care il au interventiile chirurgicale non-curative asupra bunastarii animalelor.

Aceste concluzii vor fi luate in considerare la elaborarea celei de-a doua strategii europene privind protectia si bunastarea animalelor. FVE este deosebit de multumita cu privire la rezultat, avand in vedere rolul proactiv pe care l-au jucat in aceasta privinta membrii Federatiei in ultimii ani.